Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruno (Vincent Cassel) vede spolek pro autistické děti a dospívající, jejichž případy jsou tak komplikované, že je všude jinde odmítli. Jeho nejlepší přítel Malik (Reda Kateb) učí mladistvé ze sociálně slabých rodin, jak se o tyto děti starat. Přes 20 let žijí Bruno a Malik ve světě lidí, s nimiž si společnost neví rady. Přesto je neopouští optimismus a smysl pro humor. Ať už jejich autistický klient podesáté zastaví pařížské metro ve špičce, nebo kvůli práci v podstatě nestíhají osobní život. Bohužel hrozí, že bude Brunova organizace zrušena, jeho neotřelý přístup se totiž nelíbí každému. Brunovi a Malikovi tak nezbývá než přesvědčit úřady, že má jejich práce smysl. (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (166)

Stružák 

všechny recenze uživatele

Na Výjimečné jsem se těšil. Hodně. A byť jsem odcházel z kina spokojenej, možná ve mně trošku toho zklamání zůstává (ale možná to je jenom nabízejícím se srovnání s Nedotknutelnými). Film je plnej emocí, šíří nějaké poselství, herecky není co vytknout, technicky taky ne, hudba je podmanivá, ale nerušivá. Jenom mi tu chyběl nějakej větší, souvislejší příběh přímo o samotných autistech, protože Výjimeční jsou spíš příběhem o Brunovi a Malikovi. Ne, výsledek není ani trochu špatnej, rozhodně ne, ale já bych ho na režisérském křesle asi uchopil jinak. Mimochodem, tu hutnou atmosféru při závěrečných titulkách, bych vám přál zažít. Hustý. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že mě v adventní době zaskočí, uhrane a dojme skupinka francouzských Rain Manů? Ale bez legrace... tohle je neskutečně lidský film, který jsem doslova hltal z plátna a nepřestal ani na okamžik. S výborným Vincentem Casselem v hlavní roli mi připomněl klenoty jako Rain Man, Čas probuzení a svým původem i Nedotknutelné a rozhodně se nejedná o hyperbolická přirovnání. Francouzi zkrátka umí točit filmy o lidských příbězích a tenhle se mi obzvlášť zapíše do paměti. A když už si myslíte, že je všemu emočnímu cloumání konec, přijde ten zdaleka nejsilnější moment - závěrečné titulky. Za mě nejlepší film roku 2019. ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Kdyby tento příběh byl ještě o kapánek slumečnější, tak bych se spálila i přes monitor. Je sice pravdou, že se film zaobírá tématem, kterému nelze nefandit, ale nereálnost chování některých zúčastněných je tristní (a tím nemyslím všechny ty postižené), Tempo příběhu je líné a mdlé a film trpí až velkou doslovností s mírným tahem na uspání. Tudíž pominu li fakt, že scénáristická a režijní dvojice Olivier Nakache, Eric Toledano se pokusila o reálné vykreslení nereálného spojení lidí, kterí by se za normálních okolností nejspíše nesešli, což se jimrelativně povedlo a zaměřím se na komediální stránku, tak kde nic, tu nic. Jako klad bych vyzdvihla upozornění na to, že by bylo na místě,kdyby úředníci začali používat zdravý rozum a kdyby se konečně už zákony nemíjely s realitou. Jako film mne to ovšem nebavilo. Za mne max dvě hvězdy. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouho jsem se rozhodovala, jestli se mám na film podívat. Obávala jsem se "ždímačky". Slzy sice byly, ale film si je rozhodně zaslouží. Výjimeční jsou ti, kterým příroda nadělila velký kopec problémů, a výjimeční jsou i jejich pečovatelé, ať jsou to obětavé rodiny nebo poctiví nadšenci z podobných neziskovek. Film beru jako citlivou, dobře natočenou velkou poctu takovým lidem. Bez nich by byl svět temnější. A hvězdu navíc jsem dala všem šikovným tvůrcům za odvahu podobný film vůbec natočit. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemně natočený film o lidech, co vidí svět jinýma očima. Cíleně to měla být kritika francouzského systému, no vylezl z toho spíš mix lehoulinké komedie a dramatu ze sociální oblasti. Doprovodná hudba jen podpořila skvělý pocit, který jsem měl na konci filmu. Vychází mně to na čtyři a půl, ale jdu výš, film si to zaslouží. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Príbeh a postavy Vincenta Cassela (Bruno) a Reda Katebu (Malik) sú inšpirované prácou dvoch pedagógov (Stéphana Benhamoua a Daouda Tatoua) zaoberajúcich sa autistami, ako aj ich existujúcimi asociáciami: Mlčanie spravodlivých (vo filme: Hlas spravodlivých) a Relais Île-de-France. (Arsenal83)
  • Film získal pozitívne ohlasy v médiách, ale vyvolal výhrady osobností a združení špecializujúcich sa na autizmus vo Francúzsku. Podľa predsedníčky združenia SOS Autism France film dáva autizmu zlý obraz, čo pravdepodobne posilní predsudky a vylúčenie. Navyše, Združenie Cle-Autistes (Združenie za slobodu prejavu autistov) dosvedčuje, že „pre niektorých autistov bolo natáčanie filmu neúnosné". (Arsenal83)
  • Obaja režiséri strávili dva roky ponorení do života oboch združení, čo im umožnilo nájsť inšpiráciu pre mnohé scény, ktoré sa nakoniec dostali do filmu, vrátane Valentinovho (Marco Locatelli) úteku. (MikaelSVK)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama