Reklama

Reklama

Poslední relikvie

  • Estonsko Viimne reliikvia (více)

Obsahy(1)

Středověký milostný příběh na motivy historické novely (The last days of Pirita monastery) autora Eduarda Bornhöheho.
Doba sužovaná množstvím rebelií, Piritský klášter zasvěcený Sv. Brigittě se snaží zajistit bezpečnost relikviím zde uloženým. Jistý šlechtic přislíbí svou pomoc klášteru, avšak za cenu získání chráněnky, krásné Agnes, která je k jeho nelibosti beznadějně zamilována do pohledného dobrodruha. Klášteru nezbývá nežli rozehrát dvojí hru... (Ajay)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Ruský dabing texty písní poměrně dost zcenzuroval a z něj pak také vycházel i ten český. V něm minimálně píseň "Põgene, vaba laps", v překladu "Uteč, svobodné dítě", nazpíval Karel Černoch. (MeGab)
  • Písně z filmu byly a dodnes jsou v Estonsku oblíbené, neboť je do nich vepsána obrovská touha Estonců po svobodě, po osvobození jejich země a národa od okupanta, jímž bylo v době vzniku filmu Rusko, potažmo Sovětský Svaz. Vyznění textů nebylo náhodné. Jejich autor Paul-Eerik Rummo je psal v srpnu 1968 za poslechu rušeného zpravodajství BBC během tehdejších událostí v Československu. (MeGab)
  • Estonská filmová nadace a produkční společnost Tallinnfilm se v roce 2000 rozhodly, že film musí zůstat zachován i pro budoucí generace. Hodlaly odkoupit originální negativy uložené v Moskvě, nicméně Rusové poskytli pouze jejich kopie. Finské studio Digital Film Finland z obrázků odstranilo otřesy a opravilo barvy a estonská firma Film Audio upravila zvukovou stopu. Film Viimne Reliikvia je prvním estonským filmem, který byl digitálně restaurován. (MeGab)
  • V Itálii a Jižní Americe bylo promítání filmu zakázáno. (MeGab)
  • Klášter sv. Brigitty byl ve skutečnosti jen 8-9 metrů vysoký model z polystyrénu a překližky, který byl postaven poblíž Virtsu. (MeGab)
  • Kostel sv. Mikuláše procházel v době natáčení dlouhodobou rekonstrukcí po vybombardování za 2. světové války. Pro účely natáčení v něm byla postavena provizorní dřevěná podlaha, která byla pokryta imitací vápencové podlahy. (MeGab)
  • Film byl natočen za 9 měsíců, od jara do podzimu roku 1969. (MeGab)

Reklama

Reklama