Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Většina z nich po prezidentském křesle toužila. A všichni bez výjimky byli nakonec zklamaní. V letech 1948–1989 se v nejvyšší státní funkci vystřídalo pět jmen. I když si moc v té době přisvojovala jediná strana, nebyla nejvyšší státní funkce ušetřena mocenských bojů a zákulisních intrik. Cyklus Rudí prezidenti odkrývá skryté pozadí výkonu prezidentské funkce v dobách, kdy se o jejím obsazení rozhodovalo v sekretariátech komunistické strany. Každý z pěti dílů je věnován jednomu z komunistických prezidentů Československa: Klementu Gottwaldovi, Antonínu Zápotockému, Antonínu Novotnému, Ludvíku Svobodovi a Gustávu Husákovi. Jejich osobní a politický příběh cyklus vypráví výhradně prostřednictvím archivních materiálů. Namísto historiků tak dostávají prostor dobové zvukové a obrazové záznamy. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sportovec k tomuto seriálu (4)

Sjednotitel ve strachu - Klement Gottwald (2018) (E01) 

Není možné nekomentovat vyjádření třetirepublikových politiků. Tvůrci pořadu opomněli, že sovětizace Československa probíhala zhruba od ledna 1944 a že Stalin - hodný strýček Joe - byl spojencem Londýna a Washingtonu. Vedle iluzí vládl i dvojí jazyk. Mnohé záleželo i na kontextu. Proti zbytku není co namítat. Pro mne osobně bylo překvapivé zjištění, že Gottwaldova dcera byla vystudovanou historičkou a novinářkou i to, že jejím prvním manželem byl Jihoslovan. Zajímavé byly i barevné záběry Benešova příjezdu-návratu do Prahy. ()

Muž z lidu - Antonín Zápotocký (2018) (E02) 

Ojedinělá ukázka toho, jak je složité i jednoduché zároveň postihnout člověka, který zůstal věrný svému přesvědčení, ačkoliv ne jedenkrát překročil čáru nejen lidské slušnosti, ale i demokratického práva. Ale i proto nebo právě proto si uchoval své lidské rysy uměleckého řemeslníka a plebejského písmáckého spisovatele-prozaika. Sovětizace naší společnosti byla jedním a likvidační perzekuce Ledna 1968, známého i jako Pražské jaro, neštěstím dalším. Podobně vyvážených a propracovaných dokumentárních pořadů by měla Česká televize natáčet více. ()

Těžkosti Antonína Novotného (2018) (E03) 

Novotného období zdaleka nebylo idylické; odehrávaly se v něm i recidivy padesátých let. Šelmě však začaly vypadávat zuby a ani drápy nebyly už to co dříve. Uvolnění atmosféry a rozmach kultury a vědy navazující a rozvíjející odkaz První republiky ale patří do jeho období také. Bylo by chybou to popírat. ()

Poslušný generál - Ludvík Svoboda (2018) (E04) 

V podstatě věcný obraz generálova života opět naráží na úskalí sovětizace. Armádní generál Ludvík Svoboda byl vystaven smršti dějinných událostí, ve kterých se náš národ zmítal prost jakékoliv stabilní politické opory. O východních i západních zdrojích této podpory dnes víme mnohé, zdaleka však ne všecko. Hledáme-li však mravní konstanty Svobodova života, vidíme je v jeho věrnosti demokracii, českoslovenství a republice i v jeho nesmlouvavém odporu k německému nacismu, který ho stál několik životů jeho nejbližší rodiny. Polistopadová poněkud často poněkud tlampačová statečnost by měla mít více soudnosti a věcnosti i citlivosti. Na druhou stranu je nutné ocenit přitažlivost zpracování a důraz na každodennost hrdiny od Zborova, Sokolova i z Dukly. ()

Reklama

Reklama