foto

Sean Connery

  • nar. 25.8.1930 (86 let)
    Edinburgh, Midlothian, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Fascinují vás temná zákoutí starých anglických zahrad, stejně jako výslunní nekonečných zelených pastvin? Pak je ta pravá chvíle připomenout si všechny půvaby angličanství, které v sobě ukrývá kus mrazivého temna i hřejivé ironie. Nepřežívá totiž jen v příbězích o rytířích kulatého stolu nebo Sherlocku Holmesovi - existují také lidé, kteří ho nosí v sobě. Jedním z nich je Sean Connery.
 
A protože si je svých kořenů a předností dobře vědom, vyměnil čtyřiasedmdesátiletý rodák ze skotského Edinburgu elegantní bondovský oblek za skotský kilt a podporuje snahu Skotska o získání větší míry nezávislosti na Velké Británii. Nejspíš jako vždy zaúčinkoval jeho šarm, když mu byl před čtyřmi lety, navzdory těmto separatistickým názorům, udělen šlechtický titul. Sir Sean Connery na Skotsko nikdy nedal dopustit. Vždyť i název jeho produkční společnosti - Fountainbridge v sobě skrývá odkaz na tu část Edinburgu, z níž pochází. Ukázkový vlastenec odmítnul roli Gandalfa v Pánovi prstenů, protože pro něj bylo nemyslitelné strávit dva roky života na Novém Zélandě. Nicméně spolu se svojí francouzskou manželkou Micheline, po mnoho let budoval přepychové, typicky středomořské sídlo ve Španělsku. Ať už ve Španělsku nebo v Británii, neopomenutelnou součástí Conneryho standardu se stalo golfové hřiště. Hře na zeleném trávníku propadl už v roce 1964 při natáčení Goldfingera a od té doby se jeho jméno objevuje nejen ve filmových titulcích, ale taky mezi vítězi menších golfových turnajů.
 
Dnes právem patří k uznávaným filmovým veličinám, přitom to nebyl žádný příběh hvězdy, co se zrodí přes noc. Nejdřív musel absolutně překonat svoji bondovskou image z 60. let a zestárnout, aby až téměř v šedesáti získal svého prvního Oscara za roli policisty v Neúplatných (1987). Vyšplhat se mezi světovou smetánku sotva se základní školou není zrovna obvyklé a jednoduché. Syn řidiče náklaďáku se v šestnácti nechal najmout ke královskému námořnictvu. Kvůli problémům s žaludečními vředy byl za tři roky propuštěn a jedinou památkou na armádní dobrodružství zůstávají dvě pověstná tetování vyjadřující Seanovy celoživotní hodnoty „Scotland Forever“ a „Mum and Dad“. Vrátil se do Edinburgu a střídal nejrůznější zaměstnání. Chvíli byl dělníkem, jindy plavčíkem, tu zase rozvážel mléko nebo dělal natěrače rakví... Většinu volného času trávil svým tehdejším koníčkem, kulturistikou, která ho nasměrovala do světa umění a pomohla mu odstartovat hereckou kariéru. Začal se živit jako model několika sochařů a studentů malířství. V roce 1953 obsadilo Skotsko, reprezentováno mladým Connerym, třetí místo na soutěži Mr. Universe. Takhle nějak se zrodila nonšalantní hvězda s dostatečným rozhledem, přirozenou inteligencí a uvolněností v každém gestu. V jeho podání tak působí i ty nejvíce nepravděpodobné a za jiných okolností směšné situace docela sympaticky a přesvědčivě. Kdo jiný by mohl předvést scénu, v níž za použití maximálně dvou vět a zachmuřeného pohledu dostane oddanou sekretářku svého nepřítele do postele a v zápětí uprchne? Kdo jiný by mohl být (prvním) Jamesem Bondem?
 
Bond, James Bond

Ani role tajného britského agenta nespadla jen tak, z čistého nebe. Conneryho cesta k filmu vedla, kdoví proč, přes divadlo. V roce 1951 začínal jako sborista londýnského souboru South Pacific a až o pět let později debutoval v televizi. Do roku 1962, kdy poprvé vyslovil ta nezapomenutelná slova „Bond, James Bond,“ měl čas získávat své první herecké zkušenosti. Učil se výhradně za pochodu, tedy v jedenácti jinak bezvýznamných filmech a celé řadě televizních pořadů. Connery je tak navíc jedním z mála profesionálů, jejichž školou byl výhradně život. Konkurzu na světáckého a sebevědomého agenta 007 se účastnil Cary Grant, Rex Harrison nebo Roger Moore, ale všichni víme, kdo vyhrál (a že Moore si to později hned sedmkrát vynahradí). Legenda, kterou nelze zabít se zrodí s filmem Dr. No (1962) a Conneryho život se začíná nést ve znamení úspěchů. V téže době byla jeho první manželka, herečka Diane Cilento nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Tom Jones a v lednu 1963 se narodil jejich syn Jason. Aby bylo ztotožnění Connery - Bond potvrzeno, následují další kultovní tituly: Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), hercův oblíbený Thunderball (1965) a Žiješ jenom dvakrát (1967). Connery se názvem poslední zmiňované bondovky nenechá zmást a ačkoli si to užívá na výslunní celosvětové popularity, uvědomuje si, že na něj dopadá agentův stín. Ani nadšení z takové osudové role netrvá věčně a Connerymu se nechce zabřednout do škatulky herců jedné role, ...přitom už se v ní jednou nohou ocitl. V poslední chvíli svého Jamese, kterému po celá 60. léta tak velkoryse dodával na nonšalantnosti, opouští a tráví víc času na golfových hřištích a s rodinou. Jeho místo zatím zabere George Lazenby, nicméně dlouho se v Bondově převleku neohřeje, Sean Connery se triumfálně vrací a jakoby dokazuje, že Diamanty jsou věčné (1971).

Manželství však nikoli, v roce 1973 se Connery rozvedl a o dva roky později se oženil s drobnou francouzskou umělkyní Micheline Roquebrune, kterou poznal na golfovém turnaji v Maroku. Příběh jako na plátně - Sean byl tenkrát vítězem mužské části soutěže a Micheline zvítězila v soutěži žen.
 
Téměř všichni Conneryho hrdinové jsou fascinováni krásnými ženami a oni sami je taky přitahují (snad s výjimkou rolí ve filmech jako bylo Jméno růže z prostředí středověkého kláštera). Není pochyb o tom, že James Bond byl jejich prototypem - ale to bylo v éře 60. let. Situace, které Connery tak mistrně hrával se v průběhu dalších pokračování přeci jen posouvaly, měnily se kulturní hodnoty. Místa, která patřila všem bond girls totiž vycházela ze své doby, zrcadlily se v nich každé momentální možnosti ženy ve společnosti, a jak obrovský kus cesty urazila úloha první, usmívající se Honey Rider  (Ursula Andress) až k poslední, akční Jinx (Halle Berry) v Dnes neumírej, která se Bondovi ve všem vyrovná? Connery sklíčeně dodává: „Odrazují mě ženy, které působí tvrdě, emancipovaně a sex berou jako tvrdou realitu, a taková je většina současných hereček.“ To, že pozice supertajného agenta už se změnila, ale pochopil až po natočení Nikdy neříkej nikdy (1983), což je vlastně remake Thunderballu. Dnes jakoby už všichni fanoušci Conneryho - Bonda pozapomněli na tehdejší rozhořčení z faktu, že jejich idol porušil kultovní tabu. Nikdy neříkej nikdy však zůstává mimo sérii oficiálních bondovek.
 
Zralý jako víno

Až podezřele snadno vystoupil z role, která by většinu lidí spolehlivě převálcovala na zbytek života, a protože se mezi tím stále vybrušovalo i jeho herectví, začal úspěšně střídat další filmové žánry a herecké polohy. Svoji minulou epochu přitom ironicky charakterizuje: „Stačilo mít postavu ragbisty, aby člověk vydržel půl roku před kamerou rvát se, střílet, plavat a líbat. O herecké umění přitom rozhodně nešlo.“ Sean Connery, náhodně zrozený herecký profesionál, pracoval s takovými režiséry jako Alfred Hitchcock (Marnie, 1964), hrál ve slavné Vraždě v Orient Expresu podle Agathy Christie, v První velké vlakové loupeži nebo v Muži, který chtěl být králem (1975) Johna Hustona. Ostatně tohle byl první ze čtyř Conneryho králů. Následovali Zloději času (1981) v režii Terryho Gilliama a králové Richard (Robin Hood: Král zbojníků, 1991) a Artuš (První rytíř, 1995). Jestli z Artuše čišelo stejné tajemno jako ve filmu, neměla Guinevere zrovna lehké rozhodování (Lancelot nebo Artuš?). Obsazovat Conneryho do filmových zpracování středověkých témat a starých anglických legend se zdá být víc než přirozené. V polovině 70. let si v režii téměř žánrového specialisty, Richarda Lestera, střihnul samotného Robina Hooda ve svérázném kousku Robin a Mariana s Audrey Hepburn v roli Mariany. Zato z 80. let utkví v paměti - v jiném smyslu než Nikdy neříkej nikdy - nanejvýš Jméno růže, opět dokazující, že středověk Connerymu sedí a pak rovnou oscaroví Neúplatní.

Jako oficiálně potvrzená staronová hvězda a v postavení živé legendy vstoupil do závěru Indiana Jonese (1989) a zahájil tak dekádu 90. let, kdy začal sbírat nejrůznější ocenění za své celoživotní přínosy do světa filmu a vystupovat v řadě pořadů a dokumentů na téma bondovek. Nežije ale jen ze vzpomínek, nedávno stačil natočit pár slušných filmů. Podoby lásky (1998) patřily navzdory hvězdnému obsazení spíš k těm komornějším, stejně jako nedávná role starého spisovatele, který se snaží provést černošského mladíka nástrahami literatury (Osudové setkání, 2000), zatímco akční thrillery Skála (1996) a Past (1999) k těm nepřehlédnutelným. Ještě v Pasti, velkorozpočtové podívané, to mezi sedmdesátiletým pánem a Catherine Zeta-Jones jiskří. Jak vidno, Connery patří k lidem, jimž stárnutí svědčí. Ačkoli ve zbytcích vlasů zešedivěl, byl v roce 1989 People Magazinem zvolen za nejpřitažlivějšího žijícího muže. Nejinak než ironicky reagoval: „Pokud vím, mrtvých sexy mužů není zrovna moc k mání.“ Nejen, že nezůstal hercem jedné role, ale ještě dnes každý jeho filmový počin vzbuzuje v divácích spontánní pozornost. Nemá potřebu ještě něco dokazovat nebo vzpomínat zašlou slávu. Pozicí, kterou si vybudoval, jen tak něco nepohne. Proto se touhy Seana Conneryho už dávno nemusejí týkat jen filmové kariéry. „Víc než cokoli jiného bych chtěl být starým mužem s dobrou pověstí jakou měli Hitchcocok nebo Picasso.“ Skotský hrdina má očividně přání, která se mu plní.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2012 Sir Billi
2006 Sir Billi the Vet
2003 Liga výjimečných
2000 Osudové setkání
1999 Past
1998 Mstitelé
Podoby lásky
1996 Dračí srdce
Skála
1995 První rytíř
Vražedné alibi
1994 Správný muž v Africe
1993 The Thief and the Cobbler
Vycházející slunce
1992 Soužení 99 - a.z.
Šaman
1991 Highlander 2 - Síla kouzla
Robin Hood: Král zbojníků
1990 Hon na ponorku
Ruský dům
1989 Indiana Jones a Poslední křížová výprava
Rodinný podnik
1988 Můj život bez tebe
Pevnost
1987 Neúplatní
1986 Bonds Are Forever
Highlander
Jméno růže
1984 Meč statečných: Legenda o Siru Gawainovi a Zeleném rytíři
1983 Nikdy neříkej nikdy
1982 Pět dní jednoho léta
Špatné je dobré
1981 Outland
Zloději času
1979 Kuba
Meteor
1978 První velká vlaková loupež
1977 Příliš vzdálený most
1976 Další muž
Robin a Mariana
1975 Muž, který chtěl být králem
Vítr a lev
1974 Vražda v Orient expresu
Výkupné
Zardoz
1972 Urážka
1971 Andersonovy nahrávky
Diamanty jsou věčné
1970 Molly Maguires
1969 Červený stan
Male of the Species (TV film)
1968 Shalako
1967 Žiješ jenom dvakrát
1966 Krásné šílenství
Un monde nouveau
1965 Pahorek
Thunderball
1964 Bezcharakterní žena
Goldfinger
Marnie
1963 Srdečné pozdravy z Ruska
1962 Dr. No
Nejdelší den
1961 Anna Karenina (TV film)
Macbeth (TV film)
On the Fiddle
The Frightened City
1960 Colombe (TV film)
Without the Grail (TV film)
1959 Darby O'Gill and the Little People
Square Ring, The (TV film)
Tarzanovo největší dobrodružství
1958 Jiný čas, jiné místo
Women in Love (TV film)
1957 Anna Christie (TV film)
No Road Back
Prodané životy
Time Lock
Tygr v akci
1954 Lilacs in the Spring

TV seriály

1998 30 Years of Billy Connolly (TV seriál)
1960 An Age of Kings (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)

Dokumentární

2015 Sean Connery - der Mann, der nicht Bond sein wollte (TV film)
2012 Shakespeare Uncovered (TV seriál) - a.z.
2009 Casper och den förbjudna filmen (TV film) - a.z.
Franco Cristaldi e il suo cinema Paradiso
Infinite Space: The Architecture of John Lautner
2007 True Bond (TV film)
2004 Making 'Murder on the Orient Express'
2003 Indiana Jones: Making the Trilogy
Intimate Portrait: Vanessa Marcil (TV film)
2002 Best Ever Bond (TV film)
Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
Odhalení (TV seriál) - a.z.
Premiere Bond: Die Another Day (TV film)
2001 Behind the Scenes: Finding Forrester
2000 Inside 'Dr. No'
1999 And the Word Was Bond
Hollywoodské zkoušky (TV seriál)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
Příběh Jamese Bonda (TV film)
1998 Junket Whore
1997 Sean Connery, an Intimate Portrait
Sean Connery Close Up
Secrets of 007: The James Bond Files, The (TV film)
1995 Behind the Scenes with 'Goldfinger'
Behind the Scenes with 'Thunderball'
In Search of James Bond with Jonathan Ross (TV film)
James Bond 007: Yesterday and Today
Three Decades of James Bond 007
World of 007, The (TV film)
1988 Nejslavnější kaskadérské výkony na světě (TV film) - a.z.
1987 Happy Anniversary 007: 25 Years of James Bond (TV film)
Rosa dei nomi, La
1984 G'ole!
James Bond 007: Coming Attractions (TV film)
1975 Dream Factory, The
1972 España campo de golf
1967 Heart of Show Business, The (koncert)
Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2007 Al Pacino - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
Memòries de la tele (TV pořad)
2006 Sean Connery - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 James Bond: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2000 BBC and the BAFTA Tribute to Michael Caine, The (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1996 Scene by Scene (TV pořad)
1979 American Film Institute Salute to Alfred Hitchcock, The (TV pořad)

Hudební videoklipy

1986 Queen: Princes of the Universe (hudební videoklip) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace