Reklama

Reklama

Tajemství štěstí

  • Rumunsko Secretul fericirii (více)
Rumunsko, 2018, 90 min (Alternativní 85 min)

Režie:

Vlad Zamfirescu

Scénář:

Alexandru Popa

Hrají:

Vlad Zamfirescu

Obsahy(1)

Dva kamarádi, kteří se ocitli v zajetí zločinecké hry, zjistí, že štěstí jednoho je vykoupeno neštěstím toho druhého. Zdroje štěstí jsou totiž omezené. Děj se odehrává v domě Tomy, který se nedávno dozvěděl, že ho jeho žena Ana podvedla s nejlepším kamarádem Davidem. Proponent příležitostí veskrze bizarních, ač neméně možných, Toma tlačí svou ženu a přítele do situací na pokraji absurdity, v nutkavé snaze odhalit tajnůstky, které ti dva tak úzkostlivě střeží. (Cinemax)

(více)

Recenze (14)

Dale 

všechny recenze uživatele

Ako málo stačí na výborný film - jedna terasa, traja herci a zaujímavý scenár s kvalitnými dialógmi. Mám veľmi rád filmy založené na dialógoch, tu to síce nejakých 10-15 minút trvá, než sa to rozbehne a rozhovor sa dostane k téme výmeny manželiek, ale potom to už ide parádne. Celkom zaujímavé by to bolo aj s tou prvotnou témou, no po 50 minútach sa prehodí výhybka na ešte zaujímavejšiu tému a vtedy už začne mať film poriadne grády. Po veselej, priateľskej atmosfére z prvej polovice nezostala ani stopa a doslova cítite medzi postavami to napätie a aj množstvo iných pocitov, ktoré vtedy prežívajú. No aby to nestačilo, 10 minút pred koncom sa znovu prehodí výhybka a to už je tá atmosféra priam thrillerová. No myslím, že vtedy to už scenárista prestal trochu zvládať a postavy sa začínajú chovať dosť nezmyselne, aj keď ťažko sa môže nejaký divák vcítiť do ich situácie. Ten posledný obrat bol už zbytočný, aj keď tá záverečná pointa bola taká čiernohumorná, aké mám rád. Vôbec to nebolo treba tlačiť až do tejto situácie a mohla to byť super vzťahová dráma, takto už tým záverom zabŕda do frašky. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Co všechno se může stát v jednu ráno mezi třemi lidmi na jedné terase? Zápletka jak z černých historek!... Moc mě bavila první část filmu, kde Tom představuje svůj absurdní plán a neoblomně manipuluje Davida i Anu k jeho realizaci. Nebere "ne" jako odpověď a i když je zatlačen do těžké defenzivy je stále stejně sebevědomý a pořád přitápí pod kotlem. Ačkoliv nepadají žádné památné hlášky, absurdnost celé situace způsobuje, že se smějete vlastně celou dobu. V určitý moment však, z ničeho nic, film zcela změní ráz a promění se z komedie do vážného dramatu a tato fáze už mě bavila o poznání méně. Přesto své první setkání s rumunským filmem hodnotím velmi kladně a myslím, že i všichni fanoušci podobného typu konverzačních dramat musí být spokojeni. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na začiatku som sa celkom zľakol, že som narazil na ďalšiu verziu Perfetti sconosciuti, ale našťastie to napokon nebolo ono. Rumunská konverzačka na streche sa spočiatku tvárila ako taká priblblá komédia o potenciálnej výmene partnerov, ale potom to nadobudlo úplne iný rozmer a kruh sa napokon uzavrel. Z komédie sa postupne stáva tragédia, a dlhoročné priateľstvo naráža na pomerne fatálny koniec. Scenáristicky to bolo zvládnuté skvelo, ale tie postavy mi prišli také nevýrazné a čudné. Viem si tento námet predstaviť aj s lepšími hercami, resp. skôr kdesi v divadle. Silné 3* ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak jsem začal přemýšlet o spolehlivých změnách. S lidmi, které znáš. Jako my čtyři.“ - „My čtyři?“ - „Ty, já, Ana a Monika.“ - „A co s tím?“ - „Mohli bychom si navzájem pomáhat víc.“ - „Jak přesně?“ - „Jen si navzájem pomoct.“ - „Já to nechápu.“ - „Ale chápeš. Líbí se ti Ana?“ Člověk by si měl dávat pozor na debaty, které se můžou rychle zvrhnout…Úvodní filozofování je malinko nudné, ale jeho smysl člověku dojde později. Film začne dostávat šťávu s příchodem Tommyho návrhu, kdy je nic netušící divák zvědavý, co přijde dál. A v půlce stopáže přichází zlom, po němž už náhle není cesty zpět. Zvážní se, přibývá odhalení, výčitek, emocí, přichází další zvraty…a zlomyslný, ale už trochu tušený, neautenticky „divadelní“ závěr, který je na celém filmu nejslabší. Celkově dávám slušné 4*. „Já nevím… lidé umírají. Dokonce i my.“ - „Dobře, ale proč zítra?“ - „To máš tak naspěch?“ - „Ne, ty blbče, vůbec ne. Ale proč by mě mělo klepnout zítra? Dej tomu dalších 50 let.“ - „Nikdy nevíš, brácho. Tak si to užívejme teď, dokud je to všechno dobré.“ ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

První přesvědčovací část dokáže David dlouho táhnout prakticky sám. Svým neústupným chováním sice není tou nejsympatičtější postavou, ale o to je to překvapení větší. Ještě téměř přátelskému boji na terase nechybí vtip a lehká nadsázka, přesto jsem si nedovedl představit, že by se neřešilo nic jiného, než výměna manželek. Téma se naštěstí rychle mění, skok je to možná až příliš rychlý, ale o to tvrdší. Přichází rozuzlení dlouhého úvodu, v němž už pro žánr komedie není místo, za to úderných dialogů a také velmi dobrých hereckých výkonů přibývá. Prostřední část je tou nejsilnější, její vyústění do fáze trestu je opět možná zbytečně rychlé a tvrdé, což ale nakonec k tomu co následuje sedne. 75% ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama