Reklama

Reklama

Winter on Fire: Ukraine's Fight For Freedom

  • Ukrajina Зима в огнi (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument zachycuje protesty ukrajinských občanů proti úřadující vládě v hlavním městě Ukrajiny v období mezi 21. listopadem 2013 a 20. únorem 2014. Ve snímku jsou použité autentické záběry z barikád a výpovědi lidí čelících ozbrojené speciální jednotce zvané Berkut. (Kacula24)

Recenze (69)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle neberu. Záběry z demonstrací sice byly místy děsivé a běhal mi z nich mráz po zádech, nicméně tvůrci naprosto ignorují širší souvislosti a vystavují dokument na základě "spravedlivě rozhněvaný lid vs. zlá vláda", což je hodně zavádějící. Tu jednostrannost pohledu dokresluje i fakt, že prostor dostává pouze jedna strana konfliktu a o Pravém sektoru a dalších podobně laděných skupinách se taktně mlčí. Pro zaryté příznivce Majdanu bude Winter on Fire potvrzením jejich víry, ale pro mě, skeptika, se jedná jen o další zbytečný dokument viděný černobílou optikou. 30% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Čistokrevně západním stylem točený dokument, takže ruku v ruce s dokonalou technickou vymazleností, u které si říkáte jak doprdele dokázali takové vizuálně nádherné a zároveň i obsahem děsivé záběry natočit, jde i těžké tlačení na patos a emoce. Jímavá hudba všude. Ale vadí to nějak? Jednostrannost dokumentu je samozřejmá, on nerozebírá komplexní situaci celé Ukrajinské politiky posledních třiceti let a její protichůdné proudy, ale opravdu "jen" ten Euromajdan, lidi kteří na něm byly, a brutální opresi ze strany prezidenta a jeho policejních speciálních jednotek. Dramaturgicky vynikající zachycení nezměrné touhy po svobodě tváří tvář masivnímu útlaku. A když vidím že se tu v komentářích objevují i zapálení milovníci konspirací se svými hovny, tak zaokrouhlím o hvězdu nahoru. ()

Reklama

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Po technickej stránke, ako je od Netflixu zvykom sa jedná o pútavý a výborne spracovaný dokument. Po stránke obsahovej, ako je od Netflixu zvykom, ide o prachsprostú prozápadnú a proamerickú propagandu, kde sú Rusi a Putin tí najhorší a Kličko s Jaceňukom sú spasitelia Ukrajiny. Škoda, že sa páni od Netflixu zabudli zmieniť o niekoľkých veľmi podstatných záležitostiach. Ako napríklad, o tom čo predchádzalo EuroMajdanu, koľko peňazí naliala USA a mimovládky do Ukrajiny od roku 2004, o tom že na Ukrajine boli už niekoľko mesiacov stovky agentov CIA, ktorí pripravolali a organizovali celú revolúciu, o tom že, niekto streiľal protestujúcich do chrbta z hotelu, ktorí ovládali povstalci, o tom kto skutočne bojoval v predných líniach na Majdane, o to čo je to Pravý sektor a hlavne o tom, ako vyzerá Ukrajina po revolúcii. Kým seriózne sa tváriaci dokument o Ukrajinskej revolúcii neodpovedá na tieto otázky a mnohé ďalšie, nemôžem ho považovať sa plnohodnotný a už vôbec nie za faktografický, či ucelený. Jedná sa v podstate len o akúsi skvelo sfilmovanú dramatizáciu udalostí v uliciach Kyjeva, bez akeľkovek snahy o hlbšiu analýzu. Ale takto sa to samozrejeme lepšie predáva a pre amerického diváka je to presne to, čo si rád pozrie. Za mňa teda 3*, aj keď je to po obsahovej stránke takmer jasný odpad, pozeralo sa to dobre, je to dobre nastrihané a spracované. Toto Netflix jednoducho vie. Mal by však radšej zostať pri nepolitických dokumentoch. 65 %!! ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mrazivý autentický náhľad do stredobodu protestov, ktoré sa odohrávali u našich východných susedov. Obsahovo mi chýbalo detailnejšie objasnenie celej udalosti a pohnútok hlavných aktérov. Na úvod a záver nám síce filmári posunú základné informácie, no podľa môjho názoru sa tomu mali určite venovať viac. Vyhli by si tak možno niektorým komentárom, ktoré považujú Winter on Fire: Ukraine's Fight For Freedom za jednostranný propagandistický projekt. Avšak pokiaľ si divák pustil dokument s pevným proruským presvedčením o demonštráciách platených západom, je jasné, že tomu tak či onak napáli 1 hviezdu alebo odpad. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Drsný a unikátní dokument, ukazující tvrdou realitu. Dokument, při kterém sami dokumentaristé (kameramani) nasazovali svůj vlastní život, aby natočili a zmapovali autentické záběry těchto protestů na Ukrajině. ___ PS: Pro uživatele Morholt: Ty jeden naivní zaujatý komunisto! Myslím si, že tu tvojí pravou (druhou) stranu úhlu pohledu, Ti tam po celou dobu zjevně a krásně ukázali! Ukázali Ti tam, co jsou tamní, zkorumpovaní komunističtí svině zač! Jak vláda, tak i samotná "policie pro lid." Jsou to bezduší, bezcitní hyeny a masoví vrazi. A ty máš tu drzost napsat takovou p*čovinu, že Ti v tomto dokumentu chyběl jejich pohled na věc? Vždyť ten kre*én Janukovyč ani nevystoupil před rozzuřeným davem, aby alespoň obhájil svoje vlastizrádské smýšlení. Místo toho, pan Hrdina zdrhl do Ruska nebo spíše do SSSR, vybrečet se Putinovi na ramínko. Tak tady prosím tě nepiš takové bejkárny, že je tento dokument příliš zaujatý a nedá tak prostor chudáčkům, masovým vrahům a vlastizrádcům, co pošpiňují tento národ! ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Snímka doznala uznania v podobe ceny publika na festivale v Toronte, no taktiež čelila kritike či obvineniam zo lži a manipulácie, neodôvodnenej rusofóbie a vyvolávania planého poplachu, pretože „pravda je niekde uprostred“. (Biopler)

Reklama

Reklama