Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

Fr 

všechny recenze uživatele

Všichni potřebujeme přátele. Život by jinak nestál za nic…. J.Bridges jako průvodce problematikou terorismu. Detektivní pátrání na jehož konci se zrychluje tep nejen jemu, ale i mě. Ano, ten konec je neskutečnej! Jen nevěřícně kroutím hlavou a přemýšlím, jestli na rčení, že nejlepší parta je jeden, není kus pravdy. Teď, když všechno vím, říkám, že jednou vidět stačí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi (!) působivý začátek, pak přijde uklidnění, ale to jen na oko, a postupně začne houstnout atmosféra nedůvěry, podezřívání a až posedlosti. Napětí přibývá a dostavuje se adrenalin…jenže (místy skoro směšné) akční scény směrem ke konci toto pečlivé budování narušují (jak mám být napjatý, když pan Jezdec svými kaskadérskými kousky strká nejednoho akčního hrdinu do kapsy a jeho neohroženost mě bije do očí). Samotnou kapitolou je závěr. Z určitého úhlu pohledu předvídatelný, ale přesto překvapivý (což se mu musí nechat). Nebo pro někoho možná spíš znepokojivý, paranoidní či dokonce až manipulativní (co když je můj soused, na první pohled ničím zvláštní, sympatický, mající v pořádku rodinný život a normální práci, někdo úplně jiný….neměli bychom se bát lidí kolem nás, podezírat je?!). Tak či tak konec jistě nenechá žádného diváka chladným a bude ho nutit přemýšlet. Za mě tu budou slabší 4*, přece jenom se mi většina filmu velmi líbila. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„To vozidlo je tu oprávnene. Aj my sme tu oprávnene. Jediný, kto tu nie je oprávnene, si ty.“ V dobe premiéry bolo Miluj blížneho svojho prezentované ako šokujúci komerčný hit, od ktorého to nikto nečakal (vrátane štúdia). Ale ono to napokon nie je až také horúce. Mohlo by sa zdať, že 41 miliónov bola na rok 1999 solídna tržba, ale treba vziať do úvahy, že sa jednak bavíme o celosvetovej tržbe (porovnajme s tiež tohoročným Šiestym zmyslom, ktorý stál 40 a zarobil 670) a jednak rozpočet bol 31, takže by som sa, byť na mieste autorov týchto silných vyhlásení, radšej krotil. Radovému divákovi samozrejme môžu byť zárobky úprimne ukradnuté a ide mu skôr o to, či je Miluj blížneho svojho dobrý film alebo nie. Nuž... je. Režisér Mark Pellington (ktorý neskôr natočil podobne zvláštny mysteriózny triler s Richardom Gereom Proroctvo z temnôt) reflektuje čudnú dobu končiacich 90. rokov a s nimi súvisiacej paranoje americkej spoločnosti, strach zo susedov, o ktorých nič nevedia, obavy z až podozrivo pokojných amerických predmestí (kde sa za drahými domami a dokonale pokosenými predzáhradkami nejeden raz ukrývajú najotrasnejšie tajomstvá), stalkerovstva, neistoty, nedôvery a vzmáhajúcej sa teroristickej doby (do útoku na newyorské Dvojičky zostávali iba dva roky). Čím menej sa hrá s vnútorným napätím (a čím viacej odpovedí na dráždivé otázky tvorcovia ponúkajú), tým viac to ide do hája. Temer dvojhodinová dĺžka tiež neprospieva, skôr naopak. Našťastie čo-to vylepší nečakané finále, ktoré nepatrí do rangu šokujúcich twistov á la Klub bitkárov, ale i tak som si ho užil (scenár napísal Ehren Kruger - Vreskot 3, Kruh, Kľúč). Veľmi dobrá napínavá deväťdesiatková atmosféra s vydareným kastingom (u Tima Robbinsa sa to ku koncu zhoršuje, naopak ku koncu sa situácia so silným hereckým výkonom značne zlepší u jeho kolegu Jeffa Bridgesa, ktorý bol dovtedy priemerný). ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně opomíjený snímek, který svým finále musí uzemnit každého. Přestože jsem byl připraven na jakýkoli konec a v duchu jsem si říkal snad všechny možné i nemožné varianty. Tak nakonec film vyústí, pro mě naprosto nečekaným finále, které mě naprosto semlelo. Neuvěřitelné překvapení. Tim Robbins v jedné ze svých nejvýraznějších rolí. Film prakticky neustále graduje a posledních asi 30 minut to už je jen jedna velká jízda. ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle film rád stejně jako Jeffa Bridgese. Postavit proti němu Tima Robinse, který se ve spikleneckých rolích vyloženě rochní, byla skvělá volba! Miluj bližního svého je pro všechny kteří mají slabost pro Timův maniakální "jen tak mimochodem jsem povraždil desítku roztomilých dětí a s radostí to udělám znovu" pohled a pro ty kteří radši luští šifry se zadumaným Jeffem, než s pochodní nosícím přitroublým Nicolasem Cagem. Odměnou vám bude parádně vystupňovaná pointa na závěr. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Scenárista Ehren Kruger se zjevně nechal inspirovat bombovým útokem na Federální budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City z 19. 4. 1995. (Dinsberg)

Reklama

Reklama