foto

Thomas Kretschmann

  • nar. 8.9.1962 (53 let)
    Dessau, Sasko-Anhaltsko, Východní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Thomas Kretschmann se narodil 8. srpna roku 1962 v Dessau, ve východním Německu. V devatenácti letech byl nucen opustit v důsledku komunismu východní Německo a strávil cestu do západního Německa trvající více než jeden měsíc. Během této cesty přišel o část svého prstu důsledkem omrzlin, který mu byl později chirurgicky přišit. Během tohoto období zkřížil celkem čtyřikrát hranice Německa, kdy prakticky neměl u sebe žádné osobní věci kromě pasu a majetku o celkové hodnotě 100 dolarů. Ještě předtím, než zasvětil svou kariéru herectví, býval ve svých pětadvaceti letech výborným plavcem a toužil se zúčastnit olympijských her.

V roce 1991 byl Kretschmann oceněn cenou Maxe Ophülse jako nejlepší mladý herec za jeho roli v dramatu DER MITWISSER (1989). Od té doby se objevoval v celé řadě německých televzních filmů. Zlom nastal v roce 2002, kdy ztvárnil roli člena osobního doprovodu Adolfa Hitlera a vojenského úředníka v období třetí říše v dramatu Romana Polanskiho PIANISTA po boku Adriana Brodyho. Až do této doby byl Thomas pro diváky poněkud neznámým hercem. Následně po odvysílání PIANISTY se stal velmi uznávaným pro diváky ve své rodné zemi.

Po PIANISTOVI následovaly další pracovní nabídky ve filmech jako byly BLADE 2 (2002) nebo RESIDENT EVIL: APOKALYPSA (2004), kde si zahrál spolu s Milou Jovovich jako nelítostný major Timothy Cain sloužící ve společnosti Umbrella Corporation. Tato povaha byla částečně inspirována z postavy Maxe, z televizní série 24 HODIN (2001). Ve stejném roce jako RESIDENT EVIL: APOKALYPSA si zahrál roli ve francouzském sci-fi filmu IMMORTEL, který byl interakcí mezi počítačovou technologií a skutečnými herci. V roce 2005 se Thomas dočkal své nejznámější role, kapitána Engelhorna opět spolu s Adrienem Brodym v remaku od Petera Jacksona KING KONG.

Thomas nyní pracuje v Los Angeles a svůj volný čas věnuje své přítelkyni Leně a svým třem dětem, synovi Nicolasovi a dcerám Sasche a Stelle. Kretchmann také propůjčil svou tvář v reklamní kampani na novou vůni od Hugo Boss.

Miroslav "Crazer" Ř.

Herecká filmografie

2017 Taeksi woonjunsa
2016 Emperor
Shadow Hill
Stratton
The Saint (TV film)
2015 Avengers: Age of Ultron
Hitman: Agent 47
Purgatory
2014 Captain America: Návrat prvního Avengera
Fotbalová vášeň
Plastic
2013 Drákula (TV seriál)
Open Grave
Stalingrad
2012 Dracula Daria Argenta
Resident Evil: Odveta
2011 Auta 2
Dítě džungle
Hostel III
Řeka (TV seriál)
What a Man
2010 Tajná operace (TV film)
Velký třesk
Zkáza lodi Laconia (TV film)
2009 King Conqueror
Královna Viktorie
Kuře s ušima
Romy (TV film)
Separation City
2008 Mogadišu (TV film)
Mořský vlk (TV film)
Transport
Transsibiřský expres
Valkýra
Wanted
2007 Adolf Eichmann
Bionická žena (TV seriál)
Next
Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách
Žáby k zulíbání 2
2006 Celestinské proroctví
Dobrovolná oběť
2005 King Kong
Neměj strach (TV film)
Země sněhu
2004 Frankenstein (TV film)
Hlava v oblacích
Karate Dog (TV film)
Pád Třetí říše
Prokletí bohů
Resident Evil: Apokalypsa
Supersmradi - Malí Géniové 2
V rukách nepřítele
2003 Karen Sisco (TV seriál)
Můj otec Mengele
2002 Blade 2
Der Solist - In eigener Sache (TV film)
Pianista
2001 Cavalieri che fecero l'impresa, I
Der Solist - Kuriertag (TV film)
Der Solist - Niemandsland (TV film)
Poradce
Smrtící víkend (TV film)
24 hodin (TV seriál)
2000 Náhradnice (TV film)
Ponorka U-571
Vítr do plachet (TV film)
1999 Biblické příběhy: Ester (TV film)
Der Tod in Deinen Augen (TV film)
Lovci pokladů (TV seriál)
Solist - Kein Weg zurück, Der (TV film)
Total Recall 2070 (TV film)
1998 Coppia omicida
Die Diebin (TV film)
Die Mädchenfalle - Der Tod kommt online (TV film)
Nina - Vom Kinderzimmer ins Bordell (TV film)
Traumschiff - Jamaica/Galapagos, Das (TV film)
1997 Alarm für Cobra 11 - Die Autobahnpolizei: Generalprobe (TV film)
Pod kůži (TV film)
Princezna a chuďas (TV film)
Princ Valiant: Boj o Excalibur
Útěk časem
1996 Dernière fête, La (TV film)
Sindrome di Stendhal, La
Tocco: la sfida, Il
1995 Ainsi soient-elles
Anna - Im Banne des Bösen (TV film)
Brennendes Herz
Marciando nel buio
Miluji muže své dcery (TV film)
Nachtbus
Tödliche Besessenheit (TV film)
Wir zusammen allein mit dir (TV film)
1994 Královna Margot
Milostné aféry
Tam, kde končí vlny (TV film)
1993 Engel ohne Flügel
Ratte, Die
Stalingrad
1992 Srdce bojovníka
Záblesk
1991 Die Männer vom K3 - Der Vollmondmörder (TV film)
Rothenbaumchaussee (TV film)
1989 Mitwisser, Der (TV film)
Molle mit Korn (TV seriál)
Radiofieber (TV film)
1981 Das Traumschiff (TV seriál)

Dokumentární

2013 The Galapagos Affair: Satan Came to Eden
2006 Recreating the Eighth Wonder: The Making of 'King Kong'
2005 King Kong: Deník režiséra
100 Greatest War Films, The (TV film)
2003 Making of 'The Pianist', The (TV film)
Story of Survival: Behind the Scenes of 'The Pianist', A

TV pořady

2013 Das ist Spitze! (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace