foto

Gustáv Husák

  • nar. 10.1.1913
    Dúbravka, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 18.11.1991 (78 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gustáv Husák sa narodil 10. januára 1913 v bratislavskej mestskej štvrti Dúbravka. Jeho otec, Nikodém Husák, bol robotník. Jeho matka, Magdaléna Husáková, zomrela rok po jeho narodení na tuberkulózu. Vyštudoval gymnázium a neskôr absolvoval vysokoškolské štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. V roku 1938 získal akademický titul doktora práv JUDr.

Po vypuknutí druhej svetovej vojny sa stal odporcom klerofašistického Slovenského štátu. Ako člen komunistickej strany sa aktívne zapojil do bojových operácií počas Slovenského národného povstania (SNP). Po roku 1945 sa výrazne podieľal na politickom formovaní Československa. I po komunistickom prevrate v roku 1948 si Husák zachoval svoje postavenie a vplyv v politike. Avšak v roku 1950 bol obžalovaný z viacerých protištátnych zločinov. V roku 1951 bol zatknutý a o tri roky neskôr postavený pred súd. Obvinili ho z velezrady, sabotáže a vyzvedačstva. Nikdy sa k týmto obvineniam nepriznal. Bol mu udelený doživotný trest odňatia slobody.

V roku 1960 bol z väzenia prepustený a o tri roky neskôr ho rehabilitovali. Znova začal byť politicky aktívny. V roku 1968 už bol podpredsedom československej vlády. O rok neskôr bol členom vedenia KSČ a o dva roky bol zvolený do funkcie generálneho tajomníka KSČ. V roku 1975 vyvrcholila jeho politická kariéry tým, že sa stal prezidentom Československej socialistickej republiky. Tento štátnický post zastával až do roku 1989, kedy došlo k politickému prevratu. Abdikoval zo svojej funkcie a prestal byť verejne činný. Zomrel 18. novembra 1991 v Bratislave, vo veku 78 rokov.

Michael "MM_Ramone" M. Marky

Herecká filmografie

Dokumentární

2014 Magický hlas rebelky - a.z.
Život podle Václava Havla (TV film) - a.z.
2013 Celnice: Můj proces s TGM – Film o filmu (TV film) - a.z.
2012 České děti - a.z.
2008 V hlavní roli Gustáv Husák (TV film) - a.z.
2006 Ta lidská bezmoc moci (TV film) - a.z.
2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
2000 Historická panoráma - Svedectvo o dr. Gustávovi Husákovi (TV film) - a.z.
1998 Bigbít (TV seriál) - a.z.
1995 Papírové hlavy - a.z.
1990 Prezidenti - a.z.
1983 Gustáv Husák
1975 Volba prezidenta Gustáva Husáka
1973 Gustav Husak u Jugoslaviji
1969 Povstalecké memoáre SNP (TV seriál)
1968 Spřízněni volbou
1967 Príbeh jednej misie

TV pořady

2013 Celnice (TV pořad) - a.z.
2008 Srpnová noc (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace