foto

Scarlett Johansson

  • nar. 22.11.1984 (32 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Dokáži se stejně dobře ztotožnit se svojí šestaosmdesátiletou babičkou i se svojí sestrou.“
 
Na rozdíl od hereček její generace Elishy Cuthbert, Natalie Portman či Keiry Knightley dělá už dlouho dojem zralé, dospělé ženy. Přitom je o celých šest let mladší než Audrey Tautou nebo Katie Holmes. Ke jménu Scarlett Johansson se přívlastek zralá váže tak často, až by to jednadvacetiletou Newyorčanku mohlo začít děsit. „Vyznačuje se velice rozvinutou osobností, což v jejím věku nebývá obvyklé,“ řekl o Scarlett režisér Přízračného světa Terry Zwigoff. „Je těžké uvěřit, že je tak mladá, protože je velmi vyspělá jako herečka a sofistikovaná  jako žena,“ dodal Woody Allen. Na rozdíl od zmíněných kolegyň má však čtyři nominace na Zlaté glóby (Ztraceno v překladu, 2003, Dívka s perlou, 2003, A Love Song for Bobby Long, 2004, Match Point – Hra osudu, 2005) a je miláčkem mnohých kritiků.
 
Známou se stala až po Zaříkávači koní (1998), ačkoli handicapovaná dívka byla její již sedmou rolí. Scarlett pochází z rodiny původem dánského architekta Karstena Johanssona a Melanie Johansson, která dceři dělá manažerku. Rodiče se rozvedli, když jí bylo 13 a tak má Scarlett kromě dvojčete - bratra Huntera, staršího bratra Adriana a sestry Vanessy také napůl nevlastního bratra Christiana. Mladá herečka si nemůže vynachválit spolupráci s matkou, která respektuje všechna dceřina rozhodnutí. Od osmi let Scarlett profesionálně hraje. Poprvé to bylo na newyorském jevišti ve hře Sophistry, prvním filmem pak byla rodinná komedie Roba Reinera Všude dobře doma nejlíp. Ani první, ani druhá Scarlettina filmová role (tentokrát Vražedné alibi se Seanem Connerym) nevyšla zrovna nejlépe, ačkoli obě produkce vznikly ze slušného rozpočtu a s obsazením mnoha hvězd. Johansson mesnášela, když se dospělí kolegové chovali hloupě jen proto, že natáčeli s dítětem.
 
Donedávna byla přesvědčená, že žije obyčejný život – vždyť vyrůstala v obyčejné newyorské rodině a chodila do normální školy, když se však dnes dívá zpět, říká, že si uvědomuje, že už dokázala věci, jaké většina lidí nikdy nezažije. Stejně tak se jí začíná připomínat druhá strana popularity, když poukazuje na to, že není normální, aby člověka hned někdo fotil, jakmile si koupí třeba jen plátek pizzy. Také proto Scarlett téměř nikdy nemluví o svých vztazích.
 
Jako malá snila o tom, že bude tančit a zpívat v muzikálech, plánovala studium filmu na Purchase University a před třemi lety marně usilovala o přijetí na newyorskou univerzitu, když právě v té době začala její kariéra strmě stoupat. Před zlomovými tituly Dívka s perlou a Ztraceno v překladu však ztvárnila ještě několik důležitých rolí. Prvního výraznějšího úspěchu v podobě nominace na jednu z cen udělovaných nezávislým filmům dosáhla v dramatu Manny & Lo režisérky Lisy Krueger. Naplno využila tuto příležitost zahrát si citlivou jedenáctiletou dívku, která spolu se starší sestrou utíká z pěstounské rodiny. Nezávislé snímky mají důležité místo ve Scarlettině filmografii: velice úspěšný byl Přízračný svět, kde s Thorou Birch ztvárnily dvě zvláštní dívky, co právě odmaturovaly a plánují svá dobrodružství a nominaci na Zlatý globus má za A Love Song for Bobby Long s Johnem Travoltou. Loni vyměnila hraní v nezávislých snímcích za blockbuster Michaela Baye Ostrov, kde jako Jordan-Two-Delta společně s Ewanem McGregorem odhaluje děsivou podstatu jejich dosavadní existence.
 
„Nemyslím si, že by lidské bytosti byly od přírody monogamní.“
 
Její takzvaná zralost nemá nic společného s nudností a konvenčností. Sebevědomá Scarlett se prezentuje jako humor milující a ve svých výrocích upřímná žena, která se rozhodně netajila aférkou s bezmála o dvacet let starším hercem Beniciem del Toro ve výtahu. Ostatně se dala slyšet, že by nemohla chodit s nikým, kdo je mladší třiceti let. Na druhou stranu, tato „zralá“ herečka oslavila své dvacetiny v Disneylandu.
 
Její dosavadní partneři byli jedině herci, kteří skutečně měli něco okolo třicet let. Před dvěma lety krátce chodila s Jaredem Leto, rok na to s Joshem Harnettem, s nímž se seznámila během natáčení The Black Dahlia v Bulharsku a nejdéle byla přítelkyní herce Patricka Wilsona.
 
Woody Allen si vloni vybral Scarlett pro roli femme fatale, mladé Američanky, která se snaží v Londýně uspět jako herečka (Match Point - Hra osudu) a učinil tak poté, co ji viděl v Přízračném světě a Ztraceno v překladu. Podle něj je prostě senzační herečka. Chválou na její stranu nešetřil ani Robert Redford, v jehož Zaříkávači koní ztvárnila čtrnáctiletá Scarlett postavu dívky, jejíž osud se pojí s osudem koně. Kariéra Scarlett Johansson pokračuje tak rychlým tempem, že by se až dalo říci, že v Zaříkávači koní, hrála kdysi dávno a ne teprve před osmi lety. Do historie mladičké Johansson se pomalu propadá i Muž, který nebyl bratrů Coenových, kde si zahrála jednu z provokativních rolí i americko-maďarský film Americká rapsódie, v němž se stala mladou Maďarkou, kterou opustí její rodiče emigrující do Spojených států.
 
Dosud asi nejúspěšnější rok (2003) zažila Scarlett Johansson díky Dívce s perlou, v níž hrála služebnou ze 17. století, objekt slavné Vermeerovy (Colin Firth) malby a především pak díky Ztraceno v překladu. Na roli v dramatu Sofie Coppoly se připravovala tím, že strávila nějaký čas v Hokkaidu se svým tehdejším přítelem. Ve filmu, který velmi často spoléhá na výmluvné obrazy bez jakéhokoliv dialogu, se vší přirozeností představovala dvacetiletou Američanku, jejíž mladý manžel se věnuje práci a ona se ztrácí v japonské kultuře, kterou současně obdivuje. Zvláštní platonický cit, jež vznikne mezi ní a stárnoucím americkým hercem (Bill Murray) zřejmě jen díky tomu, co lidé nazývají její zralostí, nepůsobil tím dojmem, jaký vyvolává vztah mezi padesátníky a dvacetiletými blondýnkami.
 
„Nehty si dělám klidně ve tři hodiny ráno, protože nikdo jiný by to nezvládl stejně dobře. Možná, že to je tajemství mého úspěchu.“
 
Zdaleka ne vždy štíhlá Scarlett říká, že je těžké necítit se pod tlakem v průmyslu, kde je prostě  třeba být hubený a uvědomuje si, že má i „tlustá období.“ Pokud jde o módu, pouze 163 cm vysoká Johansson se většinou vyznačuje slušnou elegancí, občas snad jen ve výstřednějších barvách. Nicméně od roku 2004 je oficiální tváří módní řady Calvin Klein.
 
„Nechtěla jsem někoho hezkého, ale má zajímavou tvář a zajímavé odpovědi,“ řekla o ní Éva Gárdos, režisérka Americké rapsodie. Scarlett se navíc vyznačuje výrazným hrdelním hlasem a dodává, že je již unavená z castingů, na nichž se jí ptají, jestli ji jen nebolí v krku. Johansson rozhodně není dokonale krásná a štíhlá, ale její osobnost spolu se smyslnými, často pootevřenými rty, blond vlasy a modro-zelenýma očima jí předurčují úspěch v žebříčcích nejvíce sexy hvězd filmového světa. Rozhodně nepůsobí křehce, povýšeně nebo ani trochu chladně jako třeba Nicole Kidman či kdysi Catherine Deneuve, svoji kariéru však nestaví ani na vyzývavějších blondýnách jaké patřily Marilyn Monroe. Zdá se, že Scarlett Johansson se spíš rozhodla pro pózu vyzývavé, leč zasněné intelektuálky, které nejvíce vyhovují role zvláštních žen.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 Avengers: Infinity War
Isle of Dogs
2017 Ghost in the Shell
Holky na tahu
2016 Ave, Caesar!
Captain America: Občanská válka
Kniha džunglí
Zpívej
2015 Avengers: Age of Ultron
2014 Captain America: Návrat prvního Avengera
Lucy
Šéf
2013 Don Jon
Ona
Pod kůží
2012 Avengers
Hitchcock
2011 Koupili jsme ZOO
2010 Iron Man 2
2009 Až tak moc tě nežere
2008 Králova přízeň
Spirit
Vicky Cristina Barcelona
2007 Holka na hlídání
2006 Černá Dahlia
Dokonalý trik
Sólokapr
2005 Match Point - Hra osudu
Ostrov
2004 Perfektní skóre
Píseň lásky samotářky
Spongebob v kalhotách: Film
V dobré společnosti
Vějíř lady Windermerové
2003 Dívka s perlou
Ztraceno v překladu
2002 Pavoučí teror
2001 Americká rapsodie
Muž, který nebyl
Přízračný svět
1999 Můj brácha čuník
1998 Zaříkávač koní
1997 Fall
Sám doma 3
1996 Manny & Lo
Ztraceni na Manhattanu
1995 Vražedné alibi
1994 Všude dobře, doma nejlíp

TV seriály

2014 HitRECord on TV (TV seriál)
2005 Robot Chicken (TV seriál)
2004 Vincentův svět (TV seriál)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2015 Il était une fois...: Lost in Translation (TV film) - a.z.
2014 Marvel Studios: Assembling a Universe
Marvel: 75 Years, From Pulp to Pop! (TV film)
2012 Woody Allen
2009 Presidentti Ahtisaaren Nobel-vuosi (TV film) - a.z.
2007 Deník: Dokonalý trik - Lehká ruka Christophera Nolana
2004 Lost on Location: Behind the Scenes of 'Lost in Translation'
2002 Making of 'Ghost World'

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2015 MTV Movie Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2008 MTV Video Music Awards 2008 (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2008 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 Sexy celebrity (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2006 Justin Timberlake: What Goes Around... Comes Around (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Dokumentární

2011 The Whale

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(16 052)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace