foto

Scarlett Johansson

  • nar. 22.11.1984 (31 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Každý musí nejako začať a mladučká a krehká Newyorčanka Scarlett Johanssonová tak spravila prostredníctvom prepadákov Brucea Willisa (komédia VŠADE DOBRE, DOMA NAJLEPŠIE) a Seana Conneryho (jeho dcéra v komplikovanom thrilleri VRAŽEDNÉ ALIBI). Dva krát spolupracovala s Ericom Schaeferom (STRATENÍ NA MANHATTANE + FALL). Rok 1997 sa niesol v duchu SÁM DOMA 3, čo si nevyžaduje komentár. Za rolu v menej známom filme MANNY & LO bola nominovaná na cenu Independent Spirit. To už ale za sebou dávno mala skúsenosti s divadlom (keď stála na jeho doskách, nemala ešte ani desať rokov a hrala tam po boku Ethana Hawkea) a štúdium Divadelného inštitútu Lee Strasberga. Dodajme, že podobne ako Catherine Zeta-Jonesová, aj žaba Johanssonová uznáva teóriu, že muži začínajú byť zaujímaví až po tridsiatke. Bill Murray jej zvádzaniu odolal, ale keď išla výťahom s Beniciom del Torom, bol z toho hneď na mieste sex a chvíľkový románik.

Rok 1998 bol rokom, kedy začala žiariť malá hviezdička a tá je dnes už veľkou hviezdou, o ktorú sa netreba báť. V tomto roku prišiel pre jej kariéru významný (aj keď je pravdepodobné, že by zaujala v hocijakom inom filme) zlom. Bola ním dráma podľa románu Nicholasa Evansa LIEČITEĽ KONÍ (aka Zaklínač koní), odohrávajúca sa vo fascinujúcich exteriéroch Montany, pod režijnou taktovkou herca Roberta Redforda. Stelesnila tu Grace MacLeanovú, dcéru Kristin Scott Thomasovej a Sama Neilla. Pri zasneženej rannej vychádzke na koňoch ju zrážka s kamiónom pripraví nie len o kamarátku, ale aj o nohu a jej koňa o zdravý rozum... Rok 2001 sa niesol v duchu spolupráce s bratmi Coenovcami a Billy Bob Thorntonom na filme noir MUŽ, KTORÝ NEBOL. Nasledovný PRÍZNAČNÝ SVET Terryho Zwigofa nemal veľkú tržbu, kritika si ho ale zamilovala. Hrala tu po boku podobne talentovanej Thory Birchovej a získala cenu Toronto Film Critics Asociation Awards. Vďaka tomuto filmu ste ju v roku 2001 mohli vidieť aj na MFF Karlove Vary, kam ho prišla propagovať.

Dnes je z nej už seriózna herečka. Možno až príliš rozumná na svoj vek. To však vysvetľuje tým, že skrátka len robí to, čo miluje – hrá. Okrem toho by si niekedy rada vyskúšala svoju prvú réžiu. S Billom Murrayom (za rolu unaveného amercikého herca Boba Harrisa nominovaným na Oscara) a Giovannim Ribisim hrala v mysterióznej nočnej tokijskej romanci STATENÉ V PREKLADE (v réžii talentovanej Sofie Coppolaovej). Za rolu Američanky Charlotty získala cenu BAFTA. Scarlettinou ďalšou vďačnou rolou sa stala tichá slúžka Griet (Johanssonovej postavy viac-menej nikdy veľmi nerozprávajú, všimnite si toho). Jej disciplinovaný výkon vniesol život do farebne chladného DIEVČAŤA S PERLOU režijne debutujúceho Petra Webbera, na motívy rovnomenného románu Tracy Chevalierovej. Vytvorila tu zvláštny vzťah so slávnym maliarom Johanessom Vermeerom (Colin Firth) a stala sa modelom pre jeho obraz. Z poslednej doby spomeňme jej hereckú účasť na ďalšom vydarenom projekte niekdajšieho „prcinátora“ Paula Weitza (Ako na vec) V DOBREJ SPOLOČNOSTI, po boku Dennisa Quaida a Tophera Gracea + nenápadný film po boku odfarbeného Johna Travoltu A LOVE SONG FOR BOBBY LONG.

Scarlett Johanssonová sa odrazu objavila, zažiarila – a nevyhasla. Svoje budúce projekty si vyberá pokojne, rozvážne, pomaly. Nerada na seba stoj čo stoj strháva pozornosť. Vie, čo od filmu chce. A film v nej našiel nemalý dar. Dodajme, že Scarlett napokon predsa len prejavila aj trocha tej detinskej hravosti. Má totiž za sebou už nenáročnú trikovú hororovú komédiu Ellorya Elkayema ÚTOK PAVÚKOV po boku Davida Arquettea a pred sebou akčnú bombu Michaela Baya a Ewana McGregora OSTROV. V čase vzniku tohto profilu (07 - 2005) ťažko povedať, ako napokon skončí jej údajné účinkovanie v chystanom veľkofilme Toma Cruisea a J.J.Abramsa MISSION: IMPOSSIBLE 3. Zmluvu naň Scarlett každopádne podpísala, lenže potom bolo nakrúcanie odložené a povráva sa, že práve kvôli týmto komplikáciam sa Scarlett nakrúcania nezúčastní.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2018 Avengers - Infinity War: Part I
2017 Ghost in the Shell
Rock That Body
2016 Ave, Caesar!
Captain America: Občanská válka
Kniha džunglí
Zpívej
2015 Avengers: Age of Ultron
2014 Captain America: Návrat prvního Avengera
HitRECord on TV (TV seriál)
Lucy
Šéf
2013 Don Jon
Ona
Pod kůží
2012 Avengers
Hitchcock
2011 Koupili jsme ZOO
2010 Iron Man 2
2009 Až tak moc tě nežere
2008 Králova přízeň
Spirit
Vicky Cristina Barcelona
2007 Holka na hlídání
2006 Černá Dahlia
Dokonalý trik
Sólokapr
2005 Match Point - Hra osudu
Ostrov
Robot Chicken (TV seriál)
2004 Perfektní skóre
Píseň lásky samotářky
Spongebob v kalhotách: Film
V dobré společnosti
Vějíř lady Windermerové
Vincentův svět (TV seriál)
2003 Dívka s perlou
Ztraceno v překladu
2002 Pavoučí teror
2001 Americká rapsodie
Muž, který nebyl
Přízračný svět
1999 Můj brácha čuník
1998 Zaříkávač koní
1997 Fall
Sám doma 3
1996 Manny & Lo
Ztraceni na Manhattanu
1995 Vražedné alibi
1994 Všude dobře, doma nejlíp

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2014 Marvel Studios: Assembling a Universe
Marvel: 75 Years, From Pulp to Pop! (TV film)
2012 Woody Allen
2009 Presidentti Ahtisaaren Nobel-vuosi (TV film) - a.z.
2007 Deník: Dokonalý trik - Lehká ruka Christophera Nolana
2004 Lost on Location: Behind the Scenes of 'Lost in Translation'
2002 Making of 'Ghost World'

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2015 MTV Movie Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2008 MTV Video Music Awards 2008 (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2008 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 Sexy celebrity (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2006 Justin Timberlake: What Goes Around... Comes Around (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Dokumentární

2011 Whale, The

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(15 310)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace