Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruno (Vincent Cassel) vede spolek pro autistické děti a dospívající, jejichž případy jsou tak komplikované, že je všude jinde odmítli. Jeho nejlepší přítel Malik (Reda Kateb) učí mladistvé ze sociálně slabých rodin, jak se o tyto děti starat. Přes 20 let žijí Bruno a Malik ve světě lidí, s nimiž si společnost neví rady. Přesto je neopouští optimismus a smysl pro humor. Ať už jejich autistický klient podesáté zastaví pařížské metro ve špičce, nebo kvůli práci v podstatě nestíhají osobní život. Bohužel hrozí, že bude Brunova organizace zrušena, jeho neotřelý přístup se totiž nelíbí každému. Brunovi a Malikovi tak nezbývá než přesvědčit úřady, že má jejich práce smysl. (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (166)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu si ještě více uvědomuji, že se mám jako prase v žitě. Je to neskutečně skvěle znázorněné a doporučuji všem, kteří si myslí, že se mají špatně, něco jim chybí a všechno je na ho*no. Budu ráda, když toto režisérské duo bude pokračovat tak skvěle, jak doteď :) Čisté, jasné, zároveň neskutečně náročné a Vincent Cassel, který dokáže zahrát jak fešáka, tak chlapa, který si nechává položit hlavu na rameno od autistického muže. Párkrát mě tam zamrazilo, několikrát jsem jen seděla a říkala si - jsem ráda, že toto nezažívám já - a na závěr - ta hudba! Ta hudba je tak krásně citlivá a výstižná zároveň :) ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Velice obdivuju lidi, kteří jsou schopní tuto práci dělat a tak dobře. Dá se pak očekávat, že budou mít problémy v normálním životě. Příběh mě neurazil, Cassel i ostatní byli výborní. Film ve mě zanechal pocit obdivu i lítosti a nemůžu říct, že bych si ho pustila ráda znova, ale určitě jsem ráda, že jsem ho viděla a tím spíš, že ho viděli i jiní lidé, kterým dal možná víc než mě. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem podobně laděnou komedii jakou byli Nedotknutelní, dostala jsem krásný kousek čisté filmařiny. Bez sentimentu, křečí, kýčovitosti a citového vydírání natočený realisticky působící snímek o skupině lidí, která se rozhodla naplnit svůj život péčí o autistické mladistvé. Slovy filmu pravím, že Vincent byl boží. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Tvůrci takových úspěšných filmů jako "Nedotknutelní" nebo "Samba" si zase posunuli laťku na další úroveň. Tohle dílo ale není ani zdaleka komedie, i když s častými střípky humoru se i v tomto vářném filmu setkáváme a je to jen k prospěchu. Film o vyjímečných lidech s autistickým postižením, kteří to v životě nemají vůbec lehké (včetně jejich nejbližších), ale rovněž o vyjímečných pečovatelích a pomocnících, kteří obětavě pomáhají tam, kde zdravotní péče (stát) nedokáže (nebo ani "byrokraticky nechce") pomoci a někdy tu péči přestane zvládat i samotná rodina. Syrové, ale velice realisticky pojaté drama natočené velice poutavou, lidskou a laskavou formou dokáže diváka plně vtáhnout do této vážné problematiky a díky "těm humorným střípkům", v nichž jsou tvůrci asi opravdu mistři, celkový dojem při sledování jen navyšuje. Je moc potěšitelné, že v současném světě plném negativních zpráv a honbou za zisky existují i lidé, kteří svým morálním postojem a lidskými vlastnostmi upřednostňují pomoc těm, kteří ji potřebují a to bez ohledu na zisk i své životní pohodlí. To všechno nám film obnažuje velice výstižnou formou. Tu dodatečnou hvězdičku jsem musel přidat za obdivuhodný herecký koncert Vincenta Cassela v roli, na kterou u něj opravdu nejsme vůbec zvyklí ! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak teraz som z toho blbec. To takto (ne)funguje/(ne)fungoval/(ne)bude fungovať systém starostlivosti o autistické a inak duševne postihnuté) deti (a dospelých) vo Francúzsku? Našťastie nemám páru ako to funguje u nás a v bývalom východnom bloku a asi po tom ani pátrať nebudem. Vincent Cassel sa mi v žiadnej jeho doterajšej úlohe nepáčil viac, v niektorých úlohách mi dokonca poriadne pil krv, ale tu je skutočne za hypersympaťáka, ktorému ale kuká z očí, že to myslí skutočne vážne. Čo znie v spojitosti s Casselovým kukučom ako oxymorón, ale je to tak. Film je trochu dejovo zmätočný, ale je pravdepodobné, že to bol aj tvorivý zámer, pretože život Malika a Bruna takým aj je. Záverečné zábery so skutočnými osobami sú tentokrát skutočne pôsobivé. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Príbeh a postavy Vincenta Cassela (Bruno) a Reda Katebu (Malik) sú inšpirované prácou dvoch pedagógov (Stéphana Benhamoua a Daouda Tatoua) zaoberajúcich sa autistami, ako aj ich existujúcimi asociáciami: Mlčanie spravodlivých (vo filme: Hlas spravodlivých) a Relais Île-de-France. (Arsenal83)
  • Film získal pozitívne ohlasy v médiách, ale vyvolal výhrady osobností a združení špecializujúcich sa na autizmus vo Francúzsku. Podľa predsedníčky združenia SOS Autism France film dáva autizmu zlý obraz, čo pravdepodobne posilní predsudky a vylúčenie. Navyše, Združenie Cle-Autistes (Združenie za slobodu prejavu autistov) dosvedčuje, že „pre niektorých autistov bolo natáčanie filmu neúnosné". (Arsenal83)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama