Reklama

Reklama

Noví sousedé

(seriál)
  • Nizozemsko De Nieuwe Buur (více)
Česko / Nizozemsko / Chorvatsko / Portugalsko / Slovinsko / Španělsko / Francie / Itálie / Německo / Belgie, (2018–2020), 5 h 52 min (Minutáž: 24–26 min)

Série(2) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Projekt, který vzniká v rámci EBU, nahlíží aktuální téma postoje k uprchlíkům a soužití s menšinami očima filmařů z různých zemí. Jak žijeme s novými sousedy? V čem se pohled Evropanů potkává a v čem liší? (Česká televize)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (3)

Nepálci v Jablonci (2018) (S01E01) 

Poutavá sonda do problematiky tzv. gastarbeiterů bez sluníčkářské propagandy. Rád bych věděl za co dal Nepálec zprostředkovateli 7 tisíc EUR a tím se zadlužil. Svou mzdu v Čechách oba neuvedli, ale od místního Čecha se dozvídáme, že jsou ochotni pracovat za 80 Kč na hodinu a jeho za 100 Kč na hodinu potom zaměstnavatel nepřijme. Na jablonecké diskotéce s úžasnou klubovou atmosférou se od Nepálce dozvídáme, že v Kathmandu by na diskotéku nemohl, ale nedozvídáme se proč. Jen to, že otec i bratr jsou kněží. Oba Nepálci stále v Jablonci mění zaměstnání a říkají, že nejsou schopni domů posílat vysněných 8 tisíc Kč měsíčně rodině a příbuzným. Napadlo mi kacířsky, že v Polsku pracuje milion Ukrajinců, kteří ročně domů posílají miliardy. Když u nás připočítáme roční odliv zisku zahraničních firem 300 miliard Kč do zahraničí, v naší ekonomice na cirkulaci peněz nic nezůstane.Dokument u mě vyvolal i přemýšlení nad dalšími otázkami. Nepálec v Jablonci hledá marně českou dívku na vážný vztah. Je pohledný, mladý a těžko říct jak je vybíravý, ale my Češi jsme alespoň upřímní. Třeba v Německu jsou velmi korektní a pak mi tři mladé Turecké slečny žijící v Německu řeknou, že z hlediska chování obyčejných Němců k nim jsou občané druhé kategorie. ()

Série 2 (2020) (S02) 

Shlédl jsem všechny díly. Cyklus jen líbivě klouže po povrchu. Přitom se dotýká tabu tématiky nahrazování evropského obyvatelstva kvůli nízké porodnosti novými lidmi. Zájem po migrantech vždy měli jen kapitalisté, aby měli v zásobě levnou pracovní sílu, která ale bere práci místním. Pobavil mě německý hostinský větou "Německo je pro všechny lidi. Já mohu pít pivo a ty nemůžeš".  V žertu je skutečně kus pravdy.  V "Chorvatském" dílu je na tvrzení místní obyvatelky, ať přistěhovalci přijmou chorvatskou národní kulturu něco racionálního. ()

Lekce češtiny (2020) (S02E01) 

Je zde spousta nezamýšleného humoru a pobavila mě píseň "korporátní mrdka". Lidé z Bulharska jsou sympatičtí a mají podobnou křesťanskou kulturu. ()

Reklama

Reklama