Reklama

Reklama

Rudí prezidenti


Kněz komunismu - Gustáv Husák (E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Byl jediným komunistickým prezidentem, který se narodil na Slovensku. A také jediným, který se dožil pádu režimu. Gustáv Husák zažil válku i život v ilegalitě. Poznal vězení Slovenského štátu i komunistického Československa. Sám sebe kdysi nazval knězem komunismu. V očích československých občanů zůstane navždy symbolem normalizace. Osobnost Gustáva Husáka v dokumentu scenáristy Luďka Navary a režisérky Petry Všelichové. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Stejšn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět velmi dobře podaný dokument o další bolševické zrůdě. Za jeho osud by ho člověku bylo chvílemi až líto, ale za tím vším se pořád skrývá cílevědomá karieristická svině, která všechno podřídila cílevědomé cestě k moci. Zajímavé je v titulcích poděkování jeho synovi, zajímalo by mě, jak na otce hledí. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česi ho nenávidia, Slováci vidia aj pozitíva tejto rozporuplnej osobnosti...každopádne to bol (spolu s Vladimírom Clementisom) najvzdelanejší a najinteligentnejší komunistický politik. Podľa mňa urobil pre Česko-Slovensko v danej dobe to, čo sa urobiť dalo (treba chápať vtedajšiu politickú a ekonomickú bipolaritu sveta) - každopádne mal zásluhu na istej ekonomickej a sociálnej prosperite štátu, ktorej následkom bol posilnený genofond na Slovensku i v Čechách (termín - Husákove deti sa používa dodnes)...a rozhodne by to bez neho po 1968-tom v Č-S dopadlo ďaleko horšie - k moci by sa dostala robotnícko-roľnícka vláda Indru, Koldera, Biľaka... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi zvláštny človek. Človek asi presvedčenia, lebo keď ťa tvoji vlastní takmer zabijú a ty ostaneš verný... a prežiješ toľko útrap... Hodnotiť jednoznačne negatívne sa Husáka nedá, hoci je protipólom Dubčeka. Jeho cirkevné začiatky mu ponechali aj na konci možno trocha svedomia. Rudý bol až do špiku kosti, ale Gottwald to nebol. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

"V hrobě pro něj nakonec nezbylo moc místa, takže je uložen sám. Zase sám." To sú posledné vety, venované prezidentovi Husákovi v tomto dokumente. Dokument je technicky spracovaný na veľmi vysokej úrovni (preto 5), ale na Husáka je 50 minút málo a tak scenárista L.Navara sa snaží povedať len to najpodstatnejšie. Síce fakty, ale podľa vlastného výberu. Husákovi sa dá okrem pusinkovania sa s Brežnevom a zákroku r. 1969 zazlievať mnoho vecí. Pravda, určite sa dá na ňom niečo aj obdivovať. No obdivovať určite nemožno to, že po voľbách r.1946, keď na Slovensku vyhrala  nad komunizmom demokracia v dvojnásobnom  pomere 2:1, tento kariérny komunista skrátka neakceptoval voličov a bol jedným z hlavných aktérov komunistického prevratu. Aj keď bol v tomto úspešný, následne skončil na dlhé roky v base (len tak zadarmo, alebo žeby karma?), kde prežil peklo. Možno ho basa vylepšila a bez nej by bol oveľa horším komunistickým diablom. Pre mňa ale najväčším faktom jeho životopisu ostáva, že len málo kariéristov sa môže pochváliť až takým dnom a takým vrcholom v jednom živote. Aj keď bol ako prezident od r. 1975 len sovietskou bábkou v Brežnevovej réžii. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

21.srpna 1968 tušil Gustav Husák, že by si pro něj mohli přijít, tak se radši schoval na faře u známého faráře. Husák se do historie zapsal pozitivně jen tím, že byl poslední komunistický prezident, jinak by mne zajímal vhled do jeho mysli, protože mi hlava nebere, že člověk, který projde politickými procesy v padesátých letech a jde do těžkýho kriminálu, kde ho mučej, přijde o manželku tak nakonec je největším zastáncem socialismu až se stane nejvyšším představitelem režimu. To měl tak v hlavě nasráno ideologicky nebo? Jestliže režim drtil obyvatele v padesátých letech fyzicky, tak Husák se svojí normalizací to doklepl po mentální stránce ( ikdyž počet mrtvých za jeho panování taky nebyl zanedbatelný ). ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama