Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (119)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To bolelo a hodně. Davide, proboha režie, scénář, kamera, fakt musíš všechno dělat ty ? Zejména scénář to je teda horší výsledek než bitva sedláků u Chlumce. Jako mluvit o plánu útěku přes hranice, zjistit, že mě někdo slyšel a neřešit to, to snad i Frank Drebbin by hodil zpátečku. Hlavní hrdinové vůbec nestárnou, pořád vypadaj stejně, rok 1970, rok 1989. Celá ta zápletka byla hrozně šílená, náhodou jedou do svazarmu, kam předtím asi taky náhodou podstrčej stbáci složku ? Dál tam mám problém s absolutně naivním resp neuvěřitelně pitomým chováním všech. Jako já budu nosit tričko s odznáček RAF a fakt se dostanu do lidově demokratický armády ? Budu se stýkat s pilotem RAF a můžu vést svazarm, kde mám letadla co můžou letět přes čáru ? Pilot RAF nosí uniformu RAF v roce 1970, to šlo ? A ty brutální střihy v čase, ach bože to nemělo vůbec žádný vývoj s postavama. To fakt tu "nehodu" neřešili až pak na výročí 15 let ? Jo, je určitě umění dostat svůj film do kinodistribuce, marketing filmy sice mívají jako kráva, ale stejně je vždy podstatný csfd. Letecké scény hezké, ale zase příliš dlouhé. Jako dávat filmu hvězdičky, že režisér, kameraman a scénarista je mladej, natočil film a dostal ho do kin je skoro až pervezní. Já dám jednu, protože nechci být úplný kat, ale Davidovi silně doporučuji ať si vybere disciplinu která mu jde nejlíp (produkce ) a zbytek nechá jiným od kterých se může dost naučit. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Slabé, velmi slabé. 1) Poloamatérský běh za deseti zajíci, který by dal silně zabrat i filmovým bardům typu Svěráka či Hřebejka, se dal sledovat snad jen díky atraktivnímu tématu a 52letému Jiřímu Dvořákovi či 87letému Stanislavu Zindulkovi._____ 2) Ještě je tu 30letý Pavel Neškudla (hlavní postava, letec Vladislav) a 32letý Matěj Anděl (letec, vnuk starého válečného pilota)._____ 3) 19letému Davidu Baldovi skromnost nechybí. Scénárista, režisér, kameraman a produkční ve své vlastní firmě si naštěstí do snímku natočeného podle vzpomínek svého dědy přibral i pár profesionálů, takže celkový dojem je méně amatérský, než byla jeho prvotina Pomsta. Ale i tak je to slabina._____ 4) Výstižný koment: Enšpígl*, Matty*. ()

Reklama

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Jestli si osmnáctiletý režisér Balda Narušitelem splnil sen, tak prosím, podle mého názoru se však nejedná o správnou cestu. Poměr výkon/věk totiž nelze brát v potaz od momentu, kdy je počin nasazen do běžné distribuce a chce se za něj standardní vstupné. Balda je v určitém smyslu nadaným tvůrcem a jednou z něj něco může být, před sebou má však ještě hodně velký kus práce. Narušitel má k plnohodnotnému filmu stále dost daleko. ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

David Balda se nám rozjel a dovalil na filmový trh již druhý film v krátké době. A to je možná právě chyba... Opět musím ocenit Davidovu snahu a vůbec to, že se na českém filmovém světě prosazuje... Přesto, že v hodnocení nemůžu opět dát víc než jednu hvězdu za celkovou naivitu a amatérismus, Davidovi věřím, že když vydrží, poučí se z chyb, jednou z něho bude "pan" režisér! ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

A sakra... Chápu, že to točil floutek, který se nedávno naučil ovládat poluci, ale pustit se do takto náročného tématu bez řádného prostudování historických souvislostí je neodpustitelné a ano, tento film mi řádně podráždil svěrač. Když přivřu obě oči, snímek celkem obstojně začíná v šedesátkách za totáče, ale v této době se zasekne až do konce. Hlavní postavy nestárnou i přes to, že uběhne 30 let, stb si to krosí pořád v tom samém vozítku a absolutní přešlap přijde v 89. roce, kdy proti narušiteli odstartuje MIG 15 Uti - jedná se o cvičný dvoumístný stroj, který brázdil oblohu v padesátých létech minulého století... Prostě k posrání a to už jsem zase u svěrače, takže jedna hvězda za ty letadla, protože ty za lidskou impotenci nemůžou - 10%. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (14)

  • Letoun MiG-15UTI trupové čísla 2514 (reg. OK-UTI) patří společnosti Czech Flying Legends. Scény s tímto letounem byly natáčeny na jeho domovské základně na letišti v Hradci Králové. (Foxhound#1)
  • Film z prostředí pilotů a letectví využívá velké množství letových záběrů. Jiří Dvořák i všichni další herci byli při natáčení opravdu v letadle a natáčeli poctivě ve vzduchu vysoko nad zemí. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)
  • Film obsahuje historické nepřesnosti (typy letadel, veřejné nošení uniformy RAF apod). [Zdroj: aktualne.cz] (Mylan)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama