Moskva na Hudsonu
Moskva na Hudsone
Komedie / Drama
USA, 1984, 115 min
Paul MazurskyObsah
Saxofonista Vladimír Ivanov hraje v moskevském cirkusu, který se chystá na zájezd do New Yorku. Šedivá existence v sovětské metropoli, kde se pořád něčeho nedostává a kde kvůli intimní chvilce s přítelkyní musí jít do kamarádova bytu, je najednou vystřídána návštěvou svobodného světa se spoustou lákadel. Vladimír se v náhlém hnutí mysli uprostřed prohlídky známého obchodního domu Bloomingdale's rozhodne k emigraci, jíž nezabrání ani do cirkusu nasazení agenti KGB. Ale tím jeho příběh teprve začíná, neboť život v nové vlasti není vůbec jednoduchý... (oficiální text distributora)
Superpero
Něco jako reklama na Ameriku...ale dobrá. Tohle je přesně takový ten typ filmu, který vás emocionálně vydírá a u mě to tentokrát zafungovalo hodně. Robin Williams dokazuje, jak mu tyto serióznější party sluší víc, než když ze sebe dělá kokota ve stupidních komediích.(19.11.2006)
║Rozpočet $13miliónov║Tržby USA $25,068,724║Tržby Celosvetovo $-║(5.12.2009)
mandes
rozpočet : ? tžby americke : $25,068,724(16.12.2006)
JohnnyD
Robin Williams už pred Básnikmi koketoval s dramatickým žánrom, ale tu mu to nevyšlo. Celý film má pachuť takej intelektuálnej komédie, ktorá vôbec nie je vtipná, ale človek má pri nej pokyvkovať hlavou a na ústach mať maličký úsmev. Môže za to mizerná réžia, ktorá prakticky všetok potenciál na smiech potlačí v mizernom strihu a timingu, akoby ani nebol žiadaný. Navyše si k tomu pripočítajme aj strašný český dabing Robina Williamsa. A to nehovorím o tej nechutnej dávke optimizmu! Pche...(21.6.2008)
LiVentura
Moc mile natočený příběh Rusa, který při návštěvě USA uteče ze zájezdové skupiny a získá občanství. O životě obyčejného člověka, který chce žít svobodně. Robin je velmi přesvědčivý a myslím si, že mu ta ruština musela dělat velké problémy... :-)(3.6.2012)
Aky
Miloučký film srovnávající klady a zápory dvou protilehlých společenských systémů. Není to jednoduché - v úsměvné nadsázce a zdánlivě jako by nic se vší vážností vyexstrahovat a postavit proti sobě to nejzákladnější, co mezi baštami socialismu a kapitalismu stojí. Zde se to opravdu povedlo; také díky neokázale mistrovskému Robinu Williamsovi.(4.8.2010)
Chrustyn
Robin Williams, jako ruský emigrant, který se během návštěvy New Yorku rozhodne, že se do rodného Ruska nehodlá vrátit. Zajímavý snímek s výborným Williamsem.(2.5.2012)
nash.
Velmi příjemná podívaná, která je místy úsměvná, místy trošku nechtěně úsměvná a místy zase smutná a občas i nechtěně smutná... přesto když se chce, lecos z ní lze vytáhnout, například pocity člověka, který se impulsivně rozhodl zahodit dosavadní život a začít znovu...(14.12.2004)
raroh
Smutná komedie, u níž mě překvapilo vskutku realistické postižení sovětských realií (a co je pro mě podstatné - výbornou ruštinou zúčastněných). Stesk po Rusku asi zůstane všem tamějším emigrantům navždy. Rozhodně bych film nebral jako propagandistický, naopak - Rusové touží po svobodě v Americe, ale Amerika je jiná, než si ji představovali. Svým způsobem nám autoři snímku ukázali (a sami předznamenali) vystřízlivění, k jakému u nás došlo po 20 letech od roku 1989.(19.8.2007)
FilmFan24
Rusáci v USA pohledem Američanů! To se povedlo! Tehdejší krutá realita podaná s humorným nadhledem!(8.9.2008)
902 10
slizky a neprijemne pateticky film, postaveny na vykonu robina williamse (ktery je tu ve sve tradicni, na same hranici snesitelnosti balancujici poloze), s predem rozdanymi kartami a az trapne patriotickym dejem. jen pro odvazne.(18.11.2007)
danecek24
42. Zlatý Glóbus za rok 1984 - nominace (1) - Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Robin Williams(22.12.2008)
Snorlax
Depresivní komedie o široké ruské duši, které se stýská po domově a nejen po něm. Kdyby byly americké filmy takovéhle, asi bych je začala mít ráda.(24.2.2012)
wosho
Námět měl na víc. Film je příliš černobíle napsaný. Sovětský svaz je k životu zcela nevhodný, Amerika má sice spousty nedostatků, ale žije se v ní šťastně a spokojeně. Nuže poplatnost době je evidentní, ale díky kouzlu mladého Robina Williamse člověk mnohé odpustí. No a ještě by to chtělo výraznějšího režiséra, nejradějí neaneričana a pokud možno i bez vztahu k socialismu-třeba někoho z Afriky :-)(1.11.2010)
strixsr
Příjemné překvapení, doporučuji.(18.9.2005)
Alf
hodně milé, i když s proslovem hrdiny na téma svoboda v USA moc nesouhlasím(20.2.2004)
Teg
Sympatické propagandistické komediální drama s oblíbeným Robinem Williamsem v hlavní roli. Freedom!(2.4.2009)
made1
Kde je fronta na kafe? No paráda, ne?(11.9.2008)
Scytale
Poprvé jsem tento film viděl za komunismu na videu a scéna s návštěvou supermarketu za účelem nákupu balení kafe je nezapomenutelná. Btw, M.C. Alonso to v tomto filmu sluší snad ještě více než v Running Manovi.(5.1.2010)
Han22
Moc hezký film s naprosto skvělým Robinem Williamsem - tomu podobné role sedí jako ušité. I když vypráví o kontrastu Ruska a USA, nedělá to žádným prvoplánovým způsobem - sice je zde Rusko ukázáno jako místo bídy, ale také jako místo, kde lidi věří ve svobodu a umí se i přes bídu a totalitu radovat i z mála, naproti tomu je USA je vykresleno jako místo, kde je všechno možné - bohužel to dobré i to zlé a američani se vlastně skládají jenom z přistěhovalců - takovou sebereflexi bych od amerického filmu nečekal. Jinak je zde pár úsměvných situací, ale celý film se nese v takovém hořkosladkém duchu s špetkou nostalgie a vynikající hudbou (zajímalo by mě, jestli Williams opravdu umí na saxík), který mi docela sedí. Ve vedlejší roli mě potěšil Cleavant Derricks alias Rembrandt Brown ze Sliders-Cesta do neznáma.(18.4.2009)