Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Stockholm aneb jak to tehdy asi bylo (když stockholmský syndrom začal psát první stránku své historie)... Musím říct, že úvodní trailer mě strhnul a i většina filmu mě naladila na příjemnou vlnu "no nemuselo by to být špatné, pracovat v bance, kterou někdo přepadne", ale závěr, možná i kvůli tomu chování policie mě trochu rozladil, že nějak nemůžu jít do plných. Otázkou je, jak by to vypadalo, kdyby to natočili Švédové, každopádně USA se snažilo vrátit do roku 1973 se vší parádou. A i kdyby nic jiného, tak tu máme Noomi Rapace, která je jedním slovem nezabudnutelná, Ethan Hawke hraje troubu tak dobře, až si říkáte, jestli... (ne, nebudeme zlí!) no a Mark Strong mi přijde ne úplně využitý, ale hraje klasicky dobře. Za soundtrack taky půl hvězdy, sečteno podtrženo 4,5*. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

V jednu chvíli mi to připomínalo skeč bizarních situací, který se při přepadení banky nikdy nemůžou stát a to jak ze strany “lupiče”, tak i ze strany švestek. Čumím, že je tohle natočený podle skutečný události, borec přepadl banku a měl rukojmí jako výměnu za svýho kámoše, kterýho nakonec střelí, zaměstnankyně banky se zamiluje do svýho “věznitele”, který ji postřelí, přitom je to milující matka a manželka. A ti fízlové, kteří si udělají stanoviště v té samé bance, jenom o patro vejš, než je lupič s rukojmíma, to se nechce věřit, že se to fakt stalo. Asi se sešla v jednu dobu na jednom místě zvláštní sorta lidí. A zklamání z role Naomi Rapace, která půlku filmu proležela nebo proseděla na zemi, Hawke to vzal za ni. Koukat se na to dalo, ale těžko vůbec určit žánr - 50%. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Retro krimi říznuté komedií o bankovní loupeži v roce 1973, která dala vzniknout psychologickému pojmu Stockholmský syndrom. Je zajímavé sledovat jak rukojmí během šesti dnů začnou své věznitele vnímat pozitivněji než osvoboditele, ale celkový dojem je sice příjemný, ale jen průměrný komorní film se skvělým Ethanem Hawkem. Bohužel nenaplnil očekávání po shlédnutí traileru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem tu podstatu loupeže nepochopil. Přišlo mi to jako největší fušéřina na světě. No a on z ní vzejde Stockholmský syndrom. Pochopil bych, kdyby se jednalo o nějaký únos, kde by únosce skrýval ve sklepě nějakého člověka deset let a celé by to bylo brutální, drsné a smutné, ale tohle? Po shlédnutí se mi nechce věřit, že je film podle pravdy, ač uznávám, že kdyby v Evropě nějakej takovej nesmysl vznikl, tak by se to mohlo stát zrovna ve Stockholmu sedmdesátých let. V době nejvýraznějšího západní komunismu vůbec. Dělejme vše pro lidi a dělejme to pořádně. Tak proč by nemohl nějakej Amík vtrhnout do Centrální stockholmské banky a chtít po lidech nesmysly… ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

A milé deti, takto vznikol tzv. stockholmsky syndróm. Skvelé obsadenie, skvelé situácie a tak absurdný a pritom pravdivý príbeh, že len kukáte a nechápete, čo sa v tom Švédsku v sedemdesiatkách dialo. Mám pocit, že som ešte nevidel "konvenčný" film z ich produkcie. Bud sú iné námetom alebo technickými záležitosťami. Švédi si proste robia vlastnú scénu. 3 z 5 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Kromě švédského premiéra Olofa Palmeho (Shanti Roney), který byl zavražděn v roce 1986, byla všechna jména ve filmu pozměněna, protože mnoho reálných postav této události v době vydání filmu žila. (cihlenka)
  • Přistavené auto u banky je 1971 Ford Mustang Mach 1. (vojacekr)
  • Kromě Švédska se natáčelo i v Kanadě, přesněji v Hamiltonu (Ontario). (herr_carter)

Reklama

Reklama