Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

A milé deti, takto vznikol tzv. stockholmsky syndróm. Skvelé obsadenie, skvelé situácie a tak absurdný a pritom pravdivý príbeh, že len kukáte a nechápete, čo sa v tom Švédsku v sedemdesiatkách dialo. Mám pocit, že som ešte nevidel "konvenčný" film z ich produkcie. Bud sú iné námetom alebo technickými záležitosťami. Švédi si proste robia vlastnú scénu. 3 z 5 ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Docela bych i věřil, že se to stalo, poněvadž se tam vlastně vůbec nic nestalo. Dva polointeligenti 6 dní dřepěj v trezoru se třema rukojmíma a jelikož nemaj ani páru, jak z toho ven, tak dost řvou, aby bylo jasný, že jsou to krutohusťáci, místo toho, aby šli do práce. Jedný hnusný ženský to imponuje, asi pro to, že má doma manžela, kterej do tý práce chodí. Tak si tak čekám, jak to vygraduje a vono furt nic a najednou je konec a já musim jít spát, jelikož dělám od sedmi. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

K filmu jsem se dostal úplnou náhodou - a kdybych předem věděl, oč v něm jde, asi bych si ho s klidem nechal ujít, námět mi přijde filmařsky zcela nezajímavý. Jako asi by se to dalo natočit i tak, aby to člověka chytlo víc, ale to by pod tím musel být podepsaný někdo jiný - o režisérovi jsem v životě neslyšel a nejspíš už ani neuslyším. Co se týká castu, stárnoucí Ethan Hawke mi zde přišel spíše trapný, srdnatá Noomi Rapace je zde velice sexy a to ona mě tam bavila nejvíc, zbytek herců v podstatě nestojí za zmínku, stejně jako cokoli dalšího na tom filmu - není tam jediný moment, který by člověka nějak vytrhl z nudy, bylo mi lhostejné, jak to skončí, a na to, že to má jen hodinu a půl, se to subjektivně táhlo výrazně déle - na hodinky jsem koukal ke konci stále častěji. Nedivím se, že to u nás ani nešlo do distribuce, to by byl naprostý propadák. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Scénář mě sice dvakrát neohromil, situaci ale zachraňovalo velmi slušné obsazení. Mark Strong se opět ukázal s účesem vzor "princ Septimus" a spolu s Ethanem Hawkem na mě působili hodně přesvědčivě i Noomi Rapace tentokrát vypadala víc k světu a navíc jsem se zase jednou dočkal Christophera Heyerdahla, který si klaďase asi nezahraje. Tady byl tedy na straně zákona, ale že by to příliš pomohlo... Film má u mě maximálně na trochu lepší průměr a obávám se, že na něj velmi rychle zapomenu. // Teď úplně mimo hodnocení: Nevím, který "odborník" vytvořil titulky k mé kopii, chytře se nepodepsal a dobře udělal, protože za něj evidentně makal překladač Google. Tak moc jsem se snad ještě nikdy při čtení titulků nebavil:-) Příklad: "Až přejedeš most, zavěs levačku, jo?" Brutal. Kdyby to byl záměr filmařů, přihodil bych hvězdičku:-) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Filmu prospívá skutečnost, že Budreau se neobtěžuje žádnou dlouhou předehrou a Ethana pošle do banky hned v prvních minutách. Tím odpadá nutnost použít nějaký zlomový moment, ve které se rukojmí postaví na stranu banditů a všechno tak postupuje přirozeným způsobem. Režisér zároveň ví, kdy zatlačit na pilu co se emocí týče a stejně tak dokáže vystihnout chvilky pro nějaký ten vtípek. Na jedničku vyšel i casting, ačkoliv Hawkeova postava mi občas přišla trochu moc hysterická. Ale upřímně řečeno nemám potuchy, jak to tam tenkrát vypadalo. No a výhrady nemám ani k dobové atmosféře. Veliká spokojenost. 85% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Přepadení banky a držení rukojmích trvalo šest dní – od 23. srpna do 28. srpna roku 1973. (Rollo_Tomasi)
  • Shanti Roney, který ve filmu hraje roli premiéra Olofa Palmeho, také hrál ve švédském televizním dramatu Norrmalmstorg z roku 2003, postaveném na stejném pravdivém příběhu. Hrál jednu z hlavních postav, Clarka Olssona, jednoho z lupičů. (MTHRFCKR)
  • Při přepadení banky byly tehdy zajati čtyři rukojmí – tři ženy a jeden muž (ve filmu byli jen tři rukojmí – dvě ženy a jeden muž). (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama