Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Bollywood, příběhy inspirované reálnými událostmi

Bollywood, příběhy inspirované reálnými událostmi

05.10.2018

Festival bollywoodského filmu od 10. do 14. října opět nabídne divákům v pražském kině Světozor výběr jihoasijské kinematografie, která svým rozsahem konkuruje americkému Hollywoodu! Hollywood zná každý, ale Bollywood (a indické filmy obecně) si u nás za 16 let trvání festivalu také našel značnou část fanoušků - a poznávají ho další a další. Tradiční Bollywood dokáže nejednoho rozplakat, rozesmát, roztančit a svou barevností vnést plno energie. Cílem festivalu je však nabídnout vyvážený mix romantiky, akce, komedie a dramatu. Prostřednictvím filmů se diváci mohou seznámit také s aktuální společenskou problematikou v Indii, protože filmaři stále častěji poukazují na otázky, které v indické společnosti silně rezonují. Kromě politiky a náboženství jsou to například ženská emancipace, vztahy mezi rodiči a dětmi, či tvrdá cesta za úspěchem. Mezi romantickými pohádkami se objevují také příběhy inspirované reálnými událostmi. Také v letošním roce nás těmito filmy provedou největší hvězdy současnosti.

 

Hned dvakrát se otázce ženské emancipace věnuje Aamir Khan. Zahajovací snímek festivalu, Secret Superstar, kromě Indie triumfoval také v Číně, kde v návštěvnosti překonal většinu hollywoodské konkurence. Také Dangal se dočkal fenomenálního úspěchu i za hranicemi a stal se nejvýdělečnějším indickým filmem historie. Snímek inspirovaný skutečnými osudy sester přesvědčuje o tom, že i ženy dovedou vynikat v tvrdých sportech. A že se ženy dokáží vyrovnat s různým handicapem, to předvede skvělá Rani Mukerji coby učitelka s Tourettovým syndromem. Komediální drama Hichki je volnou adaptací autobiografické knihy amerického učitele Brada Cohena. Zástupcem akčního thrilleru je bezpochyby Salman Khan, který se v pokračování populární akční komedie vrací jako elitní tajný agent. Velkolepý snímek Tiger Zinda Hai se tentokrát soustředí více na akci než na humor. I v tomto případě se film inspiruje skutečnými reálnými událostmi (zajetí indických sester tzv. Islámským státem v iráckém Tikrítu) a zdůrazňuje také tematizaci sexuálního zneužívání žen ve válečných konfliktech. Půvabná Katrina Kaif svými pohybovými schopnostmi a ochotou sama provádět kaskadérské výkony zde překonává i samotného Salmana Khana. Životopisné drama Sanju zase dokazuje, že osobní život některých bollywoodských hvězd je sám o sobě zajímavým námětem pro film. Mladá herecká hvězda Ranbir Kapoor nás provede životem svého hereckého kolegy Sanjaye Dutta, jež je plný problémů, nejen s drogami a s podsvětím, zároveň se ale vždy dokázal odrazit ode dna a zazářil v desítkách známých filmů.

 

Naopak od vážnějších témat všedního života má diváky dostat dobrodružná komedie Jagga Jasoos, kde se podruhé objeví Ranbir Kapoor s Katrinou Kaif. Snímek se inspiruje němými groteskami a také třeba slavnými komiksy o Tintinovi, do značné míry je postaven na vizuálních gazích a téměř pantomimickém herectví, ale podobně důležitou roli jako obrazy v něm samozřejmě hraje hudba a zpěv. Zajímavostí je pak Load Wedding, další z úspěšných pákistánských komedií v bollywoodském stylu, kterou organizátoři festivalu zařadili do programu. A chybět letos nemůže ani největší bollywoodská hvězda Shah Rukh Khan v kritiky oceňovaném snímku Dear Zindagi, vzdáleně připomínajícím americké nezávislé filmy o vztazích a osobních krizích, který se vyvíjí poněkud odlišným způsobem, než by člověk očekával od bollywoodského filmu…

 

Festival poukazuje také na rozmanitost komerční i nekomerční indické kinematografie zařazením dokumentárních filmů a také regionálních filmů – v letošním roce tamilských, a tím by měl dát dostatečně najevo, že Indie nerovná se jen Bollywood. Pro zpestření je připravena soutěž a „mela“ - po celou dobu konání bude přítomna indická restaurace, masala chai a možnost nakupování indických potravin a suvenýrů. A samozřejmě je třeba si v diáři poznamenat datum 12. října (pátek), protože chybět na tradiční oblíbené BOLLYWOOD PARTY by byla chyba. Tentokrát opět v La Loca Music bar! Celý program na www.bollywood.cz

Reklama

Související novinky

10 nejlépe placených herců roku 2015

10 nejlépe placených herců roku 2015

06.08.2015

Časopis Forbes i letos vytáhl kalkulačku, aby dal nám na vědomí, kterým hereckým tvářím máme závidět výplatu za první polovinu roku. Kdo usedl na trůn? Podle očekávání Robert Downey Jr., který letos… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

včera

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

včera

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama