Reklama

Reklama

Nebezpečnejšia než fronta Druhej svetovej vojny bola cesta naň. Riziko si uvedomuje aj kapitán amerického konvoja (Tom Hanks), ktorý má dopraviť nové posily a zásoby spojencom do Európy. Počas piatich dní plavby cez rozbúrený Atlantik bez vzdušnej podpory je však konvoj napadnutý nemeckými ponorkami. Kapitán a jeho flotila vedia, že jedinou šancou na dopravenie tisícok vojakov na front je vyhrať nepredvídateľný boj s nepriateľom. (Itafilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (345)

Fr 

všechny recenze uživatele

„KONVOJE VEZOUCÍ VOJÁKY A ZÁSOBY DO VELKÉ BRITÁNIE BYLY PRO SPOJENECKÉ SÍLY ZÁSADNÍ. KONVOJE BYLY NEJVÍCE OHROŽENY PONORKAMI, KDYŽ BYLY MIMO DOSAH LETECKÉ PODPORY UPROSTŘED ATLANTIKU. BYLO TO ÚZEMÍ PŘEZDÍVANÉ JAKO „ČERNÁ DÍRA“....“ /// Mám rád „ponorkový“ filmy. Třeba Ponorka… - to je klasika. A tohle je takovej pohled z druhý strany. Nebo spíš shora... Na filmování v oceánu už se dneska nehraje. I tady to nahrazuje CGI a frajer, kterej cáká Hanksovi vodu do ksichtu. Nevadí to, protože baví děj. Nejde ani tak o příběh, ale o tempo a zábavnost. Při relativně krátký minutáži jdeme za chvilku „do vody“ a hlavně do akce. Kapitán Krause vydává rozkazy, sonar maká na 1000%, digitální vlny bičujou loď, kolem sviští torpéda…Už z toho je jasný, že v hlavní roli je kapitán, na kterým leží osud celýho konvoje. Ovšem lodí ubývá… Dobrý drama plný války a schopností člověka, který se bude dát vidět víckrát. A ten závěrečnej patos promíjím… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Good Shepherd“, kterou v roce 1955 napsal C.S.Forester, neznám. 2.) Zajímaj mě všechny černý díry. 3.) Thx za titule „Karel Himmer“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

castor 

všechny recenze uživatele

Má to sotva hodinu a půl, má to náboj, fajn práci s kamerou, má to Toma Hankse. Kolikrát to stačí. V době, kdy musíme brát kdejaký drobek, to vlastně bohatě stačí. Streamovací služby se kvůli koronavirové pandemii perou o kousky, které byly původně určené pro kina. Greyhound je jedním z velkých hráčů. Zavádí nás ke kapitánovi, který v bojích druhé světové války vede mezinárodní konvoj lodí. Cílem je napříč Atlantikem dopravit tisíce vojáků a zásoby spojeneckým jednotkám. Německé ponorky ovšem číhají pod každou pátou vlnou. Než to celé začne, zjistíme, že Tom má kdesi životní lásku a že má určitý vztah k víře, což ovšem na další vývoj nemá pražádný dopad. Prostě jsme jen Elisabeth Shue viděli po delší době v nějakém větším projektu. Ostatní postavy žádné pozadí nemají. Vzápětí se jde na věc. Nejde o žádné megalomanské scény á la Emmerich, prostě jen naháněná s ponorkami, vyhýbání se torpédům o pár decimetrů a vyhazování náloží do oceánu. A pokřikování odborné terminologie, které divák samozřejmě nerozumí. Posádka občas v dálce trpce sleduje potápějící se vlastní loď, jindy vnímá, jak jim dochází munice. Záběry z ptačí perspektivy podávají akční momenty z jiného úhlu a vůbec to není zlé, což platí o téhle oldschoolové podívané celkově. Díru do žánru rozhodně neudělá, ostudu ovšem zrovna tak ne. Prostě sází jednu napínavou scénu za druhou, hodně si pomáhá digitálními triky (škoda) a velmi rychle uběhne. Jen postava spolehlivého Toma Hankse, který se ne a ne zakousnout do čehokoliv, co mu lodní kuchař přichystá, mohla a měla nabídnout „něco“ navíc. ()

Reklama

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že Američané každou válku nevyhráli do dvou sekund, s takovým počtem správňáckých, nesmrtelných a bojově excelentně připravených mužů přece museli vždy ihned zvítězit. Tahle pohádka o stárnoucím, tedy spíše již poněkud přestárlém kapitánovi, který přes pokročilý věk byl poprvé nasazen do bojové akce, je sbírkou klišé. U závěrečného potlesku mi chyběla americká vlajka nadšeně se třepetající ve větru. Speciální efekty jsou opravdu hodně speciální, kdyby nebyly barevné, považovala bych trikové scény za zrozené někdy v počátcích kinematografie. Ale pravda je, že ten film dostal, co si zasloužil. Jediným osvěžujícím momentem celého snímku je jeho finále, kdy na nás kapitán vystrčí zadek. Vzhledem k svěžesti Hankse je fajn, že je oblečený a pod dekou. I když je Hanksův kapitán neskutečně zarputilý bojovník, dokonce je natolik zarputilý, že mu nemají odvahu růst ani vousy, překonám svůj strach z jeho pomsty a ohodnotím tento kinematografický zvratek tak, jak si zaslouží. A kdyby na natočení pokračování neměl Hanks čas, může ho klidně zaskočit Chuck Norris. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čím je Tom Hanks starší, tým je viac ufňukanejší a patetickejší. Staroba mu po hereckej stránke asi nesvedčí. Tu dokonca napísal aj scenár, takže je to o to horšie. No ale k veci. Ide vlastne o taký hrdinský príbeh kapitána Korkorána, ktorý pohľadom snáď dokáže zničiť aj nepriateľskú ponorku a pritom i utrieť slzičku za zmarený ľudský život. Stačí mu len šmatlať po lodi až kým si nezoderie nohy do krvi, nemusí jesť, nemusí spať a všetci na lodi híkajú s ústami otvorenými dokorán akýže to je nebetyčný hrdina, div že si nenakadia všetci z toho do trenírok. V závere, po dobre vykonanej práci, špičkovej stratégii kde sa dokáže vyhýbať torpédám niečo na spôsob ako keď sa auto prevalí nabok a ide na dvoch kolesách, a pár zakalených pohľadoch, si zaľahne konečne do postele a zaspí... A dialógy? 80 percent pozostáva iba z krátkych povelov ako: ...na 36 stupni... zamerajte perimeter.... námer 20 stupňov.... na ľavoboku... na pravoboku.... nie, neprosím si jesť... dajte mi kávu.... No povážte, väčší gýč len ťažko nájdete, sentiment a patetizmus tu už Hanksovi vytekajú snáď aj z uší. Podpriemer, protekčne. Asi to je nákazlivé a aj ja začnem híkať od údivu a rešpektu pred vojenským majstrovstvom a obetavosti pána Korkorána. 40/100 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Dnes máme zlý deň..." Keď čítam tie priemerné recenzie tak na jednej strane musím dať niektorým za pravdu, zopár chýb tam bolo, ale na strane druhej som zase ja videl vo filme niečo naviac, pretože hviezdu pridávam. Netrebalo veľa a mohol z toho byť fakt bombový film. Mne osobne strašne chýbal pohľad z nemeckej strany, no bol som vďačný aj za to zavíjanie z vysielačky. Neviem či bol problém v peniazoch, ale všetky výbuchy a topenie sa lodí vidíme z veľkého odstupu, no práve ten bližší pohľad by mohol trochu dvihnúť adrenalín ako napr. v Dunkirku. Práve ten Nolanov film mi strašne pripomínala intenzívna hudba, ktorá znie takmer nonstop a musím ju pochváliť, pretože adrenalín a napätie dvíhala fantasticky. Nie som odborník na ponorky, ale niektoré nemecké manévre vyzneli veľmi odvážne, ale neriešil som to a napínavé scény som si užíval. Film je krátky aj keď pôsobí dlhším dojmom, nemá príbeh, čo mne vôbec nevadilo. Je to len výsek akčnej udalosti na bojovej lodi a film veľmi podobný nedávnemu Dunkirku.U mňa spokojnosť 80%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Významnou mierou k tvorbe filmu dopomohlo aj Kanadské kráľovské námorníctvo. (MikaelSVK)
  • Velká část filmu byla natočena na palubě lodi USS Kidd (DD-661). (SONY_)
  • Všechny titulky ve filmu ve stylu psacího stroje jsou napsané fontem Bohemian Typewriter českého typografa Lukáše Krákory. (Narcius)

Související novinky

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

16.07.2020

Válečný snímek Greyhound s Tomem Hanksem se stal nejúspěšnějším titulem na streamovací službě Apple TV+. Film režiséra Aarona Schneidera, k němuž Hanks napsal i scénář, zaznamenal rekordní čísla… (více)

Sony vše odsouvá na rok 2021

Sony vše odsouvá na rok 2021

31.03.2020

Ačkoliv se americký prezident nechal slyšet, že by rád měl koronavirus za sebou už do Velikonoc, realita se zatím zdá být poněkud jiná, a ve studiu Sony si to uvědomili v podstatě jako první. Místo… (více)

Reklama

Reklama