Reklama

Reklama

Dangal

  • Indie দঙ্গল (více)
Trailer

Mahavir Singh Phogat (Aamir Khan) býval vynikající zápasník, ale musel nechat sportu, aby si našel práci, která ho uživí. Doufá, že jednou aspoň jeho syn vyhraje pro Indii medaili. Jenomže se mu narodí samé dcery, a tak zklamaný Mahavir na svůj sen pomalu zapomíná. Pak si ale přijdou rodiče dvou chlapců stěžovat, že Mahavirovy dcery zbily jejich syny. Dívky se k tomu přiznají a Mahavir si uvědomí, že i když má dcery, ještě to neznamená, že z nich nemůže vychovat zápasníky. K překvapení a nelibosti celé vesnice je začne trénovat k zápasení. Film je inspirován skutečností. (rikitiki)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s bollywoodským filmem dopadlo nadmíru šťastně. Nečekal jsem až tak dobře řemeslně odvedenou práci. Kvalitami film rozhodně nešetřil. Příběh je celkem jednoduchý – otec, neúspěšný zápasník, si přeje syna, aby z něj mohl udělat šampióna a vyhrát zlatou medaili alespoň jeho prostřednictvím. Po třech neúspěšných pokusech se ale svého snu vzdává a smíří se s tím, že dokáže plodit pouze holky. Tedy až do jednoho dne, kdy zjistí, že jeho dcery mají zápasení v krvi. Navzdory všem konvencím, odporu a odmítání ze strany nejbližších a prvotnímu odporu dcer je tedy začne trénovat. Výsměch vystřídá úžas, když především jeho starší dcera Geeta vypráší kožich veškeré konkurenci. A jak to tak ve filmech bývá, konec dobrý, všechno dobré – dcera nakonec vyhraje zlatou medaili a stane se vzorem pro tisíce indických dívek, které následují jejího příkladu. Nejvíce překvapující pro mě byl fakt, že film je založen na skutečném příběhu. Smekám. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Dangal navazuje na tradici indických filmů, které dokáží v některých případech prokázat, že i BOLLYWOOD dokáže vytvořit film, který je po řemeslné stránce takřka dokonalý. Dangal má však ten problém, že zápletka a její vyvrcholení je predikovatelná již od prvních minut, což divákovi jednoznačně ubírá na jinak skvělém zážitku. 80 % Celosvětový příjem k 14. 11. 2019: $302,895,451, což je 30,29 násobek rozpočtu ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na jeden rok zapomeňte, že máte matku." Moc se mi líbil taťkův zářivý úsměv, když jeho holčičky zmastily ty dva drzé fakany. Mahavir byl zkrátka dokonalým důkazem toho, že sportovního šampióna vychová spíše odhodlaný rodič než nějaké středisko. Já se tedy přiznám, že zápas je můj 356. nejoblíbenější sport, při jehož náhodném sledování se obvykle dost nudím. Jenže to Geeta s Babitou nedopustily. Jejich souboje měly tempo, sílu i agresivitu a já jsem jim fandil tak, že mě z toho bolí ruce, nohy i hlasivky. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Sportovní snímek má dvě hlavní témata: boj s předsudky a vztah k otci, který si chce umanutě prostřednictvím svých děti naplnit svůj dávný sen. Popravdě, takoví rodiče jsou postrach a ze sportu je známo hodně odstrašujících příkladů. Snímek ale vztah nekompromisního otce a ke sportovní dřině odsouzených dcer ukazuje v trochu jiném světle, v krátké scéně s jejich čtrnáctiletou násilně provdanou spolužačkou se otcova urputnost jeví přece jen přívětivěji, než je snaha zbavit se dcery co nejrychleji a někam ji vyvdat. _____ Otázkou ale zůstává, jestli by měl o dcery vůbec zájem, kdyby z nich nevychoval zápasnice. Vnímá je jen tímhle způsobem, nikdy jim nedovolí být něčím jiným, být dívkami, být samy sebou. Když se starší z dcer vymaní z otcova přísného režimu, čeká ji trest a kajícný návrat pod otcova křídla. Podle mě to není láska, ale zotročení. _____ Ve filmu je hodně scén ze zápasů, ty závěrečné jsou skoro v reálném čase, ale natočené jsou napínavě, takže to jde zvládnout, i když člověk zrovna není fanouškem zápasení. /5. 7. 2017/ ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Ani by mě nenapadlo, že někdy budu se zájmem sledovat zápasení a to ještě mezi ženami. Tvůrcům filmu se podařilo natočit wrestlingové zápolení tak strhujícím způsobem, že jsem ani nemohla odtrhnout oči od obrazovky a Geetě fandila skoro nahlas. Jedna z věcí, která mě předem od sledování odrazovala, byla i délka filmu. Ale nakonec mi to celé ulitlo bleskovou rychlostí, nenašla jsem v příběhu žádná hluchá místa, všechno do sebe dobře zapadalo a skvěle gradovalo až k závěrečnému finále. A holky to zahrály senzačně. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • Během jedné scény utrpěl Aamir Khan (Mahavir Singh Phogat) zranění ramene, kvůli němuž musel přerušit natáčení. (HellFire)
  • „Dangal“ je indický název pro zápasy ve wrestlingu. (radecacek)

Související novinky

Reklama

Reklama