Reklama

Reklama

Mlýny smrti

(festivalový název)
  • USA Death Mills
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1945, 22 min

Režie:

Billy Wilder

Obsahy(1)

Propagandistický snímek slavného hollywoodského režiséra Billyho Wildera Mlýny smrti je jedním z prv­ních dokumentů otevřeně ukazujících nelidské zločiny páchané v koncentračních táborech. Krátký film měl sloužit jako instruktážní video pro německou veřejnost, která často odmítala připustit podíl viny na holocaustu. Billyho Wildera vedly k jeho natočení i osobní pohnut­ky - v koncentračním táboře v Osvětimi zahynuly jeho matka i babička. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (13)

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem nemálo dokumentů o šoa či nacismu, ale autenticita těchto záběrů je i při strohém komentáři silnější než jakýkoliv komponovaný dokument... Zajímavé je, nakolik se film věnuje tvářím - mrtvým, umírajícím - jejichž výraz je nejsugestivnější a pod nimiž člověk (na rozdíl od těl) skutečně vidí lidi a které zůstávají v paměti i po odchodu z kina. Ten kontrast, kdy ze sálu vyjdete na náměstí, kde hraje moderní hudba a lidi sedí v kavárnách a u stánků s klobásami je... děsivý. (LFŠ 2013) ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

zásadní dokument o nejstrašnější kapitole lidkých dějin. nabízí se srovnání s resnaisovým snímkem noc a mlha, jehož emocionální účinnost je poněkud otupena autorovými estetizujícími tendencemi. mlýny smrti naopak staví na maximální autenticitě, s níž se dá srovnat snad jen návštěva skutečného koncentráku. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Pri pozeraní krátkometrážneho dokumentu o HOLOKAUSTE mi úplne stačili dve desiatky minút, aby som sa cítil totálne MIZERNE, keď „navštevujem” najznámejšie koncentračné tábory, kde vidím na vlastné oči množstvo mŕtvych, ktorí sa ocitli v nesprávnej dobe na nesprávnom mieste... A každou uplynutou sekundou sa zábery čoraz viac zintenzívnia, čistý a surový NATURALIZMUS, aký nemá obdoby, ktorý sa v skutočnosti stal, že sa mu nevyrovná ani najdesivejší HORROR všetkých čias. Toto bolo peklo na zemi ! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zábery na ľudí, ktorí nevedeli čo ich čaká.. hoci my vieme ako to celé dopadlo vzbudzujú svojou bezprostrednosťou také zimomriavky.. že ešte teraz mám v sebe strašne divný pocit. Koncepčne a formálne normálny dokument.. ale téma a spôsob zobrazenia holocaustu je natoľko autenticky.. že jeho sila nikdy nezmizne... dokým budeme mať aspoň nejaké svedomie. Aspoň v to dúfam. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder kromě mnoha skvělých filmů natočil také jeden komentovaný silně naturalistický dokument o koncentračních táborech. Ten byl určen zejména širšímu německému obyvatelstvu jako pohled na zvěrstva, která byla páchána na pro nacisty nevyhovujících "lidech". K vidění jsou zejména záběry mrtvých těl a sotva žijících na prahu smrti se pohybujících skeletonů, zkrátka nic pro slabší povahy. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama