Reklama

Reklama

Vyobcovaná

  • Čína Tian yu (více)
Čína / Hongkong / USA, 1998, 99 min

Režie:

Joan Chen

Předloha:

Geling Yan (kniha)

Scénář:

Joan Chen, Geling Yan

Hudba:

Johnny Chen
(další profese)

Obsahy(1)

Na první pohled by se mohlo zdát, že půjde o veselý film ze života školáků. Jenže jsme v Číně, píše se rok 1975, Maova kulturní revoluce právě vrcholí a autobusy plné dětských dobrovolníků odjíždějí doslova neznámo kam. Komunistická vláda vyslala v těchto letech na 7,5 milionu mladých lidí ze škol a z domovů do odlehlých částí venkovské Číny, aby tak "setřela ekonomické a sociální rozdíly mezi městy a venkovem". Mnohé z těchto skoro ještě dětí, se ocitlo v absolutní pustině a některé z nich se už domů nevrátily.

Příběh mladé Xiu Xiu (Siou-siou), dívky, která se stala hračkou v rukách místních stranických funkcionářů, odkázanou na život v chatrném plátěném stanu uprostřed nedozírných pastvin, ve společnosti prostého tibetského pastevce, je jedním z milionů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Mohl to být krásný film, nebýt nesmyslného rozuzlení, které přichází bez varování a zcela bez logiky. Nemám to rád, když se něco nebo někdo ve filmu tváří, že má duchovní rozměr (teď mluvím o postavě Ťina), a nakonec z něj vyleze zcela nekonzistentní jednání hodné žáka páté třídy. Tomu se říká vodění za nos. A to já teda ne é. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Vztah mezi mužem s poněkud zásadní fyzickou indispozicí, a dívkou prostitující pro zoufalou touhu k návratu domů, byl skutečně neobyčejný. Asijskou kinematografii v podstatě nemám rád, irituje mě svou pro evropana zcela přemrštěnou sladkobolností a hereckým afektem. O to víc mě potěší když najdu dílo z této provenience, které mě nadchne. To se stalo asi tak třikrát a Vyobcovaná je jedním z těchto unikátů. 80% ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočený snímek s vynikající kamerou a nádhernou horskou scenérií. Smutný příběh popisující životní útrapy idealistické mladé studentky vydávající se na venkov během jedné etapy Velké kulturní revoluce v Číně. Škoda, že ke konci to začíná být celkem nuda a pří srovnání s až do krve epickým Zhangovým Žít, které popisuje přibližně podobné období, nemá šanci obstát. 70 % ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Po tomto filmu si už nikdo nemůže myslet, že ženy nebo číŇani neumí režírovat... Minimalismus pocit samoty a beznaděje umocŇuje až k nevydržení... symbolika vody a jablka... náznaky nenaplnitelné lásky... Na východě se pomalu začíná točit více hodnotných filmů než na západě... aspoŇ že tam, když už ne tu ()

Luciana 

všechny recenze uživatele

Neskutečně krásný a smutný film o touze po svobodě, stesku po domově a ztracené nevinnosti. Tento příběh mladé čínské dívky, která se pod vlivem vlastního zoufalství rozhodne udělat cokoliv jen aby se mohla vrátit zpět domů je natolik silný, že ho řadím k tomu nejlepšímu co jsem doposud viděla. Musím zároveň vzdát velký obdiv režisérce filmu, neboť s takto kvalitním režijním debutem se setkáme už jen málokdy. Samozřejmě nesmím opomenout ani oba výborné hlavní představitele, krásnou hudbu a až téměř obrazově průzračnou kameru. A i když obvykle u filmů slzy neroním, v tomto případě jsem dala svým rozjitřeným emocím volný průběh. ()

Zajímavosti (1)

  • Přestože americký distributor tvrdil, že byl tento film v Číně zakázán kvůli sexuálnímu a politickému obsahu, pravdou je, že scénář filmu schválila právě čínská vláda. Film byl zakázán jen proto, že se filmaři rozhodli, že nebudou čekat na potřebná povolení pro natáčení v Tibetu. (Cheeker)

Reklama

Reklama