Reklama

Reklama

Dívka s perlou

  • Velká Británie Girl with a Pearl Earring (více)
Trailer

Obsahy(1)

Delft, Holandsko, 1665. Po oslepnutí otce nastupuje sedmnáctiletá protestantka Griet do služby v početné katolické rodině malíře Vermeera. Jednou z jejích povinností je i úklid mistrova ateliéru. Griet sice neumí psát, ale brzy se ukáže, že jí svět barev a obrazů říká víc než malířově žárlivé manželce. Mistrova plátna ji hluboce oslovují, a tak není divu, že se plaše a zpovzdálí obdivuje i jejich tvůrci. Ani ona však nezůstane nepovšimnuta. Mezi pánem a služkou vznikne křehké pouto a malíř dívčinu tvář zvěční na slavném obraze "Dívka s perlou" (u nás známém spíše pod názvem "Dívka v turbanu" a dnes vystaveném v Královské obrazárně Mauritshuis v Haagu)... Obrazy holandského malíře Johannese Vermeera (1632–1675) jsou světově proslulé, o mistrově životě se toho však ví jen žalostně málo. Zachytit a pochopit vzácný okamžik tvorby a krátký úsek umělcova života se pokusil v adaptaci stejnojmenného bestselleru Tracy Chevalierové debutující britský režisér Peter Webber. Hlavní postavou je ovšem titulní hrdinka, mladičká služka Griet. Výsledkem je citlivý, kultivovaný snímek, plný obdivu k Vermeerovu dílu a pokory k výtvarnému umění. Scarlett Johanssonová jako Griet nepotřebuje komunikovat slovy a přesto je výmluvná, stejně jako Colin Firth v roli umělce, jehož perfekcionismus hraničí s posedlostí. Vyzdvihnout zaslouží i výtvarně pojatá kamera Eduarda Serry, která snímku dodává kouzlo a patinu obrazů starých holandských mistrů. Film posbíral řadu mezinárodních filmových cen a dočkal se i trojnásobné nominace na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (335)

Morien 

všechny recenze uživatele

31. 5. 2008: Nádherné, snové, ale pořád mi tam něco chybělo. Sen zkrátka nikdy nezobrazíte skutečností. Sny je lepší snít. 30. 8. 2016: Ale když se tak nad tím zamyslím, tak se Dívka s perlou postupem času stala jedním z mála "životopisných" nebo "based on a true story" filmů, které opravdu respektuji, kde mi veškerá režijní rozhodnutí přijdou správná a nevyhnutelná a kde se ve výsledku doopravdy daří to, co bylo zamýšleno. Včetně závěrečného adorujícího pohledu na skutečný obraz. Kde se vzývá bytnost (skvělé slovo, bytnost) a nikoliv recitace faktů. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Vermeer van Delft bol naozaj vynikajúcim holandským maliarom. Jeho zrkadlové efekty, hra so svetlom, optické experimenty ......Bola som nadšená, že nám filmoví tvorcovia priblížili jeho život a dielo. Keď som si prečítala, že ho hrá môj obľúbený Colin Firth jasala som, a nevedela som sa dočkať kedy to uvidím. Film ma nesklamal. Vynikajúca sonda do života umelca a do života pomerov, ktoré vládli v jeho dobe v Holandsku. Výborné herecké obsadenie, výkony Firtha, Johansson ale aj napr. Judy Parfitt boli na ozaj presvedčivé. Dokonalá výprava, kostýmy, kamera. Ďakujem. Vychutnala som si to. ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

Film o světle a jeho odstínech, o barvách, o dočasném souznění a možná o tajemství vzniku jednoho obrazu. Vizuální stránka a k ní hudba, tak to je nádhera - plavba po kanálech při světle loučí, procházky po starém Holandsku, jeho trzích, hospodách. Souhlasím bez výhrad s větou May „Krásně natočená nuda od začátku až do konce“. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jen málokdy se vám naskytne příležitost vidět vizuálně tak silný film, ve kterém není jediný dialog zbytečný, ale vlastně by tu nebylo potřeba žádných dialogů, protože všechno je skvěle vyjádřeno jednotlivými obrazy. Již tak perfektní atmosféru, která na vás dýchne z plátna a vy jako byste se přenesli do 17. století, výborně podtrhuje hudba Alexandre Desplata. O hereckém výkonu hlavní představitelky S. Johansson je snad úplně zbytečné mluvit, neboť kvalitní herectví se u ní stává samozřejmostí. Nemohu jinak než za pět :) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý pôsobí ako defilé Vermeerových obrazov a fantaskných scenérií, plných mäkkého svetla a pokoja. Kameraman sa nádherne pohral so svetlom a tieňom a scény pôsobia až nadpozemsky krehko a snivo. Rovnako aj celá dobová atmosféra. Film sa nikam neponáhľa a môžete s ním počuť padať snehové vločky a cítiť vôňu olejových farieb. Všetkú túto vizuálnu a emotívnu hostinu ešte dopĺňa jemná, nevtieravá hudba. Herci boli povyberaní vynikajúco. A keďže ako tu už mnohí kritizovali - dej nie je najdôležitejší, stotožnenie sa hercov s postavami získava na dôležitosti. A to podľa mňa zvládli na výbornú. Scarlett je presne taká, aké mladučké dievča v jej dobe mohlo byť - plachá a panenská. Ostatné postavy mi tiež sadli a všetky námietky, ktoré tu v komentároch čítam, sa mi zdajú akési... súčasné. Vyčítate filmu, ktorý má podľa mňa jednu z najlepších dobových atmosfér vôbec, veci, ktoré páchnu modernou dobou... A to ma štve, pretože vidím, že nie je veľa ľudí, ktorí pochopili, že pri pozeraní filmu sa môžete odtrhnúť od zeme a zalietať si na krídlach fantázie, aj keď s vami nebude nejaký super komixový hrdina. Samozrejme pre ľudí presýtených akčnými filmami, ktoré sú plné hluku a "deja" je ťažké sledovať takúto poéziu obrazu, detailu a ticha. Dievča s perlou nie je pre každého, a asi by ho každý ani nemal pozerať. Inak je to len hádzanie perál sviniam... ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • David Morrissey hrál v několika scénách malířova přítele, ale všechny scény s ním byly nakonec vystříhány. (Karlos80)
  • Snímek je adaptací stejnojmenného bestselleru Tracy Chevalier. (Olík)
  • Colinu Firthovi velmi vyhovovalo, jak málo se ví o skutečném Johannesi Vermeerovi: "Je známa spousta faktů a dat, ale nikdo neví, jak ten člověk vypadal, jak se choval a co vlastně doopravdy prožil. Nevíme, jak se oblékal, jak chodil, jestli byl kliďas nebo cholerik. Možná byl hubený dlouhán, možná tlustý prcek, který v jednom kuse pil a tloukl svoje děti. Nebo mohl být podobný člověku, kterého hraju ve filmu. Dalo mi to velikou svobodu, když jsem se rozhodoval, jak ho pojmout. Měl jsem v podstatě volné ruce." (NIRO)

Související novinky

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Barbarella na bondovský způsob

Barbarella na bondovský způsob

15.04.2007

Producentský veterán Dino De Laurentiis to s novou verzí Barbarelly myslí opravdu vážně. Už podepsal smlouvu s Julienem Forestem, synem a dědicem Jeana-Clauda Foresta, legendárního komiksového tvůrce… (více)

Reklama

Reklama