foto

Rupert Everett

  • nar. 29.5.1959 (57 let)
    Norfolk, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Talentovaný britský herec a večný rebel Rupert James Hector Everett sa narodil na východe Británie, county Norfolk. Ako sedemročného ho rodičia dali študovať k benediktínskym mníchom na Ampleforth college, odkiaľ ušiel v pätnástich rokoch do Londýna za svojim snom, ktorým bolo herectvo.

Ani štúdium na Central School of Speach and Drama, počas ktorého si zarábal ako gigolo, mu nevzdržalo dlho a po neustálych nezhodách s vedením a nerešpektovaní interných predpisov bol vylúčený. Svojho sna sa nevzdal a z Londýna odišiel do Glasgowa, kde niekoľko rokov účinkoval v štýlovom avantgardnom divadle Citizen's Theathre (Don Juan, Heartbreak Hotel).

Po niekoľkých účinkovaniach v televíznych seriáloch ako 'Strangers', či 'Vzdialené vrcholky hôr', prišla rola vo filme 'Another Country' s takisto začínajúcim Colinom Firthom, šlo o príbeh Guya Bennetta, čeliaceho diskriminácii okolia aj pre svoj ruský pôvod, aj pre sexuálnu orientáciu. Za rolu mladého búrača konvencií bol Everett ocenený cenou Drama Theathre Award v Londýne. Po uvedení snímku sa Rupert otvorene priznal aj k svojej homosexualite, čo svojim spôsobom poznačilo jeho kariéru a jeho herecký talent zostal nedocenený.

Prišlo niekoľko priemerných filmov ako 'Kráľ Arthur', 'Tanec s cudzincom' alebo dráma 'Duet pre jedného' pojednávajúca o talentovanej huslistke Stephanie, trpiacej nepríjemnou sklerózou multiplex, kde Rupert hrá jej obľúbeného žiaka Constantina.

Bez povšimnutia zostal muzikál 'Hearts of Fire' v hlavnej úlohe s Bobom Dylanom, zato taliansko kolumbijská 'Kronika vopred ohlásenej smrti' kde si zahral s Ornellou Muti, nominovaná na Zlatú palmu sa považuje dodnes za kvalitné spracovanie knižnej predlohy Gabriela Garciá Márqueza.

'The Right Hand Man' bol ďaľším z radu Rupertových nízkorozpočtových počinov, kde priemerný scenár a spracovanie nezachránil ani jeho nadpriemerný herecký talent. Ďalej sa pohyboval medzi rozličnými produkciami - 'Strelyayushchiye Angely' (sci-fi Rusko/Bulharsko), 'Podivná pohostinnosť' (Taliansko). V roku 1981 sa presťahoval do Paríža, kde vznikol film 'Tolérance'. Za zmienku stojí i film z tohto obdobia 'Occhiali d'oro', ktorý sa opäť zaoberá citlivou témou homosexuality.

Po návrate do rodnej Británie nasledovalo niekoľko vydarených snímkov - 'Šílenství krále Jiřího', 'Svatba môjho najlepšieho priateľa', 'Sen noci svätojánskej', 'Dellamorte Dellamore' , 'Ideálny manžel' alebo romantická komédia 'Správna vec', kde sa objavil po boku dlhoročnej kamarátky Madonny, ktorú v tom čase doslova prehovoril, aby mu k narodeninám prespievala jeho obľúbenú skladbu od Dona MacLeana American pie. Tá súhlasila pod podmienkou, že on sám v nej bude spievať background vokály.

Rupert sa dodnes objavuje vo filmoch vydarenejších ('Zamilovaný Shakespeare', 'Zabite kráľa', 'Je dôležité mať Filipa'), ako aj v menej vydarených ('Kľúč k láske', 'Žiť naplno', 'Inšpektor Gadget', 'Kontrarozvědka'), v animovaných ('Dobrodružstvá Elizy v Afrike', 'Shreck') i komerčne orientovaných ('Krása na scéne', 'Letopisy Narnie'). Aktívne sa venuje podpore charitatívnej organizácie Malawi, pomáhajúcej africkým sirotám, taktiež píše pre Vanity Fair a v roku 2006 bola publikovaná jeho autobiografia 'Red carpets and other banana skins', v ktorej okrem iného priznáva aférku s britskou kontroverznou producentkou Paulou Yates.

Je isté, že z Ruperta Everetta sa už nikdy nestane hollywoodska hviezda prvej kategórie, je to isté rovnako, ako jeho nepopierateľný herecký talent a inteligentný humor, pre ktoré si získal sympatie ľudí po celom svete.

Jacob "boytoy" Garrik

Herecká filmografie

2017 The Happy Prince
2016 Altamira
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
2015 Královská noc
2014 Rosenn
2013 Justin: Jak se stát rytířem
Of Corset's Mine
The Return
2012 Konec přehlídky (TV seriál)
The Other Wife (TV seriál)
2011 Černé zrcadlo (TV seriál)
Patnáct milionů meritů (S01E02)
Vrtěti ženou
2010 Neřízená střela
2009 Kolej Sv. Trajána 2: Legenda o zlatu rodu Frittonů
2007 Holky z naší školky
Hvězdný prach
Shrek Třetí
2006 Tichij Don (TV seriál)
Tichý Don
2005 Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň
Paralelní lži
2004 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Kontrarozvědka
Krása na scéně
Pouze pro zvané
Sherlock Holmes a případ hedvábné punčochy (TV film)
Shrek 2
2003 Mr. Ambassador (TV film)
Nebezpečné známosti (TV seriál)
Zabijte krále
2002 Jak je důležité míti Filipa
Shockheaded
Thornberryovi na cestách
Žít naplno
2001 Klíč k lásce
2000 Příští správná věc
1999 Ideální manžel
Inspektor Gadget
Sen noci svatojánské
1998 B. Monkey
Zamilovaný Shakespeare
1997 Svatba mého nejlepšího přítele
1996 Dunston: Sám v hotelu
1994 Dellamorte Dellamore
Pret-A-Porter
Remembrance of Things Fast: True Stories Visual Lies
Streljajuščije angely
Šílenství krále Jiřího
1992 Svět Monkeyho Zetterlanda
1990 Podivná pohostinnost
1989 Tolérance
1987 Hearts of Fire
Kronika ohlášené smrti
Muž se zlatými brýlemi
Pravá ruka
1986 Duet pro jednoho
1985 Arthur the King (TV film)
Tanec s cizincem
1984 Jiná země
Real Life
Vzdálené vrcholky hor (TV seriál)
1983 Princess Daisy (TV film)
Přesný jako smrt
1982 Shocking Accident, A
Soft Targets (TV film)
1981 Manhood of Edward Robinson, The (TV film)

Dokumentární

2007 Madonna Wild Angel
Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)
Meet the Cast of Shrek 2
2002 Forever Ealing (TV film)
2001 One Night with Robbie Williams (TV film)
2000 Paragraf 175
1998 Madonna Rising (TV film)
1997 Pierre and Gilles, Love Stories
1992 In the Life (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2005 Friday Night Project, The (TV pořad)
2004 Jeremy Vine Meets... (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
2001 Victoria's Secret Fashion Show, The (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Madonna: Celebration (hudební videoklip)
2000 Madonna: American Pie (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(58)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace