Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Dvě minuty a bylo po ´Zápasu století´. Tak Végh v kleci poslal k zemi Vémolu.“ nebo „Lvi dožrali. Végh knokautoval Vémolu v prvním kole“. Tak zněly titulky po dlouho očekávaném MMA zápasu Attily Végha a Karlose „Terminátora“ Vémoly, v němž Attila jako první na světě knokautoval neporazitelného Vémolu. Nový dokumentární film mapuje celoživotní cestu sportovce a novodobé hvězdy Slovenska Attily Végha a ukazuje, jak se Attila na tento zápas století připravoval. Díky vyprávění jeho rodiny, přátel i soupeřů můžete sledovat kroky, jež Atillu dovedly až na samý trůn MMA v USA, přestože k tomu neměl v dětství moc předpokladů. Příběh Attily je příběhem skromného chlapce z Gabčíkova, kterého odhodlání, tvrdá dřina, ale i přátelská povaha dovedly až na vrchol. Film konfrontuje jeho dosavadní kariéru a odhaluje jeho prohry i vítězství a divák může díky dosud nezveřejněným záběrům proniknout nejen do jeho soukromého života, ale i do zákulisí MMA, který je aktuálně nejdynamičtěji se vyvíjejícím sportem na světě. (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (67)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Slovensko může v být posledních letech hrdé pouze na prezidentku Čaputovou a bojovníka Végha, takže vznik dokumentu nepřekvapí. Co určitě překvapí, je amatér Větrovský na režisérské židli. Kopat do něho by se ale mělo jen kvůli jeho potřebě exhibovat před kamerou. První hodina je skvělá. Mapuje Véghovy úsměvné začátky a rozjezd domácí MMA scény. Vše vrcholí v Bellatoru, jehož dobití stále není úplně doceněno především kvůli lvům, kteří žerou první. Druhá hodina stojí hlavně na jeho působení v Oktagonu, které je fanouškům všeobecně známé a nabízí pouze směšné motivační sekvence a záznamy samotných zápasů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nejsem fanoušek sledování těchto stále populárnějších zápasů MMA a že jsem se před puštěním dokumentu domníval, že jde o historický dokument o vojevůdci Attilovy, který kolem roku 445 sjednotil Huny. Při prvních záběrech vyprodaného stadionu jsem pak myslel , že jde o tu slavnou metalovou hudební skupinu Attila. Ale slovenský zápasník Attila je sympaťák. Tito zápasníci věnovali léta zdarma práce svému koníčku a teď zaslouženě konečně svoji vytrvalostí vydělávají velké peníze když vyprodávají hokejové haly. Četl jsem rozhovor s naším šampionerm Carlosem kde se zmiiňuje o domluveném vzájemném zápase v pražské O2 aréně. Za ten souboj dávám o hvězdu více. Jen ten hrozný hip hop si mohli v dokumentu odpustit, nevím jestli je to hudba této subkultury. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ok no, je to (nebo spíš byl) kvalitní sportovec, respekt.. Osobně mu ale nevěřím tu masku dobrého, na všechny milého, usměvavého Attilky kterého prostě musíš milovat (instinkt prostě napovídá, že je to mnohem komplikovanější a možná problematičtější osobnost). Ten dokument sám o sobě je úplně generické shrnutí záchytných bodů v jeho kariéře. Nějak mám zafixovaný, že Oktagon v rámci jakéhosi proma kdysi natočil vlastně to stejné, akorát to bylo o polovinu kratší, dynamičtější a neměl jsem z toho pocit budování přiblblého kultu osobnosti. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Excelentní, bezchybný a maximálně emotivní dokument, u kterého jsem se bál (jako u většiny podobných filmů), že výpovědní hodnota bude nulová, příběh bude šlapat za místě a bude nudit, ale opak je pravdou a já jsem maximálně překvapený a spokojený. 90% filmu je zápasení a jako diváci vidíme záběry i 10 let starých bojů, o kterých jsme ani nevěděli, je zde výborně vykreslen progres Attily v průběhu let až k zápasu století a založení rodiny. Film zabředává do rodinných událostí jen minimálně, ale i přesto efektivně a s kvalitní výpovědní stránkou. Výborná práce celého týmu, protože ačkoliv jsem byl skeptický, tak jsem v průběhu sledování zažíval euforické pocity a Attilovi prostě fandil - výborný film/dokument nejen pro MMA fanoušky. ()

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[6/10] Zaujímavý dokument, ktorý nám ukazuje nie ľahkú cestu bojovníka z gabčíková menom Atiila Végh. Uznávam ho ako športovca za jeho úspechy, klobúk dolu. Čo sa týka filmu/dokumentu, priniesol zaujimavé, nové, nevydané veci ohľadom jeho kariéry a cesty k úspechu, no myslím si že to mohlo byť spracované a podané divákovi trošku lepším spôsobom. Mne osobne vadila trochu dlžka filmu a stredná časť deja, ktorá sa mi zdala natiahnutá. Ako hovorím, filmárčina to je iba priemerne podaná, ale rád som si to pozrel a dozvedel sa nejaké veci z tohto športu. Ďakujem a Attilovi držím palce v daľšej kariére. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Režisér sa s odstupom času zmienil, že urobil v strižni zopár chýb a totiž, že film je o 10 minút dlhší než by mal byť. Véghovi sa narodil syn 14 dní po termíne a Větrovský už nemal potrebný odstup, aby to stihol v kľude dostrihať, lebo film išiel už o 2 dni do kín. (Biopler)
  • Végh počas nakrúcania prehral súboj so Zwickerom, po zápase v šatni plakal a chcel natáčanie ukončiť s tým, že tvorcom uhradí náklady. Větrovský ho povzbudzoval vskutku filmársky, že bude ako Rocky Balboa: „Teraz si prehral, ale potom porazíš Vémolu, ten je tiež vždy raz dole, raz hore.“ V skutočnosti sa toto prianie vyplnilo. Végh porazil Vémolu v súboji poloťažkej váhy označovanom ako "zápas storočia" v novembri 2019. (Biopler)
  • Větrovský spomína na začiatky natáčania, kde ku kontaktu s Véghom prišlo veľmi spontánne po nevinnej otázke, či o ňom niekto niekedy chcel nakrútiť film. Okamžite volal svojej manželke, ktorá ho podporila, pričom väčšinou jeho nápady najprv skritizuje. Dodáva: „Začal som nakrúcať Attilu Végha, totálne bez filmárskeho vzdelania a skúseností. Dominik Besler, kameraman, povedal na treťom nakrúcaní, že by to chcelo aj zvukára. A ja mu hovorím, načo, veď tá kamera má zvuk, tam máš mikrofón. Bol som totálny amatér.“ (Biopler)

Reklama

Reklama