Reklama

Reklama

O loupežníku Rumcajsovi

(seriál)
  • Slovensko O lúpežníkovi Rumcajsovi (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1967–1984), 4 h 33 min (Minutáž: 7 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Rumcajs, Manka a Cipísek žijí v lese Řáholci a čeká je tu spousta dobrodružství a starostí. Jičínské panstvo chce loupežníka a jeho rodinu z lesa vystrnadit. Rumcajs má ale poctivé srdce, a když je nejhůř, přiskočí mu na pomoc Manka nebo loupežnický synek Cipísek. (oficiální text distributora)

Recenze (83)

mira007 

všechny recenze uživatele

Legendární večerníčkový loupežník, který pro několik generací znamenal to nejakčnější, co se v socialistickém Československu objevilo z domácí tvorby v televizi. Tak nějak mne to pobavilo ze sentimentu i dnes, ale mám pocit, že pro dnešní děti je to z pravěku stejně jako němé grotesky. Zvláště od té doby, co přesunuli Večerníček z ČT1 před zprávama někam do pryč. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rumcajse a i jiné večerníčky a pohádky (např. Wericha, Broučky) mám víc spojené s audiokazetami, které jsem si pouštěl pořád dokola. Ty nahrávky dokázaly tak úžasně povzbuzovat vlastní fantazii. Proto večerníček je až druhej v pořadí za pětihvězdičkovejma kazetama. Ale dodneška miluju, jak Rumcajs nabíjí pistoli tvrdým žaludem. :) ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

To vám vážně nikomu nevadí, že Rumcajs krade? Copak můžu dát sto procent člověku, byť sebelíp namalovanýmu, kterej nejenom, že má tak asociální živnost, ale ještě ke všemu se na ni ani moc nehodí - pamatujete, jaký problémy měl třeba s ukradením blbýho pytlíku soli? :-) Takže, je mi líto, ale z výchovných důvodů (ne, opravdu to není kvůli mé vrozené kleptománii) mu prostě jednu hvězdu MUSÍM šlohnout! Tím ale na sebe určitě poštvu našeho Cipíska, až se to dozví ... ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Trapný závan z dob, kdy žena teprve zahajovala svůj boj o prokázání nadřazenosti puklého pohlaví. Typický archetyp muslimského muže, jakýsi oplnovousený Rumcajs, jenž vede svůj odboj proti pokroku kdesi v jeskynním komplexu, připomínajícím Tora Bora, potkal dvě dívky. Jak to tak bývá, suverenita, bojechtivost a všeobecný přehled jedné z nich mu nejprve učarovaly, aby jí později, po ukojení primitivních pudů a návratu k ortodoxním myšlenkám, zapudil slovy: ,, kdepak Anka, měla to být Manka!". Ano. Mladá a cílevědomá feministka vyděsila tohoto nejistého mužika, proto přijal za choť raději její dementní a nesamostatnou příbuznou. Genderové rozdělení práce, vycházející z překonaného společenského uspořádání ukazuje tento dokument stejně dobře, jako extrémně špatný vliv muže při výchově potomků, neboť ten jim okamžitě po narození započne vštěpovat zcestné vzorce, kupříkladu fakt, že maminka vaří a tatínek likviduje nepřátele víry. A tak je potenciál - byť duševně slabší - Manky nekompromisně potlačen, zatímco Rumcajs i nadále svádí svůj marný boj s modernitou, zastoupenou kupříkladu bezpilotními letouny Predátor. Byť nachází cizozemské spojence, kteří mu prodají protiletadlové střely, maskujíc to před všudypřítomným Echolonem heslem: ,,Zde máte na draka aparátek", všichni cítíme, že s nebohou rodinou to jde z kopce a bylo by jí mnohem lépe, kdyby se otěží zodpovědnosti chopila žena. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rumcajs by si měl vážit doby, v které se nachází a nevybuřovat, protože teď by mu v Řáholci protestovali ekologičtí aktivisté, že ničí žaludovými projektily chráněnou oblast, sociálka by mu vzala Cipíska žijícího v nehygienických podmínkách, na základě vyměřených penále za neplacení zdravotního pojištění a za nenahlášenou živnost loupežnictví by mu exekutor zabavil bambitku a Manka utekla za někým, kdo bambitku má a větší.. I přes osobité namluvení Högerem mě večerníčky o ozbrojeném ševci nikdy příliš neoslovily. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • V prvním díle, kdy Rumcajs v lese ukradne Humpálovi boty, hraje stejná hudba jako v "bondovce" Thunderball (1965), a to "Mr. Kiss Kiss, Bang Bang". (Kaufman)
  • Děj se odehrává v Jičíně, protože spisovatel Václav Čtvrtek prožil svá dětská léta právě v tomto městě. (M.B)

Reklama

Reklama