Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

Marze 

všechny recenze uživatele

Víme jak to dopadne ale napínavé to je. Bohužel film se nezabývá do hloubky (asi aby na něm divákům záleželo) , že je to magor. Výsledný dokument, standardně strukturovaný, leč technicky zvládnutý perfektně, tak nestojí primárně na rozpitvávání dokumentovaného subjektu, nýbrž na o dost prostší snaze dojímat a okouzlovat zaznamenanou událostí, což na jednu stranu trochu zamrzí, na stranu druhou to ale za ten zážitek stojí. Pořád jde totiž o silný, strhující a skvěle natočený film o unikátním člověku, jenž dokázal něco neuvěřitelného, přestože jde víceméně jen o popisný medailonek oslavující překonávání limitů. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého vám bude špatně. Mohl bych dělat recenze na plakáty. Já vím. Jinak se to ale prostě nezvat nedá. Film vás ladně informuje o tom, o čem vlastně bude, a pak vás vhodí přímo do akce, kde vám bez servítek ukáže chlápka, který je skále bez pořádných úchytů, bez jištění asi 60 metrů nad zemí. Malá chyba a je po všem. Jasně nasazený cíl, který chce hlavní hrdina dokázat je jasný, stejně tak jako úděl filmařům který je k tomu dosti podobný. To, že je to natočeno a zpracováno skvěle je bez precedentní. Jde o zážitek, který se povedl. Na to není moc, co více říci. ()

Reklama

elanius 

všechny recenze uživatele

(13D1/2024) / Konečne som sa dostal k tomuto Oscarovému dokumentu. Alex Honnold je docela zvláštny týpek, jeho mozog s takmer neaktívnou amygdalou je asi hlavnou príčinou toho, že robí, to čo robí. Ono to musí byť ťažké, a free solo lezenie je tak extrémna záležitosť, že snáď len pri tejto aktivite cíti aké také vzrušenie. Trochu som sklamaný dramaturgiou a štruktúrou filmu, také to bolo celé nijaké, asi sa skôr spoliehalo na to ako ohromí ten obsah, čo vlastne asi funguje. 14 Peaks je napríklad ale oveľa zábavnejší dokument. Dobre sa na to pozeralo, fakt extrém, ale nejako špeciálne ma to neoslovilo. (6/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný výkon Alexe Honnolda, který je nasnímán velmi odvážným způsobem a zprostředkovává efekt "pocení rukou" i když víte, že všechno vlastně dobře dopadne. Ne že by bylo cílem výkon introverního nerda/intelektuála jakkoliv snižovat, naopak. Z hlediska sportu je to doslova revoluční počin. Avšak obsahově a filmařsky je to kromě již zmíněných kamerových veletočů veskrze průměrný film, který nenabízí nic víc a nejde pod kůži jinak, než-li explicitním vyobrazením souboje člověka s ohromující mocí přírody. PS: Distributoři opět kralují s imbecilním počeštěným názvem snímku. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Překonat svůj Boulder Problem...životní vrchol každého z nás. Inspirující pojetí symbolu a kultu bojovníka, člověk se dobrovolně vydává na zdánlivě neuskutečnitelnou, životu nebezpečnou cestu, jednoduše proto, aby jí dokázal uskutečnit. Nadlidský sportovní výkon zdokumentován velmi lidským způsobem, je to tak trochu ten klasický americký způsob a Alex je v podstatě komerční postava se sponzory, ale v tomto případě podobné záležitosti zastiňuje můj skutečný obdiv a vynikající forma i obsah dokumentu. [Filmový klub Citadela - Litvínov] ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v Maroku, Kalifornii a Nevadě. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 na filmovém festivalu v Telluride. (Varan)
  • Film je věnován horolezcům: Frank Taiping Chin, Ann Krcik a Ueli Steck. (griph)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama