Reklama

Reklama

O loupežníku Rumcajsovi

(seriál)
  • Slovensko O lúpežníkovi Rumcajsovi (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1967–1984), 4 h 33 min (Minutáž: 7 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Rumcajs, Manka a Cipísek žijí v lese Řáholci a čeká je tu spousta dobrodružství a starostí. Jičínské panstvo chce loupežníka a jeho rodinu z lesa vystrnadit. Rumcajs má ale poctivé srdce, a když je nejhůř, přiskočí mu na pomoc Manka nebo loupežnický synek Cipísek. (oficiální text distributora)

Recenze (83)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tak předně musím uvést, že Václava Čtvrtka pokládám za geniální spisovatele, který svým laskavým, brilantním humorem a nekonečnou, veskrze, českou fantazií okouzlil mé srdce. Také hlas a přednes pana Hogera, dodal pohádkám nezapomenutelný punc kvality, který k Rumcajsovi prostě patří. Však novým poznatkem pro mě jest, že pan Eduard Cupák nikterak nekulhal za brněnským bardem. Poměrně nedávno jsem měla možnost shlédnout celou sérii, kterou pan Cupák namluvil a smekám. Laskavost, cit a krása sama! Bravo pánové! Jako dítě jsem to ocenit neuměla, ale dnes vám, oběma, tleskám. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

To vám vážně nikomu nevadí, že Rumcajs krade? Copak můžu dát sto procent člověku, byť sebelíp namalovanýmu, kterej nejenom, že má tak asociální živnost, ale ještě ke všemu se na ni ani moc nehodí - pamatujete, jaký problémy měl třeba s ukradením blbýho pytlíku soli? :-) Takže, je mi líto, ale z výchovných důvodů (ne, opravdu to není kvůli mé vrozené kleptománii) mu prostě jednu hvězdu MUSÍM šlohnout! Tím ale na sebe určitě poštvu našeho Cipíska, až se to dozví ... ()

Reklama

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Mám rád keď sám autor predlohy, podľa ktorej je film či seriál natočený, spolupracuje na adaptácii. V tomto prípade je to Václav Čtvrtek a jeho kniha Rumcajs. Tu to funguje výborne! Václav Čtvrtek vytvoril námet na film, Radek Pilař to so svojimi úžasnými schopnosťami nakreslil a Ladislav Čapek to celé režíroval. Knihy Rumcajs, Cipísek a Manka patria k mojim obľúbeným. Toto seriálove spracovanie ma veľmi potešilo. Síce tam nie sú všetky príbehy, ale veľa z nich je. Animácia a výtvarne spracovanie je veľmi pekné. Jednoduché a sympatické postavičky Radka Pilaře sú na tento seriál ako stvorené. Karel Höger. Čo k nemu povedať - je to úžasný rozprávač, ktorý s Rumcajsom a celým Jičínom tvorí nádherné dielo. To isté aj Eduard Cupák. Hudba Václava Lídla je úžasná. Hodí sa do každej scény. Sú to krásne príbehy, na ktoré nesmieme zabudnúť. ()

AnniqueCh 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat že tenhle večerníček podle knižní předlohy pana Václava Čtvrtka a i všechny ostatní večerníčky podle něj mně nikdy moc nezajímali, a není to jen kvůli naivnímu ději (Děti mají na naivitu právo) je to protože mi celá animace přišla nevýrazná. Ani můj ne moc oblíbený Rákosníček mně tak nenudil, Jiřině Bohdalové nebo Aťce Janouškové nebo Františku Filipovskému  se v dabování večerníčků nikdo nevyrovná. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný kreslený seriál pro děti, nečekaně vtipný a plný spousty roztomilých gagů. Vytknout mu lze asi jediné, totiž po mém soudu naprosto zbytečné a komunistickému režimu poplatné zesměšňování šlechty a cizinců. Jak je ta příběhová, kresebná a charakterizační zkratka roztomilá u střelby žaludy, Cipískova narození či vaření sedminásobné polívky, tak je protivná u všech těch "rhumcáájz, půjdeš sófort se mnóou do Jičhína a já tě zavřu do šhatlafy"... Pozoruhodné je naopak to, jak se seriál postupně mění. Na počátku jsou Rumcajsovými protivníky spíše fantastické a sofistikované postavičky typu "Dona Mirákla", jejich vystupování je tajuplné a překvapivé, ke konci jsou to naopak postavy spíše "jednoduché", "hrubozrné" a pocházející většinou z blízkého okolí. Spolu s tím se navíc prohlubuje i důraz na Rumcajzovu rodinu a "běžné rodinné trampoty". Samozřejmě to není nutně chyba, spíš se v tom doslova symptomaticky odráží období vzniku, kdy se "bruselská" a kosmopolitní šedesátá léta se zlomem normalizace změní v uzavřená, pragmatická, v sebezáchovném reflexu nechtíc taky rodinné vztahy a zázemí budující léta sedmdesátá... Celkový dojem: 85% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Děj se odehrává v Jičíně, protože spisovatel Václav Čtvrtek prožil svá dětská léta právě v tomto městě. (M.B)
  • V prvním díle, kdy Rumcajs v lese ukradne Humpálovi boty, hraje stejná hudba jako v "bondovce" Thunderball (1965), a to "Mr. Kiss Kiss, Bang Bang". (Kaufman)

Reklama

Reklama