Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruno (Vincent Cassel) vede spolek pro autistické děti a dospívající, jejichž případy jsou tak komplikované, že je všude jinde odmítli. Jeho nejlepší přítel Malik (Reda Kateb) učí mladistvé ze sociálně slabých rodin, jak se o tyto děti starat. Přes 20 let žijí Bruno a Malik ve světě lidí, s nimiž si společnost neví rady. Přesto je neopouští optimismus a smysl pro humor. Ať už jejich autistický klient podesáté zastaví pařížské metro ve špičce, nebo kvůli práci v podstatě nestíhají osobní život. Bohužel hrozí, že bude Brunova organizace zrušena, jeho neotřelý přístup se totiž nelíbí každému. Brunovi a Malikovi tak nezbývá než přesvědčit úřady, že má jejich práce smysl. (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (166)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Podľa popisu a hodnotení to vyzeralo na skvelú sociálnu dramédiu zo zaujímavého autistického prostredia. A napokon som zostal nemilo prekvapený, že to bolo také ... nevýrazné. Vôbec mi tento film nezapasoval. Samozrejme, tá pointa je veľmi hodnotná a oceňujem aj to, že film nepôsobí ako citové vydieranie, a namiesto toho do popredia vystupuje skôr empatický dôvtip. Ale inak po dejovej stránke nič extra, čo by stálo za také vysoké hodnotenia.Určite som od francúzskej produkcie čakal viac. 1* ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo než jsem se do toho položil (začátek mi přišel téměř až nezáživný), ale na konci jsem měl co dělat, abych se nerozbulel a byl jsem vážně dojatej. Opravdu nevídaně skvěle vygradováno. Nejlepší na tom je, že to ani nebyl kalkul a všechny ty emoce to zvládá vyvolat i bez srdcervoucích dialogů, pláče, afektu a jiných hollywoodských patosů (vlastně se tam mnohdy ani nic neděje, neříká a jen čučíte na různé záběry ve spojení s výbornou hudbou). Ani to teda moc nestojí na nějakém pevném základu nebo silnější příběhové lince (což je možná i trochu škoda), jen si to tak plyne a vy prostě sledujete jednu organizaci, která pomáhá autistickým dětem. Dokonce zde není ukázána ani žádná dojemná historie jednotlivých postav, vše je to natočené téměř až dokumentárním stylem tady a teď, a proto bych se ani nedivil, pokud by to na někoho působilo trochu nudně. Pro mě to byl ale bezesporu mega silný zážitek. Při závěrečných titulcích bylo v kině hrobové ticho a já jsem si připadal i tak trochu jak vůl, jaké někdy v životě řeším blbosti. Musím také upozornit na to, že mi to rozhodně nepřišlo jako komedie, naopak mi bylo z filmu strašně smutno. Rozhodně ale bravurní ukázka toho, jak moc těžký život mají handicapovaní. Francouzi opravdu umí výborně zachytit nejrůznější sociální témata a zanechat v divákovi obrovskou stopu, čehož si fakt cením. ()

Reklama

Figu 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme další dojáky jako Nedotknutelný a I dva jsou rodina. Tohle je zase jeden z těch filmů, ve kterých frantíci umí chodit. To brutální brnkání na city a pasáže plný dojmů, to je přesně jejich styl. Vincent Cassel zde předvádí svoje velký herectví, který dává srdcem a přitom velice skromně! I ostatní borci vedle něj jsou výkonama pořádně vysoko! Opravdu pěknej film o komplikovaných, nemocných, mladých lidech! 75% ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Bruno a Malik jsou výjimeční stejně jako jsou výjimeční jejich svěřenci. Bruno s Malikem totiž neřeší, zda mají příslušná povolení a kvalifikovaný personál, ale zcela se věnují svým svěřencům. Autistům, které nikde nechtějí a doma nezvládají. Nejsou to totiž ti zábavní autisté typu Rain Mana, ale jsou mezi nimi ti, kteří nemluví, ubližují sobě nebo jiným, mají záchvaty. A pak na ně přijde kontrola, která jim vyčítá všechny formální nedostatky. Obrana je jednoduchá: proč, když děláme všechno, má na seznamu 50 dalších žádostí, kterým nemůžeme vyhovět, proč nám každý den volají, zda bychom nepřijali někoho dalšího? Tempo je sice trochu mdlé a film trpí až velkou doslovností s mírným tahem na uspání, ale zaobírá se tématem, u kterého nelze usnout. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Krásnej, příjemnej a lidskej film u kterého si člověk (já) říká, že to s lidmi ještě není tak úplně ztracené. Film, který má smysl a hloubku. Pánové mají můj obrovský obdiv a vlastně všichni okolo takové organizace. Ruku na srdce, na tohle bych prostě neměl. Režisérské duo točí opravdu kvalitní snímky a díky za ně. A Vincent Cassel mě velice mile překvapil, pěkný výkon. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Obaja režiséri strávili dva roky ponorení do života oboch združení, čo im umožnilo nájsť inšpiráciu pre mnohé scény, ktoré sa nakoniec dostali do filmu, vrátane Valentinovho (Marco Locatelli) úteku. (MikaelSVK)
  • Film získal pozitívne ohlasy v médiách, ale vyvolal výhrady osobností a združení špecializujúcich sa na autizmus vo Francúzsku. Podľa predsedníčky združenia SOS Autism France film dáva autizmu zlý obraz, čo pravdepodobne posilní predsudky a vylúčenie. Navyše, Združenie Cle-Autistes (Združenie za slobodu prejavu autistov) dosvedčuje, že „pre niektorých autistov bolo natáčanie filmu neúnosné". (Arsenal83)
  • Príbeh a postavy Vincenta Cassela (Bruno) a Reda Katebu (Malik) sú inšpirované prácou dvoch pedagógov (Stéphana Benhamoua a Daouda Tatoua) zaoberajúcich sa autistami, ako aj ich existujúcimi asociáciami: Mlčanie spravodlivých (vo filme: Hlas spravodlivých) a Relais Île-de-France. (Arsenal83)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama