Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (119)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film Narušitel nepřináší ani náhodou silný a napínavý příběh. Prostě jen sledujeme vyprávění ve kterém sice o dramatické situace nouze není, ale stylem, jakým jsou podávány své drama rychle ztrácí. A to nejen díky slabším hereckým výkonům. Celá dramatická linka není zkrátka tak dramatická nebo tak alespoň není podávaná. Vždyť i klíčový moment, o který v příběhu jde, divák přijde a neuvidí ho. No a když k tomu připočteme dost slabý scénář a hodně nevěrohodné dialogy máme prostě film o několika letcích na jednom letišti a otázce, kdo je vrah? Což se naštěstí na konci dozvíme, i když opět nevěrohodně, jelikož je tak činěno ve stylu anglických detektivních románů. A ještě ta řada historických nepřesností. Alespoň, že hudba je kvalitní. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelně naivistický snímek. Scénář je dosti neobratný plný klišé a balastu od pustých klipových výplní tréninků, údržby či letů s tklivou písní Michala Hrůzy. Špehové jsou „nenápadní“ tak, že jsem na rozdíl od hrdinů , kteří se po záhadné nehodě diví, jak se mohl o jejich tajném plánu někdo dozvědět, a přitom sami vetřelce zaslechli i zahlédli o pár záběrů dříve, věděl samozřejmě dávno. Manželky se prostě jen tak náhle bez vysvětlení vyskytne. Hlídky proti tzv. narušiteli v sobě mají určité napětí, ale vypadávají z nich samé fráze. Na ukázání tragického pádu letadla asi došly peníze. Chlubná zpověď ústředního padoucha ve finále posouvá téma protikomunistického odboje k nechtěné parodii, nemluvě o banální tečce s chudým listopadem 1989. ()

Reklama

pafka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je tak blby, ze ani v televizi se na to neda rozumne divat. Jedine plus byl dej, ktery byl zajimavy pribehem. Bohuzel ale tady to skoncilo. Je neuveritelny, jak je mozne, ze tak skveli herci tak podivne a neuveritelne hraji. Co saber, to cast pribehu a vy to tem lidem neverite. Ale vubec nikomu. Prosim tvurce, aby priste zkusili neco jinyho, treba prodavat hotdog nebo jahody. Tohle bylo utrpni. A ve finale na akcnosti mela pomoci zase rozklepana kamera. Proc porad? Slabota, usetrete hodinu a pul a koukejte radsi z okna. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To bolelo a hodně. Davide, proboha režie, scénář, kamera, fakt musíš všechno dělat ty ? Zejména scénář to je teda horší výsledek než bitva sedláků u Chlumce. Jako mluvit o plánu útěku přes hranice, zjistit, že mě někdo slyšel a neřešit to, to snad i Frank Drebbin by hodil zpátečku. Hlavní hrdinové vůbec nestárnou, pořád vypadaj stejně, rok 1970, rok 1989. Celá ta zápletka byla hrozně šílená, náhodou jedou do svazarmu, kam předtím asi taky náhodou podstrčej stbáci složku ? Dál tam mám problém s absolutně naivním resp neuvěřitelně pitomým chováním všech. Jako já budu nosit tričko s odznáček RAF a fakt se dostanu do lidově demokratický armády ? Budu se stýkat s pilotem RAF a můžu vést svazarm, kde mám letadla co můžou letět přes čáru ? Pilot RAF nosí uniformu RAF v roce 1970, to šlo ? A ty brutální střihy v čase, ach bože to nemělo vůbec žádný vývoj s postavama. To fakt tu "nehodu" neřešili až pak na výročí 15 let ? Jo, je určitě umění dostat svůj film do kinodistribuce, marketing filmy sice mívají jako kráva, ale stejně je vždy podstatný csfd. Letecké scény hezké, ale zase příliš dlouhé. Jako dávat filmu hvězdičky, že režisér, kameraman a scénarista je mladej, natočil film a dostal ho do kin je skoro až pervezní. Já dám jednu, protože nechci být úplný kat, ale Davidovi silně doporučuji ať si vybere disciplinu která mu jde nejlíp (produkce ) a zbytek nechá jiným od kterých se může dost naučit. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Chyběl tomu nějaký závěr, co se stalo s ostatníma. Jinak to mělo být pojato spíš jako biografie, životopisný film nebo tak něco. Na drama je to slabé, protože tam téměř k žádnému dramatu nedojde. Film se tak pohybuje někde mezi žánry, jako by nevěděl, co vlastně je. Když si ale vzpomenu na jiné současné české filmy, tak tento z toho nevychází zas tak špatně. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (14)

  • Film obsahuje historické nepřesnosti (typy letadel, veřejné nošení uniformy RAF apod). [Zdroj: aktualne.cz] (Mylan)
  • Film vznikl na motivy skutečného příběhu armádního pilota Vladislava Baldy, který natočil jeho vlastní vnuk David Balda. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)
  • Letadlo, na jehož křídlech se hlavní hrdina pokusí o přelet hranic, není napodobenina ani kopie, ale opravdový a zachovaný stroj z roku 1953, který k takové cestě za svobodou kdysi posloužil. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama