Reklama

Reklama

Black Moon

Trailer
Fantasy / Mysteriózní / Sci-Fi / Drama
Francie / Itálie / Západní Německo, 1975, 95 min

Obsahy(1)

Dievča putuje zvláštnou krajinou a počas svojho putovania stretáva zvláštne postavy a prihodia sa jej zvláštne veci. Jednorožec, stará pani, ktorú treba kojiť, deti pasúce rôzne druhy domácich zvierat, bizarná (súrodenecká) dvojica. Na pomedzí sna a reality sa odohrávajú vízie dievčaťa, ktoré spočiatku vôbec nevie, ako narábať s týmto (snovým) svetom. Postupne však prijíma pravidlá a prispôsobuje sa nespútanosti udalostí... (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Louis Malle bol len nevyrazny rutiner, natocil nudny film Vytah na Popraviste,m potom aj cosi dobre - Selest na srdci 1971, Atlantic City 1980 - a zas nudne podpriemerne filmy ako Devcatko 1978, Koumaci 1984. Divca putuje, stretava zvlastne postavy y- to je setsakra malo na kvalitny film  : 50 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po silnici si vykračuje jezevec. Čmuchá, šmejdí sem a tam, je to fešák. V dálce se objeví světla automobilu... Jakmile Lily přejede jezevce, je všechno jinak. Vypukne válka, objeví se mluvící jednorožec a květiny křičí bolestí. Mnohonožka, kudlanka, švábi, chrobák...a pak hadi. Jsou rozliční - zmijemi počínaje a exotickými užovkami konče - a jsou všude. A harpyje. Krásná, vznešená...a přesto je nemilosrdně šavlí rozsekána. Umírají i lidé. Slepice hoduje na vnitřnostech zabité ženy oblečené do vojenského. Stařena umírá a zase se vrací. Žije o mateřském mléku a koňaku. Vačice. Ne, krysa to opravdu není. Mluvící prase a houf nahatých dětí (ty by asi dnes neprošly). Tajemná a zvláštně krásná Alexandra Stewartová...kojí stařenu. Dallesandro, výjimečně oblečený. Bizarní koncert jak z filmů P.Greenawaye. Opera R.Wagnera. Tristan a Isolda, jak jinak. Alenka v říši divů a Případ pro začínajícího kata. Tenhle film musí diváky rozdělit, nelze jinak... ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film.Ťažko sledovateľný,plný absurdity a bizarných aspektov.A možno aj sci-fi.Dievča na aute zrazí jazveca,zastaví a vyjde von z auta.Hneď zistí že niečo nie je v poriadku.Dostala sa do nejakého alternatívneho sveta alebo do snového sveta,to sa zistiť nedá.Navonok vyzerá všetko v poriadku,ale nie je.Vidiecka krajina vyzerá stále rovnako,ale tým to končí.Vojna medzi ženami a mužmi ešte nie je nič.Ale čo nasleduje potom,ťažko opísať.Keď dievča dorazí na akési vidiecke sídlo,vtedy to začne.Hovoriaci jednorožec veľkosti toho najmenšieho poníka,plačúce kvety,keď sa na nich šliapne,škaredá stará žena ktorú treba kojiť ako bábätko,veľký potkan,krížený asi so zajacom ktorý so starou ženou rozpráva zvláštnou rečou,V kuchyni za stolom sedí prasa,ktoré sa krochkaním prihovára dievčine a potom sa premiestni na kuchynský pult.Vo vedľajšej izbe hraje mačka na klavíry,vonku pobehujú úplne nahé deti,naháňajú sa s veľkým prasaťom.A ešte kopa iných absurdít.A veľmi málo dialógu.Surrealistická moderná nočná mora. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Uff, ty vole! Totální psychedelická divočina s jedním šíleným výjevem za druhým, spoustou zvířat i nahých dětí a místy až nechutným pedofilním nádechem. Měl jsem to během sledování zážitků dospívající holky, která autem v noci přejela na silnici jezevce a dostala se tak do podivného světa, jako na silně rozjeté houpačce. Samotný nápad bloudění jedné postavy, která zažívá podivné příhody a musí se vypořádat s procitnutím v složitém světě, se mi hodně zamlouval. Některé výjevy a nápady mě dokázaly zaujmout (scéna s hrou na klavír a společenským zpěvem navodila pěknou atmosféru), občas i pobavit (všude zvonící budíky), nad jinýma už jsem kroutil hlavou a občas mě některé surrealistické výstřelky začaly svou těžkou uchopitelností i spíše otravovat. Svým způsobem mi Lilly se svými zážitky po splynutí s Černým měsícem připomínala Alenku v říši divů, která mě nadchla v osobitém Švankmajerově podání Něco z Alenky. Jenomže zatímco Švankmajer využívá vtip, obrovskou hravost, Malle se navzdory surrealistickému ději snaží o téměř realistické podání a jeho film postrádá jakýkoliv nadhled. A já postrádal vedle toho především hutnější atmosféru, která by mě víc pohltila a díky níž by mě mohl celý ten šílený děj jakoby vypadlý z nějakého hodně bláznivého sna fascinovat. Cením si, že Černý měsíc odněkud někam jde (ačkoliv spočátku to tak nevypadalo) a postupně odkrývá nejen tajemství ohledně zjevujícího se záhadného jednorožce, ale odkrývá se ve svém sofistikovaném podání taky silná myšlenka s ekologickým i protiválečným poselstvím. Nezapomenutelný zážitek je to rozhodně, byť nemůžu říct, že by mě tento film úplně nadchl a některé pedofilní scény nebo výjevy s násilím na zvířatách mi tu docela vadily. [55%] ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Dokonalá kamera a skvělá Cathryn Harrison. Jinak jsem zauvažoval, že v těch sedmdesátkách spolkli v US ještě ledasco. Scénář je silný v obsedantních "hrách" na vymezeném grafickém poli, slabiny má ale ve chvílích, kdy se mluví - estetika nonsensu bez umožnění poskládat si kontext působí občas trapně svévolně. Je to rozhodně lepší film, než Chabrolova Alice. ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama