Reklama

Reklama

RBG

Trailer 1

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (4)

rivah 

všechny recenze uživatele

Pouze popisný a oslavný dokument liberálů a deministicky orientovaných. (Zkoumaná doznává, že měla rakovinu střev a slinivky.) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten dokument není vyloženě "špatný", ale jeho nominace na Oscara je hrozný úlet - standardní televizní informační servis. Proti agendě u nominací nic nemám - ceny bez agendy nemají smysl. Ale rozhodně šlo vybírat z opravdu kvalitních a výjimečných filmů. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Liberální zámořská ikona Nejvyššího soudu Spojených států (a sociálních sítí) soudkyně Ruth Bader Ginsburg a její "GEN like" portrét, který trpí syndromem mluvících hlav. Je to oslavný medailonek zcela prostý konfliktu či jiných názorů. Dokud se však à la Wikipedie rekapituluje kariéra a plody průlomové práce z dob, kdy gender nebyl ještě parodií sebe sama, tak to zase až tak nevadí. Autorky totiž umí ve zkratce představit zásadní kauzy její kariéry, její roli v nich i dopady na společnost. Navíc nikdy neztrácí ze zřetele RGB jakožto osobu a nevnímají ji pouze skrze úřad či liberální postoje a tak není problém se dokonce na jednou dvou místech dojmout. Zásadní problém je ovšem s finální třetinou, kdy to přestává být medailonek rekapitulující kariéru respektuhodné osoby a překlápí se to v přes koleno lámaný angažovaný pamflet "co se v zámoří děje nyní", s kterým můžete třeba i názorově souznit sebevíce, ale do koncepce portrétu vůbec nezapadá. Rázem jsou respondenty místo kolegů, expertů na právo, nejvyšších politiků či rodinných příslušníků mileniálové ze světa sociálních sítí, kteří nemají o RBG co říci, nad rámec toho jaký mem s ní viděli naposledy a že si koupili tričko s její podobiznou. Ztrácí to tímto pro podobný koncept dokumentu tolik potřebný nadčasový odstup. Což by nevadilo, kdyby silný námět nepravděpodobné ikony v podobě "tiché babičky v taláru, která se nebojí mlčet a stala se hlasem rozumu" aspoň autorky pojaly nosně, šly po příčinách hysterie kolem ní a nikoli pouze agitačně ve stylu "konverzativci/trumpisti jsou špatní, áno, ještě že jí máme" . ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama