Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. listopadu 1985. Gang provede krvavé přepadení supermarketu Delhaize v belgickém Aalstu. Takzvaní Brabantští zabijáci brutálně zavraždí osm nevinných lidí, mezi nimiž jsou i Gilbert, Thérèse a Rebecca Van de Steenovi. Devítiletý David Van de Steen navzdory vážným zraněním střelbu přežije. Jeho rodiče a sestra se však stanou jedněmi z posledních obětí nechvalně proslulého gangu. Z Davida je náhle sirotek a jeho prarodiče na sebe vezmou srdcervoucí úkol – poskytnout vnukovi novou životní perspektivu a postarat se o jeho buducnost. Dědeček Albert se přes pětadvacet let úporně snaží dostat vrahy před soud. Až do dnešního dne však zabijáci, kteří mezi lety 1982 a 1985 zavraždili 28 lidí, nebyli dopadeni. Jedná se o největší skandál v dějinách belgické justice. (Cinemax)

(více)

Recenze (59)

angel74 

všechny recenze uživatele

O nikdy neobjasněném případu spojeném s vražednými útoky Nijvelského gangu jsem neměla ani potuchy, takže jsem po zhlédnutí tohoto filmu dost šokovaná, že se něco podobného vůbec kdy stalo a ještě k tomu v civilizované Belgii. Snímek Nestřílejte! sice není natočen nijak objevně, ale díky silnému příběhu je natolik poutavý, že ty dvě hodiny utečou jakoby nic. Na konci zbývá jen bezútěšný pocit zmaru nad obrovskou nespravedlností a zrůdností celého systému. Nedá mi to a musím se zmínit o Janu Decleirovi, který i po více než dvaceti letech od svého majstrštyku ve filmu Charakter dokazuje, že má herecky stále co nabídnout. (75%) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To máte pralinky, čokoládu,… pak uvidíte tenhle film a neodbytně si uvědomíte, že svou proslavenou cukrovinku vyrvala Belgie krvavýma rukama z Konga. Malá, nezajímavá země má hodně temné podhoubí a film to předvádí drsně dokumentárním stylem. Nesmyslné, surové vraždy a urputná snaha zamést je pod koberec, jakoby se nic nestalo a mohli jsme si zase dát pár pralinek. Rekonstrukce děsivých událostí i šíleně bojkotovaného vyšetřování není nic pro milovníky detektivek, protože na konci se nedozvíme, že vrahem je zahradník. Jen tušíme tu špínu a hrůzu a můžeme s obětmi prožívat ještě léta trvající agónii, protože jak se vzpamatovat z takového zážitku? Pro mě velmi upřímná výpověď o zemi a době a rozhodně varování, kdybych snad někdy chtěla Belgii navštívit. ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Případ o kterém jsem nic netušil. Silný. A filmařsky i scénáristicky dobře uchopený. Z logiky věci se toho jistě do filmu spoustu nevešlo. Ale pohled z perspektivy konkrétní rodiny ve víru zločinu, vyšetřování a politiky vtáhl a nenechal oddechnout až do závěrečných titulků. Napadá mě slovo beznaděj. Ale když nad tím uvažuju, tak je tenhle film alespoň drobnou náplastí na utrpení, které oběti zažívají. A to není málo. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Aj my máme v našej histórií prípady vrážd, ktoré nikdy neboli vyšetrené a veselo si o tom točíme filmy podsúvame verejnosti falošné závery. Belgičania na to idú sofistikovanejšie. Nerobia závery, pracujú s tým čo vedia a veľa sa pýtajú. Ich podanie je ale veľmi únavné, zdlhavé, aj keď sa jedna o fakt zaujímavý prípad. Pohľad z rodiny obetí, ktorý zastupuje párik geriatrikov je niekedy zaujímavý a inšpirujúci, ale nedostal som z toho ten pocit, ktorý by si tento film zaslúžil. A je to hlavne úmorne dlhé. Rozhodne ale pekná správa svetu o prípade, o ktorom vie len veľmi málo ľudí. Slabé a veľmi rozpačité 2 z 5 ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  Film drží pokope len téma veľkej tragédie, z ktorej výdatne ťaží. Nebyť tejto silnej témy, na povrch by jasne vyplávali všetky neduhy filmu, ako lacno pôsobiace TV spracovanie, viaceré ochotnícke výkony, umelohmotné postavy s neprirodzeným správaním (postava starej mamy je ukážkovým príkladom). Hereckú česť tu zachraňuje aspoň Jan Decleir v hlavnej roli starého otca, ktorého výkon je presvedčivý. Kým ešte v prvej polovici je film dosť silný, ku koncu už stráca náboj a miestami úrovňou pripomína epizódu Komisára Rexa. V závere, odohrávajúcom sa hlavne v súdnej sieni, sa príšerne tlačí na pílu emócií. Údernosti filmu by jednoznačne prospela kratšia stopáž. Mimochodom, to sú tí Belgičania naozaj také držky? ()

Galerie (46)

Zajímavosti (5)

  • Stijn Coninx pracoval na filmu sedm let společně s Davidem van de Steenem, jedním z těch, kteří přežili Nijvel Gang (Brabant Killers). Van de Steen důkladně schválil obsazení Jana Decleira jako jeho dědečka Alberta (přezdívaného „Petje“), který byl ve skutečnosti svědkem části útoku na obchodní dům Delhaize, ke kterému došlo přes ulici. Později provedl několik vlastních vyšetřování, ale dostal dopisy se zahalenými varováními, aby přestal pátrat. I když dědeček zemřel dlouho před premiérou filmu, potěšilo ho, když se na smrtelné posteli dozvěděl, že se film natáčí. (Piercee)
  • Tento film je založen na skutečném příběhu gangu Nijvel Gang (neboli „Brabantských zabijáků“), kteří v letech 1983 až 1985 provedli sérii násilných loupeží. Brabantští zabijáci zavraždili 28 lidí. Totožnost a skutečné motivy pachatelů zůstaly vždy záhadou, i když brutální zabíjení bylo různě vysvětlováno jako pokusy o vydírání, politický terorismus nebo utajování politických či trestných atentátů. Následné vyšetřování sužovaly chyby, jako je nedostatečná spolupráce, nedostatečný výzkum a zmizení důkazů, a skutečnost, že z pochybných důvodů bylo z případu vyřazeno mnoho členů spravedlnosti, mnoho lidí věří ve vládní spiknutí. Vyznání v roce 2017 přineslo vyšetřování krátce nové světlo, ale ministerstvo spravedlnosti informace odmítlo jako irelevantní. Režisér Stijn Coninx uvedl, že film natočil s cílem osvěžit povědomí veřejnosti a znovu zahájit vyšetřování v naději, že případ bude vyřešen dříve, než v roce 2025 dosáhne promlčecí lhůty. (Piercee)

Reklama

Reklama