Reklama

Reklama

Blíží se Vánoce, a tak většina lidí touží po setkání se svými rodinami. Na cestách je mnoho těch, kteří jedou na svátky domů. Tunelem v norských horách přejíždí kamion přepravující plyn. Stane se nehoda a všichni, kdo se tam v té chvíli nachází, rodiny, turisté, teenageři jedoucí na Vánoce domů, zůstanou uvězněni pod tunami skal v absolutní tmě. Exploze cisterny zaplňuje tunel nebezpečným kouřem. Hasiči hrají o čas a každý v tunelu musí bojovat sám za sebe a poradit si jak umí. Čas neúprosně běží a šance na záchranu jsou čím dál menší. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (69)

italka63 

všechny recenze uživatele

Zcela určitě vím jedno, rozhodně nepojedu do Norska. Jak bylo uvedeno, film je na základě skutečné události a nikdy bych nečekala, že tunel není monitorovaný, nemá nouzové východy a hasiči jsou celkem v klídku. Vrtulník si poletuje a je tam platnej jak eskymák pod palmou. Hasiči mají kyslíkové masky, leč v autech, co stojí před tunelem a jeden blbec, který to oddře, se vždycky najde. Nory nebrat! Ovšem jako film to bylo slušně zpracované, včetně kamery a sympaťáka, jehož předci kdysi rozhodně žili v Kattegatu. ()

RedRose 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné, je to solidně zahrané i natočené a vizuálně moc povedené, ale těch nelogických chyb je tady fakt moc. Nad tím scénářem měli ještě chvíli pracovat. Byla tam spousta aut, proč čekat až přijede další, aby vyjeli pomalu ven? Nevěřím, že všechny přestaly fungovat. Záchranné složky prakticky nic nedělají a nebýt té dcery, tak tam fakt nejde asi nikdo?! Flašky s kyslíkem buď polo-prázdné, nebo vydrží jen pár minut? Pád těch turbín na konci byl úplně zbytečně na sílu, mrtvých tam bylo dost i bez toho, ale na začátku řeknou, že v tunelech ještě nikdo nezemřel, ale ve filmu jich tam zůstaly hromady. Že záchranáře nakonec zachraňovali úplně nekompetentní lidi je další věc a jediný profík, tam byla ženská na tom dispečinku. Ale jako celek překvapivě dobré. 63% ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další katastrofický snímek o smrtelné pasti v silničním tunelu používající tradiční dějovou šablonu, tentokrát z norské kinematografie. Opět vše začíná představování postav a jejich rodinných problémů a následnou nehodou. Zpočátku se děj hodně přibližuje americkému snímku ´Denní světlo´(1996), čímž pozici Sylvestera Stallona jakoby přebírala Elise, kterou si zahrála Ylva Fuglerud, coby dcera jednoho ze záchranářů. Netrvá ale dlouho a nakonec si to jde svou cestou. O napětí není nouze, dojde i k emočním scénám a po vizuální stránce není co vytknout. Značně však skřípe scénář. Bylo by to sice na delší stopáž, ale spousta věci tu prostě chybí. Není pořádně rozvinuto dění v centrále operačního střediska. Jedna telefonující operátorka a její šéf, který se jen přijde podívat na situaci a jedna jeho tiskovka je prostě málo. Zuří vánice, takže některá auta mají problém se k tunelu dostat, ale je o tom pouze malinká zmínka. V tunelu je situace každou vteřinou horší, ale záchranné složky nic nedělají a jen na něco čekají. Důvod ale není řádně vysvětlen. Mezi záchranáři je jedna krapet zápornější postava,  s jehož charakterem se výrazněji nepracuje. Celý příběh o zachraňování? No, jak se to vezme. Do tunelu vjede pouze jeden záchranář a to ještě jenom proto, že je tam i jeho dcera. Ano, výše zmíněná Elise. Snaží se zachránit ji s dalšími lidmi kolem ní a dvě malé děti. A to je vše. Samotné zakončení je také poněkud podivné. Norští filmoví tvůrci tímto snímkem ukázali, že něco takového po vizuální stránce natočit umí také, čímž Hollywoodu mohou konkurovat bez mrknutí oka, ale bohužel za ne zcela povedeného scénáře. Protože se děj odehrává těsně před vánočními svátky, stejně jako ´Smrtonosná past´ (1988) by se i tento snímek mohl považovat za vánoční. Výrazným katastrofickým snímkem se však nestane. ()

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Čakal som väčší nervák. Rozjazd pomalší, čo mi osobne nevadí, pokiaľ sa potom pekne pritvrdí, ale toto sa po celú dobu tak nejak šmochtalo, nič zas tak hrozné sa tam ani nedialo, aj keď tam bola citeľná snaha o reálne vykreslenie podobnej situácie. Žiaľ postupne ma čím ďalej tým viac sralo nekonzistentné tempo filmu, zbytočne prerušované pre film nepodstatnými postavami a scénami okolo nich, ako napr. neurotický debílek s malým Jozefom na tesle, fialový emo transsexuál alebo čo to malo byť, či syn starostu s neustále vypúlenými očami, ktorý sa silou mocou chcel hrať na záchranára a nakoniec, keď na to došlo, chytil facaka od betónového panelu a bolo vymaľované. Zato rozhovor malých detí uväznených v tuneli s operátorkou boli fakt na zimomriavky a hlavný hrdina sympaťák, to potiahli hore. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tunnelen napodiv nie je film o divokej privatizácii z 90.-tych rokov, ktorá prebehla v našich končinách a stanovila tradíciu tunelovania až dodnes. Naopak, ide o klasický tunel a že je ich v Nórsku viac než dosť, hoci väčšina bez únikových východov. Film je dobrým katastrofickým zážitkom, chýba mu však napätie, ale prináša významné poučenie. Ak sa raz dostanete v Nórsku do úzkych, nepomôže vám pravdepodobne nikto. Veď to potvrdili týmto počinom samotní Nóri. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Ve 22. minutě vydíme odtahové auto, že stojí šikmo přes cestu. V dalším střihu už je ale ve svém pruhu a připravené odjet. (Duoscop)
  • Film bol natočený na diaľnici Riksvei 15 v Leikangeri (Nórsko). (Arsenal83)
  • Tunel dlouhý 9 km se ve filmu jmenoval „Storfjelltunnelen“. Toto jméno však ve skutečnosti nese pouze jeden tunel, který se nachází v severní části Norska a měří 2,7 km. Norský tunel, který byl ve filmových scénách, se jmenuje „Ospelitunnelen“ a měří 2 549 m. (vojacekr)

Reklama

Reklama