Reklama

Reklama

Rudí prezidenti


Těžkosti Antonína Novotného (E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Ještě víc než jeho předchůdci přísahal na marxismus-leninismus. A na slově „socialistický“ mu záleželo natolik, že ho dokonce prosadil do československé ústavy. Antonín Novotný se domníval, že jeho historickým úkolem je dovršit komunistickou proměnu země. Jeho politický vzestup byl nenápadný, ale vytrvalý. A jeho činy nejvíc ovládaly osobní vztahy a emoce. Na veřejnosti vystupoval nerad, ale o to častěji mluvil ke svým soudruhům. Prezident Antonín Novotný v dokumentu scenáristy Jana Sedmidubského a režiséra Zdeňka Všelichy. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V životě jsem viděl jen jednoho rudého prezidenta (Novotného) a jednoho nerudého (Havla); jakou ten měl barvu? Dosud si dovdedu přesně vybavit, jak přehlížel spartakiádní defilé a kynul nám ("přehlížet" i "kynout" jsou homonyma, tak tedy zde se všemi významy). Jinak film zobrazobval zhruba to, jak jsem si ho v mládí představoval, aniž bych ho kdy slyšel či četl. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Abdikace Novotného byla jedním z klíčových momentů Pražského jara. Národ jí uvítal v obrovské euforii a s velkými nadějemi, že se reformní kurz bude rozvíjet ještě rychleji. Byly to snad nejsvětlejší okamžiky naší novodobé historie, které nepřekonalo ani počáteční nadšení po sametovém převratu. Škoda, že tyto naděje brzy rozjezdily pásy sovětských tanků. Opět  velice zdařilá epizoda, která objektivně zhodnotila Novotného účinkování až k jeho hořkému konci. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Novotného období zdaleka nebylo idylické; odehrávaly se v něm i recidivy padesátých let. Šelmě však začaly vypadávat zuby a ani drápy nebyly už to co dříve. Uvolnění atmosféry a rozmach kultury a vědy navazující a rozvíjející odkaz První republiky ale patří do jeho období také. Bylo by chybou to popírat. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O co nenápadný prezident o to větší zrcadlo odporných vlastností - nechutnej bonzák, který posílal do Moskvy hlášení o českých soudruzích. Antonín Novotný (1904-1975) prezident v letech 1957-1968 se v učebnicích historie ztratil, ale o to víc to byl kovaný socialista a otrok Chruščeva. Zajímavé info: tehdejší plat prezidenta 180.000,- ( po snížení) plat dělníka 1.000,- .... tak to vypadá, že dneska máme platový socialismus víc , ne? ( dnes 236.000,- vs. dělnický plat 22.000,-) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nudný a monotónny askéta, ktorý mal Slovákov v zuboch. Pragocentrista, za ktorého sa popravovalo menej, lebo už to nebolo treba. Práve Slováci mu ale vybavili koniec, pretože postaviť sa v roku 1967 proti Dubčekovi, to chcelo politickú vyprahnutosť a stratu súdnosti, čo viedlo k nevídanému javu: Slováci na chvíľu obsadili tri najvyššie funkcie v Prahe. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama