Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí vysokoškoláci, Warren Lipka (Evan Peters) a Spencer Reinhard (Barry Keoghan) z amerického města Lexington, naplánovali v roce 2003 krádež vzácných knih z tamní knihovny Transylvánské Univerzity. Do tohoto plánu zapojili ještě dva své přátele, čímž vznikla parta nezkušených zlodějů. Co začalo jako nevinný nápad, vyústilo v jeden z nejbizarnějších pokusů o loupež v americké historii. Bart Layton ve svém filmovém debutu, inspirovaným skutečnými událostmi, prokládá dějovou linku rozhovory se skutečnými pachateli této loupeže. (Bospor)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (61)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Poutavě natočený i zahraný příběh, který se skutečně stal, a do kterého dokumentarista Bart Layton vtipně přimíchal i výstupy reálných "hrdinů" příběhu. Jejich hloupost a naivita, s jakou si dokázali (ne)naplánovat loupež vzácných knih, je vskutku odzbrojující a zfilmování si zasloužila. Na ten lyrickoepický závěr je však již příběh příliš triviální. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"American Animals" je určite zaujímavým filmom. Rozpráva nám príbeh troch chalanov, ktorí sa rozhodli ukradnúť vzácne knihy, aby ich následne mohli predať a stať sa bohatými. Koniec koncov, nikto nechce byť obyčajným. A v tomto podľa mňa svoju myšlienku a tému dokáže podať veľmi dobre. Musím povedať, že aj štýl, akým je film natočený, je veľmi zaujímavé. Pôsobí to ako sčasti film a sčasti dokument. Nakoľko tam rozprávajú aj skutoční aktéri tejto lúpeže. A je super, že často ani nevieme ako to vlastne mohlo celé byť. A čo z toho je vlastne reálne. Pretože ako je povedané, je to príbeh podaný z viacerých uhlov pohľadu. A niekedy Spencer nevie či si to takto pamätá Warren alebo on. Úvod je trošku komplikovaný a rozpačitý, potom to už celkom šlape a ide to svojim tempom. Len s tým tempom je občas trošku problém. Mám pocit, že prvá polka filmu, kde sa plánuje akcia je veľmi dlhá, pomalá a nevie sa dostať k tej zaujímavejšej časti. Potom druhá polka má už lepší spád a začína byť zaujímavejšia. Len je blbé ak som mal pocit, že minimálne hodinu hodinu a pol sa plánovala lúpež, pričom reálne to bolo len 50 minút. A človek si uvedomí, že je len v polke filmu. Ale herecké výkony, príbeh a najmä spracovanie konkrétnej lúpeže je tak dobré, že film stojí za to vidieť aspoň raz. Nemyslím si, že je perfektný a sú tu momentky, kedy som vôbec nebol zaujatý tým čo sa dialo, ale výsledne ide podľa mňa o dobrý film. A som rád, že som ho videl Hodnotenie: B+ ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době kousek, který jsem si takřka bezvýhradně užil. "American Animals" unikli většině pastí filmů natočených podle skutečných událostí - mají říz, jiskru a srší zajímavými, ale nevtíravými nápady. Za zmínku stojí hlavně nebanální konstrukce příběhu, v kterém jsou do hrané rekonstrukce celé loupeže organicky zapojení i její skuteční aktéři (jedním z průvodních motivů filmu je otázka, jak nedokonalá lidská paměť dokáže křivit skutečnost). Pro mě jednoznačně silné čtyři hvězdičky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co mi zpočátku příliš nesedělo byl pseudodokumentární formát. Neměl bych nic proti komentářům v podání hlavního hrdiny, ale jinak jsem neměl pocit, že by promluvy "reálných" aktérů postavy nějakým zásadním způsobem charakterizovaly. Ale to si časem sedlo, protože sledovat partičku studentíků, kteří mají pro kriminalitu nulové vlohy, bylo docela zábavné. Herecky film táhne Evan Peters, který momentálně patří k tomu nejtalentovanějšímu, co Hollywood nabízí a nezaostávají ani Keoghan a spol. Sice bych si to dokázal představit našlapanější, ale i tak to je na 70%. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálně orgastická fúze crime caperu a dokumentu, která se nebojí humornou první polovinu vyvážit fakt drsnou a depresivní polovinou druhou. Protagonisté o loupežích moc neví, takže jenom čekáte, kdy se věci obrátí posraným navrch – a když na to dojde, je to jako sněhová koule valící se do pekla. Lidé přijdou k úrazu, a není z toho dobře nikomu. Proložení rozhovory se skutečnými lidmi, na jejichž vzpomínkách je příběh založen, je nijak neruší – naopak je podle mě na American Animals tím nejlepším. Reální (především) Spencer a Warren si často odporují a pochybují o slovech i motivech toho druhého a snímek to důvtipně reflektuje přímo za běhu (např. se dohadují, jak vypadal člověk, s nímž jeden mluvil a druhý na ně koukal z dálky, a jeho vzhled ve filmové rekonstrukci se úměrně tomu mění). A samozřejmě, slyšet přímo od nich, co mají říct k událostem ve zmíněné druhé polovině je přesně tak devastující, jak asi tušíte. Výjimečný zážitek a nemůžu se dočkat, s čím milovník bizarních skutečných příběhů Bart Layton přijde příště. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • American animals se natáčel na místech v okolí Charlotte, N.C. (blans)
  • Během natáčení herci neměli dovoleno se sejít se skutečnými protějšky jejich postav. Režisér Bart Layton se obával možných sympatií, které by ovlivnily výkony herců. (MarLin)

Související novinky

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

03.12.2018

Černohumorné kostýmní drama Favoritka od režiséra Yorgose Lanthimose (Humr, Zabití posvátného jelena) ovládlo letošní ročník Britských nezávislých filmových cen. Snímek zvítězil v rekordním počtu… (více)

Reklama

Reklama