Reklama

Reklama

Zhoubné zlo

  • USA Malignant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

James Wan se vrací ke svým žánrovým kořenům příběhem o dívce Madison, kterou paralyzují neustávající vize strašlivých vražd, které bohužel mají daleko k obyčejným snům. (Vertical Entertainment)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (518)

kingik 

všechny recenze uživatele

Jamesi Wanovi se prudce zastesklo po éře VHS kazet, A natočil tenhle hororový kousek, který podle toho vypadá. Prostě jako by vypadl z dekády osmdesátých let minulého století, kdy hlavy videorekordérů mazaly neskutečné hororové výplody, často velmi absurdního rázu. Vypadalo to, že si do svého záměru být záměrně velmi "béčkový" nenechal mluvit. Do titulní role obsadil krasavici Annabelle Wallis, která je k sežrání. Spoiler/ námět s parazitickým dvojčetem je v dané kategorii přímo bombastickým nápadem. A co víc si přát, když film dostane rating R. No, můžete se těšit na přísun hodně okázalé brutality a gore, co nikoho nešetří. Jsem přesvědčený, že v rukou méně zdatného režiséra by se film proměnil v jakousi nedisciplinovanou reminiscenci na léta dávno minulá a zaniklá, povětšinou by vše působilo nekoordinovaně, pochopitelně i silně přihlouple. Wan je ovšem mistr režie, co dokáže dát svému dílu řád, smysluplnost a patřičnou gradaci. Další hodně přídavnou hodnotou vládne kamera Michaela Burgesse, hororového specialisty, který se vybičoval k jednomu ze svých nejlepších snímání. Wan začíná pozvolna, takovým tím plíživým až atmosférickým děsem, co jitří divácké smysly. Že u toho nezůstane celou dobu, je nadmíru jisté. Dovedně si připravuje živnou půdu pro své následné a opravdu šílené (akční) vyústění, které nemá obdoby, určitě jsem v rámci kino produkce dlouho nic podobného neviděl. A prostě jedním slovem exceluje. Ve výsledku je fajn, že existuje špičkový režisér, co se nebojí jít proti spotřebnímu proudu, umí zariskovat i v tom, že komerční úspěch není vůbec zaručen, načež dokáže být dokonalý v iluzi zaniklé, mnohými milované éry. 10/10 ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Inshitdiózní ťaman zkusil zadrnkat na retrostrunu a zahrát si na Itala. Výsledkem sice není obvyklé mistrovství světa v unylém vrzání pantů a svévolném houpání lustrů, avšak ten kapku jeblý bizár o pypce s očima i na prdeli a flexibilními klouby se mi o nějakou extra zábavu či retropotěšení taky dvakrát nepostaral. Na pořádné džalo je to málo červené i málo nechutné, zcela to postrádá nějaké ty tradiční kozy fan tutte, z tentokrát ani trochu apelující teplákové mastňačky Análbelky Voliž vám Fulči ani nedrnkne a nevolízal by ji snad ani Páter Tomáš. Holt jen vypiplaná restrostylizace Ardženta nedělá, a byť řemeslně profesionální, retroztřeštěný hlavněproudý brak, který si v korektních mantinelech dnešní přihřáté doby prostě nemůže dovolit řádně traumatizovat změkčilé pubertální kokoty tradiční detailní brutalitou a nic jiného v opatrně zkrvavených rukách nemá, je tak spíše nechtěnou parodií než zamýšlenou poctou žánru. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

James Wan je zkrátka génius! Četl jsem názory o tom, jak je Malignant velmi rozporuplný. V poslední době jsem zkusil italské giallo a musím říct, že jsem se tedy hodně spálil. Dům u hřbitova byla nebetyčká kravina. Tak proč si proboha ten Wan giallo thriller vlastně vybral? Jasně, nechtěl se opakovat. Samotného by mě mrzelo, kdyby natočil jen další hororovou variaci na strašidelný dům. Kdepak, Wan to vzal pěkně z jedné vody. Překopal vše co se dalo a dokonce bych se snad v určitých okamžicích nebál prohlásit, že se vrátil až do časů prvního Saw. Nebudu prozrazovat. Malignat je tím lepší, čím méně o něm člověk ví. 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Wan zatoužil mezi dvěma hastrmany z fitness centra po něčem méně opulentnějším a ovlivněn slashery o sériových vrazích z přelomu 80. a 90. let a pány jako Bava, Argento, De Palma či Cronenberg, se vrátil ke svým tvůrčím kořenům. Výsledkem je „genre-blender“, který sice bolestně postrádá logiku, ale umění tvůrce zasadit tyto motivy do divácky atraktivního rámce všechno přebíjí. Wan si s námi jen tak pohrává, ať už se čeká na Godota žárovku, nebo čistí policejní stanice (od dob, kdy v L.A. řádil jistý kybernetický organismus, to nikdo takhle pečlivě neudělal).. Zatímco půvab představitelky hlavní role stimuluje fantazii, její křestní jméno svádí k lascivním slovním hříčkám. Jsou ale filmy, kdy představa análního sexu s ní není až tak lákavá.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„…VŠECHNY VÁS ZABIJU!“ … „BOŽE MŮJ ON MLUVÍ“ ///    Příběh s moc krásnou příšerou, parádním prostředím a solidní brutalitou. Navíc je vidět, že Wana (Jamese) to baví, takže je tady spousta detailů a frajeřinek, který zase baví mě. Někdy je to brutálně kýčovitý. Ale fakt efektní. A na horor je tady celkem dost a hodně povedenej akce.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že policejní stanici neumí vyčistit jen Terminátor. 2.) Něco mi kouká ze zad. (A jebák to není).   /// Thx za titule „titulkomat“.     /// PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ***  NAPĚTÍ  ** ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • Podzemí města Seattle, kde se odehrávají některé scény, je opravdu otevřeno pro návštěvníky k prohlídce. (Hyperbolic)
  • Film měl původně vyjít v kinech v USA 14. srpna 2020, ale premiéra byla studiem Warner Bros. Pictures přesunuta kvůli pandemii covid-19. (Hyperbolic)
  • Nicolas Cage je velkým fanouškem tohoto filmu, označil jej za inspiraci a svůj nejoblíbenější horor roku. (LUKICKK)

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Studio Warner Bros. přišlo s obří novinou

Studio Warner Bros. přišlo s obří novinou

03.12.2020

Poté, co před třemi týdny studio Warner Bros. oznámilo plány pro uvedení snímku Wonder Woman 1984 souběžně v kinech i na streamovací službě, a také po nedávných spekulacích, že podobný osud by mohl… (více)

Reklama

Reklama