foto

Patrik "Rytmus" Vrbovský

  • nar. 1977
    Piešťany, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rytmus se narodil roku 1977 ve slovenských Piešťanech, jako Patrik Vrbovský. Poprvé vstupuje na slovenskou hip hopovou scénu v roce 1992, kdy z počátku používal jméno Pat3k Metamorfolord. V mládí tíhnul k breakdance, přes který se dostal i k rapu. Zpočátku se pokoušel rapovat anglicky, ale nakonec skončil u rodné slovenštiny. V roce 1994 vyhrál freestylovou soutěž Bitka slov, v té době byl nejlepším freestylerem na Slovensku. Záhy po vítězství ho pozval ke svému projektu Zvuk ulice slovenský raper David. Rytmus se postupně začal dostávat do širšího povědomí svým osobitým rapem. Spolupracoval také se slavnými skupinami Názov stavby a Trosky.

V roce 2001 potkává rapera Ega a Dje Aneše a tak začíná éra nejslavnější hip hopové skupiny Slovenska Kontrafaktu. V roce 2003 vydali maxisingl Dáva mi / Dobré veci / Moja rola. Videoklip ke skladbě Dáva mi byl natolik úspěšný, že se vysílal i v zahraničí. V červnu 2003 Rytmus vybojoval druhé místo v beatboxové soutěži Austrian Beatbox Battle Championship. S Kontrafaktem vydávají o rok později své debutové album E.R.A., se kterým se dostali mezi nejprodávanější interprety. O další tři roky později vydává své první sólové album Bengoro, kterého prodal přes 15,000 kusů. V roce 2008 vydává výběrové album Si zabil, kterého se jen za první týden prodalo 4,000 kusů.

30. listopadu 2009 vyšlo jeho třetí album s názvem Král. K albu natočil i videoklip a to ke skladbě Verejný nepriatel. Spolu se zpěvačkou Tinou natočili hit Príbeh. Rytmus je bezesporu v současnosti jedou z největších hvězd a vůbec nejúspěšnějším raperem. Jeho popularita ho vynesla do jednoho z křesel porotců v reality show ČESKO SLOVENSKÁ SUPERSTAR.

Lukáš "Ruuzha" Růžička

Herecká filmografie

2014 Fabrika smrti: mladá krv
Prvý slovenský horor
2013 Smrtonosná past: Opět v akci
2010 Bastardi
2008 Mesto tieňov (TV seriál)

Dokumentární

2010 Rytmus - Video collection (video film)
2009 Thank You Michael Jackson (koncert)
2008 Laci Strike Cesta tanečníka
20ers - Making Of... (video film)
2005 Kontrafakt - Murdardo Mulano Tour 2005 (koncert)

TV pořady

2013 Gypsy Spirit 2013 (TV pořad)
MISS Slovensko 2013 (TV pořad)
2012 Hlas Česko Slovenska (TV pořad)
Mixxxer (TV pořad)
2011 Česko Slovenská SuperStar (TV pořad)
Česko Slovensko má talent 2 (TV pořad)
Hip Hop Reality (TV pořad)
2010 Adela show (TV pořad)
Backstage (TV pořad)
Česká miss (TV pořad)
Česko Slovensko má talent (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Slávik 2009 (TV pořad)
2008 Modré z neba (TV pořad)
One Man Show (TV pořad)
2005 5. element (TV pořad)
2004 T-music (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
2002 Ladí neladí (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Kontrafakt feat. Separ, Ektor: V mojom svete (hudební videoklip)
Kontrafakt: JBMNT (hudební videoklip)
Kontrafakt: Kým neskapem (hudební videoklip)
2013 Kontrafakt: Odviati vetrom (hudební videoklip)
2012 Rytmus feat. Ego: Deti stratenej generácie (hudební videoklip)
2010 Rytmus: Zlatokopky (hudební videoklip)
2004 Kontrafakt: E.R.A (hudební videoklip)
Orion: Teritorium (hudební videoklip)
2003 Kontrafakt: Dáva mi (hudební videoklip)