Reklama

Reklama

Hieronymus Bosch: Ďábel s andělskými křídly

(TV film)
  • Francie Jérôme Bosch, le diable aux ailes d'ange (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Nejzáhadnější malíř úsvitu nizozemské renesance, idol surrealistů... Malíř Hieronymus Bosch neukazuje svůj vlastní fantastický svět, ale svět těch, kdo se na jeho obrazy dívají. Snaží se zaujmout vaši mysl. Nejde mu v první řadě o jeho vlastní představivost. Skrývá snad v sobě triptych Zahrada pozemských rozkoší ještě nějaká tajemství? Nahoře na prostředním obrazu je postava člověka tvořeného vodou, je položený v krajině. Připomíná nám obraz Vitruvia od Leonarda da Vinci. Stejně jako on, i Bosch dokázal zachytit všechna zásadní témata své doby: agresi, objevy, úvahy o víře. Nezůstal snad člověk stejný? Nemá snad stejné vášně? Nehoří snad touhou? Nehledá spravedlnost větší a pravdivější, než je ta lidská? Odváží se vzepřít podlosti, zákeřnosti, nespravedlnosti? A nemá snad ďábel Bosch andělská křídla? (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tento dokument už jsem minimálně jednou viděla, ani nevím, proč unikl mému hodnocení. Opět jsem vnímala jiné detaily, ráda se podívám znovu. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé, byl to velmi inteligentní umělec a též vizionář. Mimochodem již v 15. století poukazoval na hrozbu islámu.... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Rozpohybované Boschovy obrazy, podobně jako na nedávné výstavě v Praze, doplněné komentářem o jeho životě. Pro znalce nic nového, jako medailonek o tomto podivuhodném tvůrci konce 15. století a jeho kresbách neurazí. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Hieronymus Bosch byla první obrazovou knížkou (k mání před 50 lety pouze v angličtině), kterou jsem si koupil. Po "kouzle okamžiku" prvního vidění boschovských přeludů a pokusů a jejich interpretaci, se sotva dostaneme někam dál. Objasnění symbolů nevede k celkovému pochopení, naznačená (a v dokumentu vyzdvihovaná) dynamika pohybu je sporná (obrazy obecně jsou petrifikované artefakty - a drahé, tak jako drahé kameny), a tak poznámky k životu malíře byly pro mě asi nejpřínosnější, protože jsem se o ně dosud nezajímal. A ostatně, považovat Bosche za Ďábla s andělskými křídly je pouze marketingová posedlost. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Prima přemýšlivý dokument, rozhýbané obrazy mě bavily, ale jeho tvorba se mne moc nedotýká... Chlápek který viděl nejspíš dál, než většina lidí. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jak geniální dílo, tak snahu oživit obrazy a doplnit je komentářem. Přál bych si detailnější popis obrazů a jejich vztah k aktuálnímu životnímu stylu našich předků. ()

Reklama

Reklama