Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

JosefGruber odpad!

všechny recenze uživatele

A já už myslel, že nikdy žádný odpad nedám ... tohle se ale opravdu nedá. Nemohu posoudit jestli byl film drastický, nechutný nebo romantický. A proč??? Protože bylo ho*no vidět!!! 78 minut neskutečné nudy a snahy alespoň z části pochopit "vo co gou". Uživatelé s hodnocením 3 a více by se měli začít bát. Už si pro vás jedou s kazajkou!!! ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Tohle se vazne nevidi kazdy den. Begotten je po dlouhe dobe jediny snimek, ktery jsem si sel hned po skonceni pustit znovu. Na poprve jste sice ohromeni hypnoticky avantgardni a sebeznicujici uvodni scenou, ktera je vyborna a slibuje nezvykly brutalni zazitek, ale zbylou hodinu uz jen nevericne cumite, nudite se a premyslite, proc sakra kult jeskynnich lidi celou hodinu vlaci po horach nejakeho mutanta na provazu a mlati mu drevenymy kuly do prirozeni. Potom se ale dostavi zaverecne titulky, ktere lecco vysvetli a nabidnou skutecne zajimavou interpretaci vsech casti filmu, s jejiz vedomim se vyplati videt to cele znovu pro lepsi doceneni a pochopeni tohoto extremne unikatniho, lec vizualne hnusneho, chaotickeho a diky pretahle stopazi casto nudneho experimentu. "Like a flame burning away the darkness. Life is flesh on bone convulsing above the ground." 7/10 ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

"Language bearers, photographers, diary makers. You with your memory are dead, frozen. Lost in a present that never stops passing. Here lives the incantation of matter. A language forever. Like a flame burning away the darkness, life is flesh on bone convulsing above the ground." David Lynch approves. Ako William Blake a Werner Herzog dokážu ovplyvniť iných. Návod na to, ako sa už svojou prvotinou zapísať do povedomia divákov. Zaujímavé, surrealistické poňatie o stvorení sveta s bizarnými nechutnými výjavmi brutality. Vizuál ako z 19. storočia pripomínajúci aj animácie, doplnený zvukmi cikád a pazvukov či absencia dialógov pochopenie filmu neuľahčuje, ale našťastie sa dá zistiť odlišnosť medzi divákovým poňatím a autorovým vyjadrením. Forma opäť predčila obsah, ktorý nemá komplexné postavy. Dej síce strhne (vďaka forme), ale dal by sa skrátiť a pri zdôrazňovaní zdá sa opakovaných scén začne aj nudiť. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Není divu, že si Marilyn Manson odtud bral těžkou inspiraci pro své průlomové album Antichrist Superstar. Begotten totiž působí jako ta nejšpinavější obrazová noční můra. Děsí hnusnými výjevy, vyvolává hlubokou depresi a některé z vás dokonce přesvědčí, že konec světa je na spadnutí. Rozkládající se a tlející mrtvá těla, všude jen bahno, krev a do toho zvuky, které i přes svou přirozenost (kapky vody, hmyzí cvrkot, bušení srdce) dodávají filmu naprosto jinou dimenzi. Hodně těžce stravitelný experiment, co mě tolik neoslovil (nejlepší moment je hnedka na začátku), ale zapůsobil drtivou silou. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak tomu sa hovorí sila!!!!!!!!!!!Tento film nemá ani kúsok šťastia,poznatok niečoho svetlého,že môže byť aj lepšie.Tento drastické scény zamení ešte za drastickejšie.Samé bahno,špina,krv,hnus a to všetko zabalené do tak odpornej kamerovej štylizácie,že niekedy nieje vidieť ani h...o.A do toho monotónna hudba alebo všelijaké zvuky,ktoré ešte viac tu hrôzu znásoboval. Ten zrnitý čiernobieli kontrast ma po čase začal dosť otravovať.Mám za sebou viacero zvrátených i šialených filmových kúskov ale tento radím na samé dno odpornosti.Tento film ma krátku stopáž ale pri tomto filme to vyzeralo ako keby trval večnosť. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona nebo v klipu ke skladbě "Sterile Nails and Thunderbowels" od švédské depressive black metalové kapely Silencer. (Eldrick)
  • Režisér E. Elias Merhige prezradil, že sa nechal inšpirovať zážitkom “blízko smrti“ (NDE- Near Death Experience), ktorý prežil pri autonehode, keď mal 19 rokov. (Merv)

Reklama

Reklama