Reklama

Reklama

Rita Hayworthová

(TV film)
  • Francie Rita Hayworth, et l'homme créa la déesse (více)
Francie, 2014, 52 min

Režie:

Arnaud Xainte

Hrají:

Rita Hayworth (a.z.)

Obsahy(1)

Nádherná žena, skvělá tanečnice a talentovaná herečka celý život marně toužila po klidném rodinném zázemí. Celý svět ji znal jako smyslnou Gildu ze stejnojmenného filmu. Její „rukavičkový striptýz“ – scéna, kdy během zpěvu svlékla jen jednu jedinou rukavici – z ní učinil hollywoodský sexsymbol své doby. Rita Hayworthová (1918–1987) se narodila do taneční rodiny a od raného dětství se také tanci věnovala, dokonce profesionálně. Její otec velmi brzy vycítil její obrovský potenciál, a když dívka dospívala, z využívání se stalo i zneužívání. Talentovaná kráska, která nikdy neměla nouzi o pracovní nabídky, postrádala, jak už to bývá, štěstí v lásce. Žádné z jejích manželství, ani to s legendárním Orsonem Wellesem, se neobešlo bez násilí. Psychicky velmi trpěla i po rozvodu s princem Ali Khanem, kdy došlo dokonce i k drsným soudním procesům o jejich společnou dceru. Posledních dvacet let svého neutěšeného života pak údajně trpěla Alzheimerovou chorobou. To vše a mnohem více se dozvíte v dnešním dokumentu, který je vlastně jakousi „třináctou komnatou“ slavné americké herečky. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Meno Rita Hayworth sa mi stalo známym vďaka Shawshanku a to možno mnohým mladším ročníkom. Dodnes ostáva tou milou aj plamennou Gildou, hoci sama ňou nikdy nechcela ostať. Tento dokument pekne mapuje jej život i kariéru, hoci jej je naklonený, pozerá sa na jej osud a ospravedlňuje prípadné zlé rozhodnutia, ktoré si ale privodila aj sama, veď kedysi dávno povedala, že ju priťahujú zlé charaktery v zmysle mužov. Pre mňa bol však dokument peknou poctou aj nostalgickým popisom osobnosti. Rita navždy ostane v histórii nielen ako jeden z prvých sexsymbolov a ženských hviezd v tanci, ale na jej nešťastie sa aj vďaka nej rozšírilo povedomie o Alzheimerovi. Na jej pohrebe bol vlastne aj Ronald Reagan, ktorý ho tiež nakoniec dostal. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument o životě sexbomby čtyřicátých let, kterou dneska nikdo už nezná ( já znal jen jméno, ale žádný film jsem neviděl ) je celkem standardní ale je silný v popisu jak se vlastně vyráběla hvězda, jak to drsně fungovalo v Hollywoodu jaký byli producenti dobytkové . Ten americkej filmovej průmysl musel být špína. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Stále si dobře stojí v ceně. Jedno jméno, vášeň o pěti písmenech. Ikonická GILDA z dáli času přichází. Přitahuje pohledy. Rozhrnuje, rudé kadeře na holá ramena hází, až oči přechází, smysly rozpálí. Má atributy lady ladící s géniem erotické moci, všechen pel dámy noci. Černé lesklé šaty s jejím tělem splývají a co skrývají? Křivky bohyně. Křivky nedozírné hodnoty. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Profil dívky z plakátu a femme fatale, líčí Ritu předně jako oběť zneužívání otcem, pohlaváry Hollywoodu i svými manžely. Což mi přišlo malinko podezřelý a jednostranný, je tu ale dobře vidět, jak probíhalo dělání hvězdy a jak to v továrně na sny chodilo. Po dokumentární stránce ale ničím výjimečný, ani extra propracovaný - prostě TV padesátiminutovka. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama