Reklama

Reklama

Voda, krev, rakije a zombie epidemie

  • Chorvatsko Posljednji Srbin u Hrvatskoj (více)
Trailer

Obsahy(1)

Oproti počátku 21. století doznal celý svět zásadních změn. Vlivem globálního oteplování se voda stala dražší než ropa. Bohatství bohatých tedy plyne zejména z obchodu s vodou. Ten, kdo ovládá vodní zdroje, má i moc a neštítí se ničeho, aby zlikvidoval konkurenci. Klidně infikuje obyvatele státu, na jehož území se nachází dobrá voda (v tomto případě malého, ze světového hlediska zcela bezvýznamného Chorvatska) smrtícím zombie-virem! Chorvatsko, sedm let po bankrotu. Malá skupina bohatých je stále bohatší a chudí jsou den ode dne chudší. Záhřebský bonviván Mića patřící mezi chorvatskou smetánku se toho dne věnuje svému obvyklému dennímu programu. V červeném kabrioletu objíždí drahé restaurace, v luxusních obchodech upgraduje svou garderobu, navštěvuje masážní salony, pečuje o svůj zevnějšek a balí holky. Nejvíc se ale těší na návštěvu kina a další díl populární fantasy série o chrabré spasitelce chorvatského národa, kterou hraje jeho tajná láska Franka Anić. V té chvíli ještě netuší, že právě s ní bude záhy zachraňovat celé Chorvatsko před zombie epidemií. A Mićo není zdaleka jediný, kdo bude v následujících dnech překvapený vývojem událostí. Všemocná korporace ovládající světové zdroje vody brzy zjistí, že na Balkáně fungují poněkud jiná pravidla než ve zbytku světa... Voda, krev, rakije a zombie epidemie není jen další obyčejný zombie film. Je to zároveň akční a napínavá road-movie, řemeslně skvěle zvládnutá postapokalyptická science fiction, komedie plná svérázného balkánského humoru, ale především je to chorvatsko-srbský film, který se vysmívá všem balkánským nacionalismům... (Balkanfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Chorvatsko-Srbská zombie komedie, která si na paškál bere celý balkán a není to vůbec špatný. Film se odehrává v blízké budoucnosti, kde je Chorvatsko 7 let po bankrotu a Chorvatská čistá voda má větší cenu než olej a ti nejmocnější mají samozřejmě o cenný zdroj zájem a tak vypustí zombie epidemii jen do Chorvatska, aby se cenných zdrojů mohli vzápětí zmocnit. Některé hlášky jsou slušné, avšak většina z nich je spíš mířena na Chorvatské publikum, takže né vše pochopíme správně. Postavy jsou v pohodě, natočeno OK, jediné, co zamrzí, že zde prakticky chybí Gore a masky zombie taky neoslní, ale snaha tam je cítit. Film těží především z originálního nápadu a kritikou Chorvatsko-Srbské společnosti. Příběh***, Akce***, Humor***, Násilí**, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra***, Napětí**. 5.5. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak na jednu stranu je fajn vidět, že si se zombie žánrem Chorvati poradili docela dobře včetně do jisté míry promyšleného pozadí. Ani ten děj sám o sobě není blbě vedený a i pár zajímavých nápadů se tu najde. Na druhou stranu je to docela nuda a ceká ta satira dělající si srandu z nacionalismu mi přišla natolik povedená, jako skoro všechny filmy o čecháčkovství (tz. extrémně černobílé postavy a prvoplánové narážky). Netuším sice přesně, jak to mezi sebou Chorvatsko a Srbsko má, vím že se tam ty země na Balkáně moc nemusí, ale u tohohle bych fakt chtěl znát reakce obyvatel Balkánu, abych věděl, jak moc přesné to tedy je. Pak bych možná i upravil hodnocení, ale na Balkáně jsem v životě nebyl a až se tam dostanu (jestli vůbec), asi si na tenhle film možná ani nevzpomenu. Kromě země vzniku totiž nenabízí nic výraznějšího k zapamatování. Ani u těch scén z vesmíru není moc co - navíc Srbové natočili jednu space operu a ta je na jejich poměry o dost odvážnější obsahem i efekty. Tohle má dobrý nápad (ačkoli nijak originální) a nějak inteligentní scénář, pár vtipných scén se v tom taky najde, ale chybí tomu silnější atmosféra, napětí, no prostě něco, co by z toho udělalo zážitek, u kterého mi nebude bohatě stačit jedno zhlédnutí. Slabé 3* ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řek, ale Chorvati a Srbové mají docela super humor a doukážou si udělat srandu i z jejich největší historické rivalitní události. Funguje to i jako parodie na tuctové zombie fláky a mezi ostatními černohumorovými a hororovými komediemi to působí opravdu svěže a originálně. Je fakt, že postupem času se ten vtip trochu začíná opakovat a do konce už to tak nějak vyčpí, ale pochvalu si to určitě zaslouží a dalším balkánským snímkům u mě zůstává náruč otevřena. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle není o nějakých zombie masakrech, ale o srbsko-chorvatské rivalitě a je fajn, že i přes to všechno, co se na Balkáně v devadesátých letech dělo, si Chorvati a Srbové dokáží společně udělat sami ze sebe legraci. Fanoušci gore a vypiplaných masek si na své sice nepřijdou, ale já se od srdce zasmál a hodně dělá i nám relativně blízké prostředí. Korporáti sídlící na vesmírné stanici také pobavili, takže není co řešit. Ǔsvit se blíží! 80% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Už tu bol zombie mord zo všelijakých krajín, ale z Chorvátsko-Srbska som asi ešte žiadny nevidel. Príbeh bol do cela originálny. Ale ako celok, to nebolo nič prevratného. Masky zombie, nestali za veľa a aj krvavosťou šetril. Ale nebral sa príliš vážne a to si cením. Hlavne tie božstva, ktoré to cele zapríčinili a ich dohadovanie, to sa mi do cela páčilo. Bol tu občas suchý humor, ale mal niekoľko svetlejších momentov, tak prečo nie, aspoň na tie 3*. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • V originále se snímej jmenuje „Poslední Srb v Chorvatsku“ a oba tyto názvy mají vzhledem k ději své opodstatnění. (ČSFD)

Reklama

Reklama