Reklama

Reklama

Winter on Fire: Ukraine's Fight For Freedom

  • Ukrajina Зима в огнi (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument zachycuje protesty ukrajinských občanů proti úřadující vládě v hlavním městě Ukrajiny v období mezi 21. listopadem 2013 a 20. únorem 2014. Ve snímku jsou použité autentické záběry z barikád a výpovědi lidí čelících ozbrojené speciální jednotce zvané Berkut. (Kacula24)

Recenze (69)

Vrata88 

všechny recenze uživatele

Děkujeme Netflixu, že umožnil, aby se tento unikátní dokumentární film dostal do povědomí širšího publika. Winter on Fire využívá bezprostřední naturalistický pohled aby co nejvíce přiblížil a co nejstručněji popsal události, které se odehráli během jedné zimy v centru Kyjeva. Diváky vtáhne do děje, seznámí s hlavními aktéry demonstrací a ukáže bezmeznou krutost ukrajinských speciálních policejních složek. Nepodá však žádné vysvětlení ze strany vlády či policeních velitelů, což by se, vzhledem k tomu, že jde o dokument mohlo považovat za akt jednostrannosti. Ale natočte si film o o nedávném masakru vašeho lidu a obhajujte v něm tyrany... ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Celkově, a nepřekvapivě, tu převažuje čistě ukrajinský narativ. Jde spíš o rekonstrukci události, scházelo mi hlubší a širší zasazení. Celou dobu se hraje čistě na city, což je škoda. Ačkoliv tvůrci svoji práci odvedli dobře, tak za mě tu jsou tyto problémy. Byť chápu proč dokument takto vznikl a co bylo jeho účelem. Pokud se podívám na něj pohledem toho, jak moc se rekonstrukce událostí povedla, tak v tom případě by to nebylo zlé, spíš naopak. Ten širší kontext ale prostě chybí... ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Čistokrevně západním stylem točený dokument, takže ruku v ruce s dokonalou technickou vymazleností, u které si říkáte jak doprdele dokázali takové vizuálně nádherné a zároveň i obsahem děsivé záběry natočit, jde i těžké tlačení na patos a emoce. Jímavá hudba všude. Ale vadí to nějak? Jednostrannost dokumentu je samozřejmá, on nerozebírá komplexní situaci celé Ukrajinské politiky posledních třiceti let a její protichůdné proudy, ale opravdu "jen" ten Euromajdan, lidi kteří na něm byly, a brutální opresi ze strany prezidenta a jeho policejních speciálních jednotek. Dramaturgicky vynikající zachycení nezměrné touhy po svobodě tváří tvář masivnímu útlaku. A když vidím že se tu v komentářích objevují i zapálení milovníci konspirací se svými hovny, tak zaokrouhlím o hvězdu nahoru. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že by mě mohl zaujmout ukrajinský dokument. Ale tenhle se mnou vymetl podlahu. Amy se proti Winter on Fire může jít zahrabat. Ups... Skutečné emoce skutečných lidí nasnímané z velice uvěřitelného pohledu. Záběry z mobilů toho, jak policisté koupou do lidí a obušky jim rozbijí hlavy natolik, že se jim rozteče mozek po chodníku, jsou opravdu něco, čemu musíte uvěřit. Začátek vás krásně zavede do situace, vysvětlí Oranžovou revoluci ve 2 minutách a následovně ukazuje celý proces Euromajdanu. Excelentní studijní a výukový materiál. Sice se jedná o pouze jeden pohled na celou událost, ale to, co si o tom celém myslel Janukovyč , bych vidět ani nechtěl ;-) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mrazivý autentický náhľad do stredobodu protestov, ktoré sa odohrávali u našich východných susedov. Obsahovo mi chýbalo detailnejšie objasnenie celej udalosti a pohnútok hlavných aktérov. Na úvod a záver nám síce filmári posunú základné informácie, no podľa môjho názoru sa tomu mali určite venovať viac. Vyhli by si tak možno niektorým komentárom, ktoré považujú Winter on Fire: Ukraine's Fight For Freedom za jednostranný propagandistický projekt. Avšak pokiaľ si divák pustil dokument s pevným proruským presvedčením o demonštráciách platených západom, je jasné, že tomu tak či onak napáli 1 hviezdu alebo odpad. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Snímka doznala uznania v podobe ceny publika na festivale v Toronte, no taktiež čelila kritike či obvineniam zo lži a manipulácie, neodôvodnenej rusofóbie a vyvolávania planého poplachu, pretože „pravda je niekde uprostred“. (Biopler)

Reklama

Reklama