Reklama

Reklama

Noví sousedé - Série 1 (2018) (série)


Nepálci v Jablonci (S01E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zadlužili se a opustili své domovy kvůli příslibu dobré práce v České republice, ocitli se ale v bludném kruhu špatně placených zaměstnání bez možnosti návratu domů... Čtyři mladíci z Nepálu motivováni lákavými sliby pracovních agentur si vzali vysoké půjčky a odjeli do České republiky, aby finančně zajistili své rodiny. Byli připraveni na tvrdou práci, ale ne na to, že za ni nedostanou adekvátní odměnu. Nízký výdělek pokrývá pouze jejich dluhy. Navíc možnost integrace v české společnosti je pro ně téměř nulová, protože stále pracují. Místní jsou navíc přesvědčeni, že tito „noví sousedé“ svými nízkými výdělky kazí trh práce a tudíž jsou pro ně hrozbou. Jak se Nepálcům žije ve vakuu mezi pozdním příchodem ze směny a dalším vstáváním ještě za tmy, kdy jim jediné spojení s domovem poskytují jejich chytré telefony? Režisérka Theodora Remundová empatickým a obrazově vytříbeným způsobem ohledává, jak si tito mladí muži prostřednictvím svých tradičních rituálů i díky snaze učit se česky a seznamovat se s místními tvoří domov v Jablonci nad Nisou. Film vznikl v roce 2018 jako jedna z částí šestidílné série dokumentárních filmů iniciované EBU Intercultural and Diversity Group o cizincích nebo jiných příslušnících minorit, kteří do evropských zemí přicházejí jako „noví sousedé“. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poutavá sonda do problematiky tzv. gastarbeiterů bez sluníčkářské propagandy. Rád bych věděl za co dal Nepálec zprostředkovateli 7 tisíc EUR a tím se zadlužil. Svou mzdu v Čechách oba neuvedli, ale od místního Čecha se dozvídáme, že jsou ochotni pracovat za 80 Kč na hodinu a jeho za 100 Kč na hodinu potom zaměstnavatel nepřijme. Na jablonecké diskotéce s úžasnou klubovou atmosférou se od Nepálce dozvídáme, že v Kathmandu by na diskotéku nemohl, ale nedozvídáme se proč. Jen to, že otec i bratr jsou kněží. Oba Nepálci stále v Jablonci mění zaměstnání a říkají, že nejsou schopni domů posílat vysněných 8 tisíc Kč měsíčně rodině a příbuzným. Napadlo mi kacířsky, že v Polsku pracuje milion Ukrajinců, kteří ročně domů posílají miliardy. Když u nás připočítáme roční odliv zisku zahraničních firem 300 miliard Kč do zahraničí, v naší ekonomice na cirkulaci peněz nic nezůstane.Dokument u mě vyvolal i přemýšlení nad dalšími otázkami. Nepálec v Jablonci hledá marně českou dívku na vážný vztah. Je pohledný, mladý a těžko říct jak je vybíravý, ale my Češi jsme alespoň upřímní. Třeba v Německu jsou velmi korektní a pak mi tři mladé Turecké slečny žijící v Německu řeknou, že z hlediska chování obyčejných Němců k nim jsou občané druhé kategorie. ()

Piri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celý cyklus je natočený veľmi dobre, jasne a fakticky. Čo dodať. Nepálci môžu byť problémovou skupinou najmenej asi zo všetkých, vychádza to najmä z ich výchovy a kultúry. V tejto epizóde si tá reprezentatívna tlstá a nesympatická Češka mohla odpustiť svoje tvrdenie, že žena s ním nebude, lebo ak s ním nebude mať sex pred svadbou. Ak táto ženská niekoho má, tak ten chlap je úplny chudák. Nenarušujte/nesugerujte kultúru a zvyky druhým, len preto, že má iné morálne zásady. Na celibát ešte nikto neumrel a keď chcem ženu iba na sex, na to si ju nepotrebujem brať a už vôbec nie byť iba s jednou. Ak niekto vyznáva sex až po svadbe, je to jeho vec a častokrát je to lepšie, pretože sex nie je tým najdôležitejším vo vzťahu dvoch ľudí, ak áno, tak je to tragédia. NA SEX NEPOTREBUJEM MAŤ VZŤAH. Je to presne to isté, keď žena, ktorá zvedie zadaného/ženáteho muža s rodinou, očakáva apriori od neho vernosť a že ju neopustí. Čo by nie, jej sa môže stať to isté, len ma fascinuje tá ich drzosť a zároveň naivnosť a aj to, že chcú od toho muža manželstvo. Prekvapilo ma, že v ČR je dovolené pracovať dvanásť hodinové zmeny 6x za sebou každý týždeň a mať iba jeden deň voľna. To je priama vstupenka na invaliditu. U nás je dovolené max 4x12h služby za sebou a potom zamestnanec musí mať 4 dni nepretržitého voľna, resp. platí, že v prevádzke 24/7 nesmie práca prekročiť 37,5h na jeden týždeň. Všetko odpracované nad tento čas sa zákonom považuje za nadčas a ten sa vypláca osobitne s príplatkami. Kalkulácia je jednoduchá - za každú dvanástku jeden deň voľna. Určité povolania majú výnimku. Napríklad sú povolené aj 24h služby, avšak bezprostrednej po nej musí mať zamestnanec 4 dni voľna a to maximálne 6x za mesiac (6 dní práce, 24 dní voľna). ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama