Reklama

Reklama

Highlander

  • Československo Horal (neoficiální název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek o muži, jehož cesta vede přes staletí a souboji, který začal v roce 1536 na skotských pláních a skončil o čtyři sta padesát let později v New Yorku. Jeho hrdinou je Connor MacLeod, nyní obchodník se starožitnostmi, který se v prologu utká v podzemních garážích Madison Square Garden v souboji meči s neznámým mužem. Poté co muži usekne hlavu, přijme do sebe mocný proud energie, která unikla z mrtvého těla. I když se děj sám odehrává v současném New Yorku, osnovou příběhu jsou osudy skotského horala, narozeného počátkem šestnáctého století. Connor MacLeod totiž patří mezi nesmrtelné, mezi skupinu vyvolených, kteří procházejí staletími a bojují proti sobě navzájem a všichni společně proti démonickému Kurganovi, ztělesňujícímu veškeré zlo. Každý z nich v sobě má část energie potřebné ke zlomení kletby nesmrtelnosti. Té energie, která po setnutí hlavy přechází do těla vítěze a násobí tak jeho sílu. A jen ten poslední, který v sobě nashromáždí energii všech ostatních jí má dostatek, aby dokázal zlomit kletbu a mohl se stát normálním člověkem. Člověkem, který může milovat ženu, bez obav, že mu zestárne a zemře před očima, může počít dítě. Nejprve je však nutno zabít Kurgana, který jediný se chce zmocnit veškeré energie ne proto, aby zlomil kletbu, ale aby se zmocnil světa a změnil jej v peklo. Během vyprávění se Connor ve vzpomínkách vrací do různých epoch a období svého života. Vrací se do roku 1536, kdy byl ve své první bitvě smrtelně zraněn a po zázračném uzdravení obviněn vesničany ze spolku s ďáblem a vyhnán z vesnice. Do doby, kdy se setkal se španělským šlechticem Ramirezem, který mu vysvětlil, že patří mezi nepočetnou skupinu nesmrtelných a naučil jej všemu, co by měl znát. Po jeho smrti a po smrti své lásky, smrtelné ženy Heather, prochází osamělý Connor staletími až k velkému Shromáždění nesmrtelných, při kterém se má definitivně rozhodnout o vítězi. To je také doba, kdy se MacLeod seznámi s expertkou na metalurgii starých zbraní, Brendou Wyattovou, která se stane svědkem horalova finálního střetnutí s věčným nepřítelem Kurganem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (568)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má jediné výrazné plus, a to krásnou skotskou krajinu a mystičnost z flashbacků. Děj odehrávající se v současnosti je předvídatelná natahovaná nuda, kterou nepodpoří ani béčkově přehrávající herci, kteří mi v tomto případě neskutečně lezli na nervy. Fantasy jsem ale popravdě řečeno nikdy neměl rád v jakékoli podobě, nejen filmové. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hudba Queenů, šermířské souboje, Christopher Lambert – co víc je třeba k pořádnému filmovému hitu? Řekněme, že kvalitní režisér a scénář, jehož absencí tohle poloamatérské béčko trpí nejvíc. Po čtyřiceti minutách budete vědět, jak to celé dopadne a nekonečně natahovaný závěrečný duel je jenom nevyhnutelným vyvrcholením předcházejících diváckých muk. 60% Zajímavé komentáře: pshimi, kitano, Fr ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Fantasy nikdy nebyla můj žánr a z těch osmdesátkových se mi zapsaly do srce jen Nekonečný příběh a Pán šelem - Conan a Highlander mě nechávaly chladným, rozuměj nudily mě. Až teď, po čtyřicítce, najednou koukám na Highlandera a od začátku do konce jsem z něj odvařenej. Námět protkaný flashbacky z různých časových období je super, celá ta mytologie o vyvolených taky, obsazení jakbysmet (sexy neherec Lambert, sympaťák Connery a parádně evil Brown) a nejvíc žeru Mulcahyho videoklipařsky-hongkongsky efektní režii plnou širokáčů a kamerových jízd po moc pěkných lokacích, od skotské vysočiny přes tmavé uličky a parádní kvartýry v New Yorku. A k tomu vypalovačky od Queen. Zatímco triky jsou roztomile zastaralé, paradoxně nejslabší je choreografie šermířských soubojů, kdy souboje dělá efektními hlavně průběžně demolované a rozpadající se prostředí (věž ve Skotsku, neonový nápis na zaplavené střeše). Celkově je to pecka, která měla velký potenciál na kvalitní sérii, ale v reálu jako série okamžitě upadla. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film. Intenzívny fíling 80. rokov. Tohto škótskeho vyhnanca som nevidel celé roky a keď som sa k nemu po rokoch vrátil vďaka DVD, obával som sa, aby nebol nesmrteľný len Queen. Ale hneď od prvých minút na mňa zo snímky dýchla nezameniteľná, mystická atmosféra príbehu, v ktorom môže zostať len jeden. Putuje stáročiami. Aj svetom. Miluje ženy... ale nezomrie s nimi. A nad podzemnými garážami sa nachádza krvavé sychravé bojisko roku Pána 1536. Zvyšok série (vrátane seriálu) je otrasný, "našťastie" ale tým spôsobom, až je to zábavné. Síce zvrhlým spôsobom, ale je. Jednotka je každopádne vydarená tak nejak "objektívne". Hoc má dnes povesť polokultovky, diváci svojho času (ako to občas u polokultovkách chodí) neboli až takí nadšení, takže výsledkom bol prepadák (rozpočet 16, celosvetová tržba 12). ()

H34D 

všechny recenze uživatele

K téhle klasice jsem se dostal až při příležitosti jejího 30. výročí a nutno dodat, že zub času si vyžádal určitou daň. Úvod filmu, zejména v podobě legračního mečování v podzemní garáži, je ryze béčkový, avšak postupem času dostává film jasnější kontury. Flashbacky nejen objasňují zápletku, ale přikládají k béčkové akci i poměrně fungující emocionální rovinu - charaktery Highlandera a Ramireze získávají cenné body sympatie. I po 30 letech se jedná o slušnou fantasy... nebo mám spíše říct augmentovanou realitu? :) 6/10 ()

Galerie (104)

Zajímavosti (34)

  • Jiskření mečů při soubojích se docílilo jejich připojením k autobaterii. Jeden meč byl připojen k mínusu, druhý k plusu - když se meče dotkly, přeskočil elektrický oblouk. (-bad-mad-wolf-)
  • V roce 2012 se objevily zprávy, že se chystá reboot série s tím, že roli Connora McLauda by měl hrát Ryan Reynolds. (tyzmrde)

Související novinky

Reboot Highlandera se hýbe kupředu

Reboot Highlandera se hýbe kupředu

28.10.2023

O rebootu kultovního Highlandera se mluví už od roku 2008, až v roce 2016 se ale začaly kolem projektu dít nějaké věci – nejprve byl oznámen Chad Stahelski (John Wick) jako režisér, a později Henry… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Chad Stahelski natočí černého samuraje

Chad Stahelski natočí černého samuraje

21.10.2022

Netflix ukořistil služby režiséra Chada Stahelskise (John Wick), který teď pro streamovací službu natočí adaptaci populární knižní série Black Samurai. Scénář k filmu napíše Leigh Dana Jackson … (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Reklama

Reklama