Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pouhý den po záhadném skonu iluminátora Adelma najdou mniši mrtvé tělo dalšího ze svých řad. Tentokrát už však nemůže být pochyb o tom, že šlo o vraždu. A protože i druhá oběť má přímou vazbu na tajnosnubnou knihovnu, ve Vilému z Baskervillu (John Turturro) sílí podezření, že vrahův motiv se ukrývá právě tam. Opatův zákaz vstupu ovšem trvá a tak si Vilém s Adsonem musí vystačit jen s kusými indiciemi, aby odhalili četná tajemství mezi bratry. Zároveň se blíží zahájení sněmu mezi papežskými a císařskými vyslanci a přichází nečekaná zpráva, že debatu za Svatý stolec povede neúprosný Bernarda Gui (Rupert Everett). Navíc ho do opatství bude doprovázet početná ozbrojená stráž a vzhledem k jeho zaslepené touze očistit svět od heretiků se potřeba odhalit vraha před konáním sněmu stává ještě naléhavější. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosféra v kláštore by s ďalšou vraždou mala hustnúť opak je však pravdou, aj ten kúsok napätia ktorý tam bol v prvej epizóde sa sériou flashbackov trochu vytratí a vráti sa ako tak v samotnom závere keď sa Adso s Viliamom ponoria do temných zákutí knižnice. Herci mi pripadajú príliš strnulý, nie je to vyslovene zlé ale pre fanúšika knihy je seriál zatiaľ sklamaním. ()

brasek odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V druhom diely dramatizácia postúpila na vyššiu úroveň, ale zvyšok ostáva na úbohej úrovni ktorá poteší akurát tak adolescentov, ktorí nevideli ženské ňadrá. Inkvizícia vykreslená v takejto forme je zámerné klamstvo (preto odpad) za nejakým účelom (pokiaľ seriál financovali talianski komunisti či nemeckí luteráni tak chápem), ale inak je to obyčajný balast ako natiahnuť príbeh. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně špatný díl. Jak z hlediska kontinuity, kdy třeba jednu chvíli na nádvoří svítí slunce, a v dalším záběru je všude zamračená obloha, tak i z roztříštění vyprávění na vzpomínky té holky, co z lásky k mladému mnichovi žije kdoví z čeho v lese a pokaždé má čistý obličej a je čerstvě namalovaná, a vzpomínky jednoho z mnichů na Dolcina, jejich partičku a následný zásah Bernarda Gui s jeho armádou. Velká část tohoto dílu je rovněž věnovaná skoro až dokumentární rekonstrukci výroby papíru - což o to, být to docu-drama, proč ne?, ale uprostřed seriálu je to jako pěst na oko - jen aby se tvůrci ukázali, jak si vše prostudovali do detailů. Ale je fakt, že kniha je podobná - tam se taky Umberto Eco najednou vykašle na děj a začne popisovat do detailů portál u kostela včetně podrobného životopisu kameníka. Taky se chtěl blýsknout svými znalostmi na úkor příběhu. Ve filmu (a tuším, že v knize taky) objeví Vilém vchod do kostnice dedukcí, v tomto díle jim to kdovíproč vykecá jeden ze starších mnichů. Vůbec tady obecně Vilém moc nevyšetřuje a nevyšetří a vypadá spíše jako zmatený stařík - důležité věci mu vždy přijde někdo říct. Jenom ti Němci ho nějak nemají rádi. Celkově je vidět, že s výpravou si tvůrci vyhráli nejvíce - snažili se o co nejpřesnější repliky strojů, zařízení, vybavení - ale duše tomuhle seriálu chybí. A navíc jsou všichni pořád tak děsně upravení, včetně těch lidí v zástupu, který prchá už několik týdnů, až to vůbec nevypadá reálně. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Hej Chucku, kdy si naposled upálil nejakýho kacíře?" "Nevím Karle, ale tady to smrdí dolcinisty; čapni pepo, noviny a zapák. A taky špekáčky vole, celej den mám prázdne bachor." ()

Pedro72 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uf, to je rána... Atmosféra z prvního dílu umdlévá. Love story, sama o sobě padlá na hlavu, nefunguje. Při tajtrlíkování v lese bylo víc erotiky v těch ležících kládách než v mladém párečku. Jak někdo může do adaptace tak bohaté předlohy dostat tolik vaty? Celé je to lekce na téma: Jak udělat z Eca Browna ve dvou dílech. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama