Reklama

Reklama

Péter, policista z velkoměsta, pátrá v Brašově po gangu, který obchoduje s lidmi. Svůj život zasvětil hledání pohřešovaných žen. V každé dívce, kterou zachrání, vidí svou sestru Juli. Ta zmizela před dvaadvaceti lety z jejich rodného města Valanu uprostřed chaosu vyvolaného rumunskou revolucí, která vypukla roku 1989. Péter je nucen vrátit se do transylvánského hornického města poté, co je informován, že bylo tělo jeho sestry nalezeno mezi borovicemi na zasněžené hoře. Následné vyšetřování ho nutí čelit nejen vysoké kriminalitě v dané oblasti, ale také jej vrhá zpět do labyrintu minulosti, kde musí bojovat s vlastními démony. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (47)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bohem zapomenuté místo a v něm bohem zapomenutí lidé. A nebo jsou sami lidé tím bohem..? Sněhová pokrývka a dávný zločin zasahující do současnosti evokují severské kriminálky, ale neokoukané maďarsko-rumunské tváře a bezútěšnost činů i prostředí otočí střelkou nad mapou. Od žánrového standardu to mírně odkloní detaily jako třeba vývoj postavy koktajícího policejního pucfleka či dosud nevyvětraný Ceaušescův duch, nicméně je škoda, že se okruh podezřelých (či chcete-li pravděpodobných) i přes některé falešné stopy rychle ztenčí do jediného bodu.. ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Řemeslně povedený maďarský thriller Valan, je další polínkem v ohni, východoevropského filmu. Tam posledních několik let vznikají opravdu povedené kousky, jak z Polska tak Maďarska. Péter je policista z velkoměsta, kterému před třiceti lety zmizela sestra. Vrací se do malého města Valan, kde se střetává jak s minulostí, tak se zlem, které jeho rodné městečko obklopuje. Atmosférický temný thriller, kde je policista Péter konfrontován s bezútěšností života ve Valanu a také s velmi šokujícím tajemstvím. ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Závěr do toho vpravil trochu mystery, takže nakonec z toho bylo něco jako naše "Pustina", které jsem dal také tři hvězdy. Je opravdu osvěžující pustit si něco "exotického", kde ještě můžeme vidět herce čistě původní barvy pleti a kde nemusí nutně být nějaký homo...něco. Jinak, za únos, obchod s bílým masem a následné víceméně zotročování bych dával tresty od dvaceti let výš. Ale to je na daleko delší rozpravu. 63 %. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Maďarsko je pro mě opravdu v současné době jedničkou mého filmařského zájmu. Tady rozjíždějí atmosférickou kriminálku, kde zima a deprese si podavají dveře. Ten příběh a postavy jsou hodně dobře napsaný a kdyby se malinko vymazlil závěr, neváhal bych s pěti, ale i tak jsem unešen z toho jak Maďaři jedou bomby napříč žánry. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Maďarskou filmovou tvorbu jsem si už před nějakým časem oblíbil a s každým dalším filmem se utvrzuji v tom, že se tak nestalo pouhou náhodou. Tím nechci říct, že by Valan neměl své nedostatky, má je a má jich víc, ale i přes všechny nesrovnalosti mě film hodně bavil. Doopravdy mě vlastně zklamalo jen to, že byl hlavní zloduch tak snadno identifikovatelný, jinak šlo o velmi slušný thriller s mrazivou atmosférou. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení filmu probíhalo ve městě Bălan v kraji Harghita v Transylvánii (Rumunsku). (GASTON73)

Reklama

Reklama