Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Intriky, skandály a podvody v nejvíc opěvované době naší republiky. Víte, jak se zbavit oponenta ve straně, či jak si ve vrcholné politice přijít k pěkným milionům? A také jak zaručeně někoho pošpinit, nebo provést skandál tak, aby se o něm mluvilo po celé Evropě? Tyto historické „recepty“ z dílny prvorepublikových pletichářů, podvodníků a nejrůznějších nestoudníků jsou náplní nového cyklu České televize. Osmidílný dokumentární cyklus o aférách a skandálech, které narušují idealizovaný obraz první československé republiky, chce odlehčenou formou ukázat, že první republika nebyla zcela tak idealizovaným prostředím, jak ji mnozí vnímají, že i tehdy byla spousta skandálů, starostí a problémů.Televizní dokumentární projekt je postaven na kombinaci inscenovaných sekvencí, které svým pojetím mají evokovat hraný film němé éry, a archivních filmových materiálů. Obě složky pak propojuje v organický celek postava průvodce pořadem, kterým je Martin Myšička. Diváci se s ním setkají ve stylizované prvorepublikové hospodě, kde žoviální výčepní právě hostí partu dobových štamgastů. V tomto prostředí průvodce glosuje mapovanou historickou událost, předčítá z tehdejších novin a snaží se tomu skandálnímu dění přijít na kloub. Za pomocí přítomného historika se mu to podaří. Ale i tak se stává, že z této hospody odchází s pocitem, že za první republiky se děly věci vskutku nepochopitelné. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z celého cyklu mám dojem, že cílem není ani tak ukázat, jak to vypadalo v době první republiky, ale jaké nešvary jsou dnes kolem nás. Toho je dosaženo velmi jednoduchým způsobem, a to výběrem těch událostí. Našly bychom totiž i další, dobově mnohem vážnější, jakou byla např. Tukova aféra. Ale i tak se člověk leccos doví, jen to není tolik vypovídající, jak by mohlo být. A Myšička jako průvodce nezklamal. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak já mám období první republiky rád, už jsem to mnohokrát zmiňoval, takže jsem si reprízu pořadu nemohl nechat konečně ujít. Vím sám dobře, že o ní občas všichni máme zkreslené představy z prvorepublikových filmů. Pravdou je, že zločinů bylo méně a lidi se k sobě chovali lépe a přestože se našli výjimky, jako samozřejmě všude, existovala jistá úcta. Ovšem o politice a politicích jsem si iluze nedělal, protože jsem na toto téma již něco málo slyšel. Vidět tady skandály zmíněné zde bylo zajímavé. Už proto, že mnoho chování, podvodů a politických proklamací - většinou lživých, platí i dnes, v tom se nic nezměnilo. Samotný Martin Myšička se do pořadu perfektně hodí, jen škoda, že nebyl oděn do dobového, když už tvůrci hráli na notu prvorepublikové hospody a jejího ansáblu. To je trošku slabší pokus, možná by nebylo na škodu, kdyby pánové stále jen nevysedávali u piva, ale vydali se po dotčených místech jednotlivých epizod. Také nehranější scénky v duchu němých filmů jsem moc nepochopil, když éra první republiky přinesla filmy zvukové a mluvené, ale budiž, byl zde pokus o ducha doby. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

O politice první republiky jsem toho věru mnoho nevěděl, krom toho, kdo byl prezidentem a pár dalších jmen z tehdejších vlád. Proto mě téma přitáhlo. Zvolený formát, kdy se střídá dokudrama s přednáškou, které se zase střídají s rozhovorem, je fajn. Technicky je všechno profi. U hraných scén samozřejmě poněkud vyčnívají (v negativním smyslu) vedlejší výkony neherců. V rozhovorech, které neustále přerušuje pan vrchní, mě v pozdějších dílech nesmírně iritoval důraz na neustálé vnucování pití piva. Seriál rovněž divákovi pořád vnucuje asociace se současností, a to mi nepřijde vůbec dobře. Jednak se až příliš očividně odkazuje v ne dobrém neustále na Babiše se Zemanem, což mi přijde, že to sem, minimálně v takovém množství, nepatří a pak také jestli není hezčí a účinnější nechat to právě nevyřčené, aby si to divák uvědomil sám. Dále pak také pořad vnucuje jakousi aureolu nedotknutelnosti charakteru prezidenta Masaryka. Jakoby to byl ten jediný středobod jistoty, rozumu a dobra v tehdejším zřízení. Nevím, třeba ano, ale spíš si myslím, že už je to takové to historické zbožtění. Nemůžu obecně říct, že by mi seriál vytvořil nějakou ucelenější představu o problematice, jednotlivé díly jsou zkrátka detailem, výcucem z doby, někdy až marginálií. Mrzelo mě, že jednotlivé díly nebyly uspořádány dle roku, ve kterém se odehrávaly, většinou jsem uprostřed dílu zjistil, že vlastně vůbec netuším, v jakém roce se to odehrává, což by se mi nestalo, kdyby to šlo popořadě. Paradoxně se mi nejvíce líbily tři nejhůře hodnocené epizody. ()

RedOctober 

všechny recenze uživatele

Přesto, že období první republiky bylo obdobím pokrokovým, tak se nevyhla aféram neboli průšvihy. Pořadem provazí vytečně Martin Myšička. Šumavská vzpoura je díl, který odkrývá pro některé kus neznamé historie. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (1)

  • Tato epizoda se vedle Žamberka a tamního muzea natáčela také v benediktinském klášteře Broumov. (jungewolf)

Reklama

Reklama