Reklama

Reklama

Létat jako pták

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva přátelé (Nicolas Cage a Matthew Modine) se vrací z války ve Vietnamu, z níž si oba nesou své šrámy. Jeden utrpěl fyzická zranění, druhý má duševní trauma. Žije v představě, že se proměnil v ptáka - tvora, který ho odjakživa fascinoval. Vystoupejte do nových výšin v tomto strhujícím a podmanivém filmu, v jehož hlavních rolích se představí Matthew Modine a Nicolas Cage. Pírko (Matthew Modine), veterán z války ve Vietnamu, sedí téměř v katatonickém stavu na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny. Přivedla ho sem představa, že je jedním z opeřenců, o kterých už jako malý chlapec snil. Jeho psychiatr se rozhodne povolat na pomoc Pírkova nejlepšího přítele z dětství Ala Columbata (Cage). Al, který si z války přinesl své vlastní šrámy, se zoufale snaží přivést kamaráda zpátky do reality. Odpověď možná spočívá hluboko v jejich dětství, kdy si podivín Pírko poprvé navlékl křídla a lehkovážný Al mu pomohl vzlétnout. Film Křídla je příběhem o věrném přátelství. Zčásti komedie, zčásti drama. Zčásti něco, s čím jste se ještě nikdy nesetkali. Připravte se na vskutku povznášející zážitek. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (94)

Faye 

všechny recenze uživatele

„Nebudeš létat stejně jako já. Nemůžeš létat, protože tomu nevěříš.“ V mládí dva nerozluční kamarádi se spoustou tragikomických zážitků (vždyť jeden z nich je tak trochu podivín, tak trochu snílek). V dospělosti dva přátelé, oba těžce poznamenaní válkou ve Vietnamu. Jeden z nich, uzavřený ve svém vlastním světě, za zavřenými dveřmi psychiatrické kliniky leží odevzdaně na podlaze..„Když spím, dává mi to sílu. Nabírám sílu k letu.“ A ten druhý trpělivě vypráví a vzpomíná, vždyť Birdy je víc než přítel „je součástí mého zatraceného života!“. Nádherně natočený film o přátelství, bolestech a snech.„Je čas začít mávat křídly.“ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne paradni drama, i kdyz pusobivosti nejlepsich Parkerovo kousku to zdaleka nedosahuje. Problem je, ze sceny pred valkou, o dvouch kamosich, jsou natoceny vcelku pohodovym zpusobem, hezky se na to kouka, dej pekne odsejpa, sem tam nakej vtipek, proste vysoce prijemny drama. Pak tu jsou ale sceny z blazince, ktery pusobi lehce chude a nemaj potrebnou atmosferu. Vygradovany jsou sice pekne, ale je to zaroven lehce stereotypni a ke konci to spelo k pekne debilnimu zaveru, nastesti doslova v poslednich sekundach to Parker zachranil a soup sem perfektni vtipnej zaver. Co se tyce hercu, Cage tady predvadi naprosto perfektni vykon a Modine v hlavni roli mu spis jen tak nahrava, nicmene hraje taky slusne, akorat ke konci, kdyz uz se jakoze zblazni, to sem mu moc neveril. Ale celkove rozhodne skvele natoceny drama, ktery stoji za skouknuti. Lepsi 4*. ()

Reklama

mysicka 

všechny recenze uživatele

dva kamarádi.. al a birdy.. jeden běžný mladík s běžnými zálibami - dívky, auta, vylomeniny.. druhý trošku zvláštní, přemýšlivý, nespolečenský mladík, který lítá metr nad zemí a chtěl by lítat opravdu.. příběh o přátelství dvou rozdílných chlapců, o dospívání, o baseballových míčích, o lásce ke kanárkovi, o hrůzné válce ve vietnamu, o návratu z ní, o šrámech na obličeji, o šrámech na duši.. a o touhách v každém z nás.. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Záruka v podobe režiséra Alana Parkera je na mieste,tento tvorca nemá príjemné snímky,ktoré som mal možnosť vidieť,ale všetky sú to zaslúžené cenené počiny,k tomu pripočítavam dvoch mladých hercov,ktorí mali možnosť využiť ich herecký potenciál,čo aj urobili,no potom prišli horšie časy a jedného z nich totálne zničil prepadák,a ten druhý po získaní sošky Oscara pre najlepšieho herca mu narástli krídla ako Birdymu... Začnem Nicolasom Cageom,ktorý mal pozíciu herca o niečo jednoduchšiu,pretože je z rodiny Francisa Forda Coppolu,ktorý v kinematografii znamená to,čo napríklad The Beatles pre hudbu. Všímam si jeho herectvo dosť impulzívne prežívajúce s vyjadrujúcimi emóciami,ktoré lezú pomerne často na nervy,ale vtedy ho považujem za herca,ktorý disponuje talentom,dnes pochybujem,že sa mu oplatí byť v tejto profesii. Matthew Modine je taktiež talentovaný mladý herec,ktorý zatieňuje aj Cagea,Stanley Kubrick určite videl Birdyho,a tak mu zveril úlohu vo Full Metal Jacket,kde jeho postava Joker zažíva Vietnam ešte extrémnejším spôsobom ako tu,kde sa tento príbeh zaoberá aj touto tématikou vojny vo Vietname. Matthew premrhal svoju šancu byť talentom ako dokazuje v týchto 2 spomínaných snímkoch,kde mu do cesty vošiel prepadák,ktorý mu vyhliadky do budúcnosti odobral.Takto sú tu dvaja talentovaní herci,po ktorých dnes možno ani pes neštekne?To je škoda,aspoň,že majú niekoľko tých filmov,ktoré sú zaujímavé. Nicolasov strýko nakrútil Apocalypse Now,kde peklo je možné vidieť neustále,jeho synovec si zahral tiež v tejto tématike,i keď je to totálne odlišné,ale po filmovej stránke sa nemusí menší-väčší Birdy v ničom hanbiť,ja som videl príbeh dvoch kamáratov v retrospektíve ako sa im zmenili kompletne životy,keď prišli na pôdu,ktorá zmení každého,ale predtým je Birdy posadnutý lietaním ako voľný vták,táto myšlienka každého povzbudí byť na chvíľu voľným a hocikedy odletieť... ()

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Další bombastická Parkerovka. Pamatuji si, že mi mohlo být dvanáct, když jsem ten film viděla poprvé. Moc jsem mu nerozumněla, ale přesto na mě udělal určitý, na tu dobu silný dojem. A proč? To ta hudba, to ten podivín, který miloval ptáky, to ten Cage coby typickej americkej frajírek, to ten příběh! Stojí za zhlédnutí! Kdo neviděl, nechť se namáhá to změnit... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • Birdyho pravé jméno nebylo nikdy odhaleno (také nebylo nikdy odhaleno v původní novele). (CliffLee)
  • Ve filmu si měl původně zahrát malou roli i Danny Glover, ale nakonec byly scény s ním vystřiženy. (CliffLee)
  • V novele, které film inspirovala, sloužili vojáci ve 2. světové válce, to bylo ale pro účely filmu změněno na Vietnam. (CliffLee)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama